Președintele american, Donald Trump, a trimis o scrisoare Belgiei și altor opt state membre ale UE și ale NATO,  pentru a le reaminti de angajamentele lor de a majora cheltuielile de apărare, odată cu apropierea  viitorului summit al Alianței Nord-Atlantice.

Belgia prevede 9,4 miliarde de euro pentru achiziția de echipamente, inclusiv înlocuirea avioanelor sale F16, dar cheltuielile militare vor rămâne totuși sub 1,5%. Nu sunt foarte impresionat de acest tip de scrisoare, a comentat prim-ministrul belgian Charles Michel, cu ocazia unui summit european, adăugând că Belgia a oprit scăderea sistematică a cheltuielilor sale militare și participă la multe operații militare.

Celelalte state europene care au primit scrisori personalizate și semnate de Donald Trump sunt Germania, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg și Olanda. Scrisori similare au fost trimise Norvegiei și Canadei, conform unei surse diplomatice.

Trump consideră că toate statele membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să își respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen a declarat, săptămâna trecută, după o întrevedere cu omologul său american, James Mattis, că SUA sunt satisfăcute cu planul Germaniei de creștere a cheltuielilor pentru apărare.

În prezent, opt dintre aliații din NATO au atins obiectivul de 2% din PIB pentru apărare și anume: SUA, Marea Britanie, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, România și Grecia. Alte șase țări, Bulgaria, Franța, Ungaria, Muntenegru, Slovacia și Turcia au declarat că vor atinge ținta în 2024.

Norvegia și Danemarca ar putea să nu aloce 2% din PIB pentru apărare nici în 2024. Restul statelor membre ale Alianței nu au prezentat planuri de sporire a cheltuielilor pentru apărare. Cu doar două săptămâni înaintea summitului NATO, aceste scrisori pot amplifica tensiunile dintre SUA și aliații europeni.

După summit, președintele american va efectua, la 13 iulie, o vizită în Regatul Unit, apoi, pe 16 iulie se va afla în Finlanda, în vederea întâlnirii bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

4 comentarii

  • Unii, din mai puțin de 1,5% și-au schimbat sau își schimbă F16 iar alții, din 2% achiziționează F16 „refurbishate”….
    Asta spune multe dacă nu chiar totul (cum ar spune un fost dascăl al meu).

  • Puțin respect … pentru ce-i puțini care vă citesc articolele.
    Chiar dacă au o părere diferită față de a dumneavoastră.
    Da, știu …. să schimb „canalul” dacă nu-mi convine.

    • După cum vedeți, a fost doar o întârziere la afișare. Vă respectăm opiniile și vă mulțumim că ne urmăriți!

Lasă un comentariu