În perioada 12-23 februarie, toate subunităţile de cercetare din Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos sunt în tabăra de iarnă.

Cercetaşi de geniu din Alba Iulia, Satu Mare, Buzău şi Brăila s-au adunat în zona Diham pentru a-şi desfăşura instrucţia la munte.

Foto: Marius Lupu

 

Nu am ajuns uşor la ei; am fost preluaţi de la şosea de un vehicul militar dotat cu lanţuri. Altfel, nu aveam nicio şansă să răzbim prin zăpada care ne ajungea, pe alocuri, până la genunchi.

În această perioadă, desfăşurăm activităţi specifice de instrucţie, în teren muntos, pe timp de iarnă. Având în vedere că militarii participanţi la activitate sunt cercetaşi, s-au adaptat foarte bine condiţiilor de mediu şi meteo, dar şi celor de instrucţie, explică ofiţerul responsabil din comandamentul Brigăzii 10 Geniu şi comandant al taberei, căpitan Răzvan Osoianu.

Ne-am întâlnit cu cercetaşii pe drumul spre cabană. Erau deja la instrucţia specifică, fiind împărţiţi pe trei ateliere. Primul care ne-a ieşit în cale a fost cel de deplasare pe schiuri, condus de sublocotenentul Mircea Adrian Petridean, comandant pluton, şi locţiitor al comandantului taberei.

Aici, 10 cercetaşi de geniu şi un instructor sportiv exersau întoarcerile, deplasarea, coborârea şi căzăturile de pe schiuri. Poate sună ciudat, dar şi să cazi e o artă, existând procedee în acest sens. Dacă nu cunoşti tehnica, te poţi accidenta.

Foto: Marius Lupu

În tabără, transformăm teoria în practică. Şi vremea ţine cu noi, avem zăpadă din plin, condiţiile sunt foarte bune, spune, între două coborâri, sublocotenentul. Antrenamentele sunt dure, pentru că nu se folosesc schiuri normale, ci doagele, schiuri militare, de lemn, fără clăpari, care se prind direct de bocanci.

Atelierul unde se executa modulul de trai în condiţii de izolare nu s-a lăsat găsit aşa de uşor. Sublocotenentul Florin Jerlăianu, dintr-o companie de geniu, îşi camuflase bine grupa de cercetaşi.

Foto: Marius Lupu

Cu materialele şi resursele avute la dispoziţie şi cele care se găsesc în natură, trebuie să supravieţuim şi să procurăm informaţii genistice despre obiectivele aflate în zonă. Acest modul este prevăzut pe durata a şase ore, însă avem şi instrucţie de noapte, de 24 de ore, explică ofiţerul.

Foto: Marius Lupu

Echipaţi cu costumul de camuflaj de iarnă, armament, busolă, binoclu şi hartă, militarii au pus capcane pentru procurarea hranei, au făcut două tipuri de foc (vânătoresc şi stivă) şi un adăpost, unde o persoană se odihneşte, iar ceilalţi observă, ascultă, păzesc etc.

Foto: Marius Lupu

O altă grupă, condusă de plutonierul Florin Bejan, din Batalionul 72 Geniu, a primit misiunea de deminare a unei porţiuni de drum.

Distanţa totală este de 4 kilometri, de la Cabana Vânătorilor de Munte până la Cabana Forban, iar misiunea noastră este să cercetăm acest drum, spune subofiţerul. Atelierul este format din cinci pionieri cercetaşi, echipaţi cu două sonde lungi, detector de metale (DT3), armament, hartă şi binoclu.

Obiectivul taberei este ca militarii să-şi însuşească deprinderile specifice mediului montan – instrucţia tactică de specialitate, instrucţia pe schiuri şi traiul în condiţii de izolare.

Instrucţia se va încheia la finalul acestei săptămâni. Deja militarii au susţinut o serie de verificări şi rezultatele obţinute până acum au fost foarte bune, încheie comandantul taberei.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu