Principal aliat al Rusiei în Europa de sud-est, Belgradul a semnat un acord de liber schimb cu Uniunea Euroasiatică. De asemenea, intenționează să achiziționeze sisteme antiaeriene Panţîr-S, de fabricație rusă, transformând Serbia într-un nou Kaliningrad.

Prin semnarea acordului de la Moscova, de către premierul Ana Brnabic,
Serbia devine primul stat din afara fostei URSS care se apropie de Uniunea Economică Euroasiatică, proiectul de cooperare regională conceput şi condus de Federația Rusă, care mai include statele europene Belarus şi Armenia, și central-asiatice, Kazahstan şi Kîrgîzstan. Având în vedere intenția Belgradului de a adera la UE, responsabilii de la Bruxelles dezaprobă dovezile de loialitate ale Serbiei faţă de Moscova, inclusiv refuzul său de a se alătura sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În perioada 23 şi 29 octombrie, cu ocazia desfă-șurării, în Serbia, a exercițiului comun Scutul slav-2019, Rusia a transportat cu avioane-cargo ale forţelor aerospaţiale, la baza Batajnica, unităţi de apărare antiaeriană dotate cu sisteme antirachetă S-400 şi sisteme mixte de apărare antiaeriană Panţîr-S. Potrivit ministerului rus al apărării, este prima dată când sisteme de acest tip sunt trimise în străinătate pentru exerciții.

În timpul unei vizite la aceste exerciții comune, preşedintele Aleksandar Vucic a lăsat să se înţeleagă că Serbia ar dori să achiziţioneze astfel de sisteme. Am dori, însă, în acest moment, singurul mijloc ar fi ca Rusia să ni le lase, altfel noi nu avem mijloace să le procurăm”, a afirmat oficialul de la Belgrad. Anterior, vicepremierul rus Iuri Borisov declarase că statul balcanic este interesat de achiziţionarea de sisteme Panţîr-S.

Intențiile Belgradului au determinat SUA să ia atitudine. Astfel, reprezentantul special al Washingtonului în Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a declarat: Am auzit îngrijorări nu doar cu privire la desfăşurarea de echipamente militare ruse, ci şi din cauza posibilităţii de a vedea Serbia achiziţionând impor-tante sisteme militare ruse.

Acesta și-a exprimat speranţa că Belgradul va manifesta prudență cu privire la astfel de achiziţii și a lăsat să se înțeleagă că ele prezintă riscul unei revizuiri a regimului de sancţiuni împotriva Serbiei. Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul, a declarat Matthew Palmer, cu referire la cooperarea militară între SUA şi Serbia.

Anul acesta, Rusia s-a angajat să doneze Serbiei 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2. De asemenea, Belgradul a anunțat achiziționarea a nouă drone militare de atac Chengdu Pterodactyl-1,
fabricate în China.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu