Într-o emisiune difuzată săptămâna trecută la Radio Vocea Armatei, secretarul general al Federației Române de Radioamatorism, Marius Mitruț, a vorbit despre starea acestui sport în România. Discuția a plecat de la articolul publicat în numărul trecut al Observatorului militar, legat de aniversarea Revoluției din 1989, printr-un concurs tematic. Marius Mitruț a explicat ascultătorilor că Federația Română de Radioamatorism a făcut deja o tradiție în a marca momentele importante prin organizarea de competiții cu temă simbolică.

Marius Mitruț a vorbit despre calitățile și cunoștințele necesare unui radioamatorist care trebuie să se întindă pe un palier foarte vast (inginerie, matematică, fizică etc). Marius Mitruț a spus că activitatea radioamatoriștilor, în afară de palierul competițional, este foarte importantă și se desfășoară în colaborare cu instituțiile statului, deoarece benzile de frecvență sunt singurele care rămân funcționale în caz de calamități naturale. Astfel, un radioamatorist cu stația sa este întotdeauna la dispoziția IGSU. De asemenea, radioamatorismul se desfășoară sub supravegherea ANCOM, autoritate care legiferează și controlează activitatea de radioamatorism.

Marius Mitruț, care este și responsabil al secției de radioamatorism de la CSA Steaua București, a  evocat momentele și motivele pentru care clubul militar a deschis o secție de specialitate: Noi ne-am îndreptat către Steaua și am primit înțelegere pe vremea când comandant era George Boroi. Acesta a înțeles necesitatea practicării radioamatorismului de performanță la Steaua și așa a început activitatea la club, cu legitimările celor mai valoroși sportivi din țară. Inițial, la vechiul Stadion Steaua, ne fusese afectat întregul etaj pentru amplasarea antenelor și stațiilor de emisie-recepție, elemente esențiale pentru radioamatoriști.

Cum stadionul s-a dărâmat, noi am fost mutați la baza de la Săftica, însă acolo era foarte greu să ajungă sportivii pentru ședințele de pregătire, așa că locația respectivă nu s-a bucurat de succes. Performanțe au existat și ulterior, când comanda clubului a fost preluată de Cristian Petrea. Totuși, desele schimbări ale persoanelor care ocupă funcția de comandant al CSA Steaua București nu au fost de bun augur pentru secția de radioamatorism. Am fost amânați mereu atunci când am dorit să discutăm despre viitorul secției. Astfel, deși mai este foarte puțin până când vom avea competiții de obiectiv, noi nu știm pe ce buget ne bazăm și dacă mai avem, ca până acum, susținerea CSA Steaua București.

În cadrul aceleiași emisiuni, Marius Mitruț s-a mai referit și la alăturarea dintre radioamatorism și armată, telegrafia în cod Morse fiind un numitor comun între cele două. Totodată, în emisiunea de la Radio Vocea Armatei s-a lansat ideea organizării Cupei 25 octombrie, care să aibă loc la Muzeul Presei Militare din incinta Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu