Marţi, 20 noiembrie, în Aula Universităţii 1 Decembrie 2018, a avut loc seminarul Centenarul Marii Uniri, organizat de Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi Colegiul Naţional de Apărare, în parteneriat cu gazdele evenimentului şi Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul.

Din partea catedrei de istorie din Universitatea 1 Decembrie 2018, conf. univ dr. Valer Moga a prezentat prelegerea 1918-1938. România – de la unire la unificare: cultura, instituţiile, economia.

A fost proiectat filmul Unirea cea Mare, producţie a Studioului Cinematografic al Armatei României.

Au susținut prezentări profesorul Dan Anca, de la Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul şi profesorul Aurel Soare, directorul-adjunct al Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir din Breaza.

Sâmbătă, 24 noiembrie, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina, general de brigadă Nicolae Tonu, a dat startul Maratonului Unirii – 100 de ani, 100 de km, care a avut loc între Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Foto: Dan Crișan

Prima grupă de concurenți – din cei aproximativ 120 de sportivi profesioniști și amatori – a pornit pe primul tronson al maratonului. Itinerarul de alergare a fost împărțit în patru tronsoane, de câte 25 km, pe fiecare dintre acestea fiind înscriși sportivi aparținând Ministerului Apărării Naționale, altor ministere și instituții, concursul fiind deschis tuturor persoanelor interesate să marcheze Centenarul Marii Uniri prin sport.

Zece elevi ai Colegiului Național Militar Mihai Viteazul (Andrei Adam, Radu Alexandru, Andrei Popescu, Mihai Moldovan, Alexandru Șimon,  Alexandru Apetrei, Cosmin Muntean, Angel Coman, Bogdan Bora și Viorel Fleșer) s-au înscris la maraton și au alergat, alături de alți voluntari sportivi, pe tronsonul galben, Aiud-Alba Iulia. Elevul fruntaș Viorel Fleșer s-a clasat pe prima treaptă a podiumului, alergând pe traseul Tureni-Stejăriș.

Foto: Laurențiu Turoi

La linia de sosire, amplasată în Cetate, la Sala Unirii 1 Decembrie 1918, cei 120 de maratoniști și cutezători au fost așteptați nu doar de prieteni, colegi și cetățeni ai orașului, ci și de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu.

La un veac de când la Alba Iulia s-a semnat actul final al constituirii României Mari, noi, militarii de azi, vă salutăm cu respect și vă transmitem îndemnul de a rămâne alături de Armata României pentru a duce mai departe, împreună, conștiința și identitatea neamului românesc, a declarat șeful Statului Major al Apărării.

Foto: Laurențiu Turoi

În cadrul unei ceremonii organizate la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a semnat în Cartea Centenar, o antologie de semnături realizată de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Ideea proiectului a pornit  de la Cartea de Aur a Serbărilor Unirii, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu