În perioada 6-18 octombrie, în zona Brădet–Grohotiș–Trăisteni, se desfășoară exercițiul multinațional Sarmis 19, planificat de Divizia 2 Infanterie Getica și condus de Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa.

Ceremonia de deschidere a avut loc luni, 7 octombrie, la Cabana Brădet. Aproximativ 1.000 de militari români, britanici și bulgari din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, Batalionul 47 Comunicații și Informatică General Nicolae Petrescu, Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu, Batalionul 1 Royal Welsh din Marea Britanie și Regimentul 101 Alpin din Bulgaria se vor instrui în vederea planificării, executării și evaluării unor acțiuni militare specifice conflictului de tip hibrid. Participarea internațională este completată de observatori din Franța, Bulgaria și Armenia. Controlul exercițiului este asigurat de ofițeri din Divizia 2 Infanterie Getica și Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica.

Exercițiul multinațional Sarmis 19 este bazat pe un scenariu fictiv și face parte din Programul de intensificare a instruirii multinaționale la nivel regional (Combined Joint Enhanced Training Programe – CJET). Principalele obiective ale exercițiului constau în realizarea interoperabilității, perfecționarea capacității comandamentelor de a planifica și de a conduce acțiuni militare de tip hibrid și antrenarea forțelor în ducerea acțiunilor de luptă în teren muntos.

• Căpitan Mariana Dinu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu