Sâmbătă, 10 iunie, Baza 95 Aeriană din Bacău a organizat un miting aerian cu ocazia sărbătoririi a 105 ani de la nașterea eroului căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, patronul spiritual al marii unități de aviație moldave.

A fost o sâmbătă superbă, cu multă acțiune pe aerodromul din Bacău. Mii de oameni s-au putut bucura de aviație, în adevăratul sens al cuvântului.

Foto: Dănuț Vlad

Au fost premiere, au fost evoluții în formații sau solouri măiestre, a fost o expoziţie statică de prezentare a tehnicii, echipamentelor şi armamentului din dotarea instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță națională din garnizoana Bacău, exerciții tactice, într-un cuvânt un adevărat show aviatic așa cum ne-au obișnuit, an de an, militarii Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.

Iubitorii de aviație din toată Moldova și nu numai au fost încântați de programul oferit.

Foto: Dănuț Vlad

La activitate au participat, din partea Ministerului Apărării Naționale, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, general-maior Lucian-Petrică Foca, comandantul Bazei 86 Aeriană, general de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian, general de flotilă aeriană Viorel Pană, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Dragoș Iacob, alți comandanți de unități, militari activi și în rezervă, veterani de război, reprezentanți ai autorităților publice locale și, bineînțeles, un numeros public avid de aviație și miros de gaz de avion și elicopter.

Trebuie specificată și participarea Asociației Tradiția Militară, care de fiecare dată încântă publicul cu evoluțiile membrilor săi și aduce în actualitate spiritul vremurilor trecute.

Activitatea a debutat cu o ceremonie militară și religioasă în cinstea patronului spiritual al unității, eroul căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.

Foto: Dănuț Vlad

Au urmat exerciții cu caracter aplicativ-militar şi zboruri demonstrative executate cu aeronavele militare F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, IAR-330 SOCAT, YAK- 52, IAR-316 B Alouette, C-27J Spartan şi C-130 Hercules din dotarea Forţelor Aeriene române. Spectacolul a fost completat de militarii din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti Smaranda Brăescu, care au executat salturi cu parașuta.

Au evoluat și membrii Aeroclubului României, care au avut atât zboruri demonstrative cu aeromodele/motodeltaplane, cât şi demonstraţii aviatice de mare dificultate cu aeronavele IAR-46, FK-9, Zlin 526, Apollo Fox, Cessna 210, Dinamic, Festival, Wilga, Land Africa, CTSW şi CTLS.A fost și prima apariție la un miting a avioanelor F-16 românești.

Foto: Dănuț Vlad

Unul dintre momentele speciale a fost cererea în căsătorie, lansată inițial de la înălțime, cu ajutorul unui banner purtat în zbor de un avion, pe care scria: Olivia, vrei să fii soţia mea? Apoi, autorul mesajului, soldatul Alexandru Victoraş Chiriac, a cerut-o în căsătorie pe Anca Olivia Burghelea.

Complici au fost organizatorii, drept pentru care Olivia nu a bănuit nimic şi a fost luată prin surprindere. Răspunsul a fost afirmativ, așa că momentul s-a încheiat într-o ploaie de confeti, în aplauzele spectatorilor şi cu un sărut care a pecetluit cererea în căsătorie.

Foto: Dănuț Vlad

Alt moment a fost o cursa specială dintre o aeronavă IAR-99 Șoim şi o mașină cu foarte mulți cai putere.

Putem spune că mitingul a fost un succes, prin numărul mare de oameni, de cetăţeni ai oraşului Bacău şi, probabil, ai întregii Moldove, care au participat. Ne bucurăm foarte mult pentru că acest show aviatic a fost făcut pentru ei, pentru publicul larg, astfel încât acesta să poată vedea ce fac aviatorii moldoveni și nu numai, a declarat comandantul Bazei 95 Aeriană, comandor Valerică Vrăjescu.

De asemenea, Forțele Aeriene române, prin aviatorii Bazei 86 Aerienă de la Borcea, au mai participat și la mitingurile aviatice de la Focșani și Clinceni, desfășurate în aceeași zi.

 

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu