Ceremonia de învestire a lui Nicolae-Ionel Ciucă în funcţia de ministru al apărării naţionale a avut loc marți, 5 noiembrie, la sediul MApN, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a premierului Ludovic Orban. MApN şi dumneavoastră aveţi toţi o sarcină specială, o sarcină grea pe care împreună trebuie să o îndeplinim cu excelenţă. Securitatea naţională trebuie garantată cu orice preţ, a spus Klaus Iohannis, care și-a manifestat convingerea că ministrul se va implica pentru continuarea tuturor programelor de înzestrare, de instruire şi de colaborare cu aliaţii.

Conducerea ministerului, Guvernul şi cu mine trebuie să garantăm românilor securitatea naţională, iar aceasta nu este negociabilă şi nu are culoare politică, a completat președintele Iohannis.

În calitate de premier, am ţinut să particip pentru a garanta din partea Guvernului susţinerea lui Nicolae Ciucă în atingerea obiectivelor Ministerului Apărării Naționale, pentru a garanta că ne vom respecta alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de înzestrare, de apărare şi pentru a garanta sprijinul cu tot ce este necesar pentru a contribui la programul de înzestrare prin capacităţile din industria de apărare şi de susţinere a tuturor eforturilor pe care le va face ministrul apărării şi echipa de conducere a ministerului pentru a garanta securitatea României, a afirmat, la rândul său, prim-ministrul Ludovic Orban.

În cadrul ceremoniei de preluare a mandatului, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a afirmat că Armata României va face tot ceea ce îi stă în putinţă să îşi îndeplinească datoria de apărare a ţării și îndatoririle ce decurg din statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Avem o echipă care se bazează pe tot ceea ce înseamnă spiritul de camaraderie şi încredere, avem o echipă care se bazează pe tot ceea ce înseamnă dedicare profesională, spirit de sacrificiu, realism, astfel încât ceea ce ne-am asumat să înfăptuim în baza a ceea ce ni s-a alocat, 2% din buget. De asemenea, ne dorim să putem concretiza prin capabilităţi cu ajutorul cărora armata română să îşi consolideze statutul de încredere în rândul Alianţei Nord-Atlantice, în rândul Uniunii Europene şi, de asemenea, în parteneriatele strategice pe care le are.

Ne bazăm pe trei piloni: statutul nostru de ţară membră NATO, ţară membră a UE şi pe Parteneriatul strategic cu Statele Unite. Aş adăuga încă un pilon – şi anume să ne bazăm pe noi înşine, a accentuat Nicolae Ciucă, care a ținut să le mulțumească celor care i-au fost alături în timpul mandatului său de şef al Statului Major al Apărării.

• Foto: Valentin Ciobîrcă

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu