În 2016, niciun militar al Batalionului 205 Apărare Antiaeriană Gheorghe Pârvulescu nu se gândea că peste un an va executa o importantă misiune internațională cu tehnica din dotare.

În februarie 2017, batalionul a primit ordin de pregătire pentru misiune, iar în mai puțin de 45 de zile (cea mai rapidă constituire a unui detașament românesc pentru misiune), Detașamentul de Apărare Antiaeriană Scorpionii Albaștri era gata pentru misiune.

După un marș tactic de 1.500 de kilometri, a ajuns în Polonia, unde a început misiunea Prezenței Înaintate Consolidate în cadrul Grupului de Luptă Polonia, sub comanda Statelor Unite ale Americii și în subordinea Brigăzii 15 Mecanizată poloneză.

Acum, la doi ani de la începerea acestei misiuni, aceiași militari participanți la prima rotație, își fac simțită prezența în cadrul bazei Bemowo Piskie, din nordul Poloniei. Cu experiența dobândită în 2017, în ultimele cinci luni de când se află în misiune, militarii și-au dovedit capacitatea de a răspunde oricăror provocări.

Instruirea reprezintă principala activitate a detașamentului, aceasta desfășurându-se zilnic, indiferent de condițiile meteorologice, principalele aspecte ale procesului de instruire constând în trageri de luptă cu armamentul ușor de infanterie, aruncătorul de grenade AG-7, precum și cu tunul antiaerian calibru 35 mm Oerlikon.

În 2017, acesta a fost primul tun care a executat o tragere antiaeriană în afara teritoriului României, după 1990.

În ultimele două săptămâni, detașamentul a participat la un exercițiu de antrenament în teren împreună cu aliații NATO din baza din Bemowo Piskie, având ca obiectiv certificarea Grupului de Luptă. Pe parcursul exercițiului, grupul a fost împărțit în trei detașamente distincte, fiecare având în componență o companie de blindate americane, iar în subordine un pluton de recunoașteri britanic, un pluton de apărare antiaeriană românesc și un pluton de artilerie terestră croat.

Cele trei detașamente se roteau în fiecare zi, în trei poligoane diferite, unde desfășurau trei acțiuni militare diferite: în poligonul Klusy se desfășurau acțiuni ofensive, în poligonul Wierzbiny acțiuni defensive și în poligonul Ruda traversarea unui curs de apă și securizarea unui cap de pod.

Această misiune este cea mai bună oportunitate de a învăța cum lucrează alte națiuni, conform standardelor NATO. Urmează un exercițiu de alertare a întregului Grup de luptă, prin care vom demonstra modul de reacție, iar imediat după aceea vom pregăti activitatea de predare-primire între Detașamentul de Apărare Antiaeriană Scorpionii Albaștri și Detașamentul de Apărare Antiaeriană Liliecii Negri.

Maior Sorin Cincă, comandantul Detașamentului de Apărare Antiaeriană Scorpionii Albaștri

Exercițiile de antrenament în teren s-au încheiat în cursul săptămânii trecute cu executarea tragerilor cu muniție reală pe timp de noapte. Față de tragerile din trecut, pentru apărătorii cerului, noutatea a reprezentat-o faptul că tragerile s-au desfășurat sincronizat cu celelalte elemente ale Grupului de Luptă.

Pe lângă tunurile antiaeriene de 2x35mm Oerlikon, au mai tras și tancurile M1 Abrams, transportoarele blindate Bradley, obuzierele autopropulsate de 155 mm Paladin, lansatoarele de rachete de 155 mm Vulkan, precum și lansatoarele portabile antitanc Javelin.

Acestea nu sunt singurele activități pe care le desfășoară detașamentul. La începutul lunii aprilie, a început misiunea cu exercițiul de alertare Bull Run 9, cu scopul de a testa Grupul de Luptă în caz de criză și de a verifica nivelul de interoperabilitate între națiuni. Experiența dobândită de militari de-a lungul timpului s-a dovedit esențială pentru desfășurarea cu succes a exercițiului, la doar două săptămâni de la dislocarea în Polonia.

În luna iunie, au participat la două mari exerciții multinaționale: Tobruq Legacy 19, care a reprezentat cel mai mare exercițiu NATO de apărare antiaeriană la care au participat 4.800 de soldați și 1.200 de echipamente tehnice din Polonia, România, Ungaria, Germania, Olanda, Slovacia, Cehia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii și Puma 19, exercițiu multinațional care s-a desfășurat pe parcursul unei săptămâni și la care au participat militari din România, Polonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Croația și Cehia.

Pe lângă acest exercițiu, militarii detașamentului au participat și la competiția Spur Ride, care a implicat parcurgerea unor teste extrem de  solicitante din punct de vedere fizic și mental.

Sunt importante, în egală măsură, interacțiunile cu populația civilă din regiune, în ultimele cinci luni detașamentul participând la numeroase expoziții de tehnică și echipament militar, care, uneori, au coincis cu sărbătorile naționale din Polonia, cel mai recent exemplu fiind parada organizată la Katowice, cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Armate Poloneze, paradă la care au participat peste 50.000 de oameni.

Din 2017 și până în prezent, cele cinci națiuni prezente în cadrul Grupului de Luptă (România, Polonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Croația) au demonstrat oricărui potențial adversar precum și întregii lumi că aliații din NATO sunt mai uniți ca niciodată și pot să depășească orice provocare împreună, iar atât timp cât se vor afla în statele baltice, orice potențială agresiune sau criză va fi combătută fără ezitare.

Detașamentul de Apărare Antiaeriană Scorpionii Albaștri mai are două luni de misiune, în care se vor antrena în continuare alături de aliați, în special în cadrul exercițiului de alertare Bull Run 10.

Le mulțumesc militarilor pentru modul profesionist în care s-au achitat de sarcinile încredințate și sunt convins că sunt gata să îndeplinească orice misiune. Fiți mândri că ați făcut parte din acest detașament!, le-a transmis subordonaților comandantul rotației a cincea, maior Sorin Cincă.

Locotenent Mădălin Enache

Foto: căpitan Casian Bleiceanu, căpitan Krunoslav Crnugelj, locotenent Mădălin Enache, specialist Kenneth Griffin, specialist Tim Massey.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu