Stau mereu în umbră, cu ochii ațintiți pe numeroase monitoare și cu atenția încordată. Trei tineri ofițeri, din cadrul Batalionului 812 Potecția Forței Șoimii Carpaților, îndeplinesc atribuțiile funcției de battle captain.

Battle captain? Da. Principala responsabilitate a celui care încadrează această funcție este explicată de locotenentul cu un nume predestinat, Octavian Neștiut:

Monitorizarea acțiunilor patrulelor pentru a fi în măsură să răspundem oportun eventualelor amenințări din aria de operații, în scopul de a preveni și limita atacurile asupra acestora și asupra Bazei Militare Aeriene Kandahar.

Locotenentul Gabriel Vlad, unul dintre cei trei căpitani de luptă din batalion, și-a început cariera militară la 14 ani, atunci când a fost admis la Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza.

Atunci, vedeam în cariera militară cea mai bună opțiune pentru viitorul meu. Acum, după 12 ani de la primul contact cu mediul cazon am aceeași convingere, mărturisește locotenentul.

El este la prima misiune într-un teatru de operații.

Locotenent Gabriel Vlad.
Foto: Radu Bungărdean

Pentru un militar, cu atât mai mult pentru un ofițer, participarea la o misiune într-un teatru de operații, precum cel din Afganistan, reprezintă un alt mod de desăvârșire a carierei, altul decât urmarea cursurilor de carieră sau participarea la exerciții naționale și internaționale, spune Gabriel. Acestea sunt argumentele care l-au determinat pe locotenentul Vlad să participe la Misiunea Resolute Support.

Ultimul, dar nu cel din urmă battle captain, este căpitanul Constantin Dîrvariu. A ales să îmbrace uniforma militară datorită tatălui său, care a fost subofițer în armată și modelul după care Constantin s-a ghidat în viață. Este la a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. Prima dată, a luat contact cu pământul afgan în anul 2011, fiind comandant de pluton în Batalionul 2 Infanterie Călugăreni.

Dacă la prima misiune eram cel care  raporta din teren, am dorit ca în această misiune să fiu la celălalt capăt, acolo unde se primește raportul transmis de aceia care execută misiuni în aria de operații, locul unde se centralizează toate informațiile, pentru a le putea acorda sprijinul necesar atunci când situația o impune, spune căpitanul Dîrvariu.

Foto: Radu Bungărdean

Locul invocat de Constantin Dîrvariu este JDOC, Joint Defense Operations Center. Aici, militarii români și americani lucrează cot la cot pentru planificarea și conducerea tuturor misiunilor pe care cei din cadrul companiilor le execută în aria de responsabilitate a batalionului. Indiferent dacă vorbesc limba română, engleză sau bulgară, indiferent dacă se află la prima sau la a cincea misiune într-un teatru de operații, acest fapt nu îi împiedică pe militarii care își desfășoară activitatea în JDOC să lucreze cu profesionalism. Nu e loc de rutină.

Pentru Constantin, posibilitatea de a lucra în acest mediu multinațional este o experiență de neuitat.

Deși vorbim limbi diferite, suntem ca o familie. Cooperarea care se realizează în această familie ne ajută să asigurăm sprijinul necesar pentru patrulele care execută misiuni în afara bazei.

Locotenentul Octavian Neștiut a îmbrăcat prima dată uniforma militară în urmă cu opt ani, în calitate de student al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. A ales acest drum, deoarece a considerat că i se potrivește cel mai bine, armata fiind locul unde a apreciat că va avea parte de experiențe pe care nu le-ar fi putut avea în alte domenii.

Cu primul grad de ofițer, a primit și răspunderea conducerii unui pluton de vânători de munte, la o unitate militară din Curtea de Argeș. După trei ani petrecuți alături de vânătorii de munte, s-a mutat la Batalionul 812 Infanterie Bistrița, unde este și acum ofițer de stat major. La opt ani de când a luat decizia de a urma o carieră militară, îl găsim în unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe glob – teatrul de operații din Afganistan – unde are parte de experiențe unice.

Căpitanul Constantin Dîrvariu și locotenentul Octavian Neștiut.
Foto: Radu Bungărdean

Pentru un tânăr ofițer, misiunea are un renume. Este locul unde te perfecționezi, unde îți lărgești orizonturile și înveți noi moduri de a profesa, în special datorită faptului că lucrăm foarte mult cu partenerii din cadrul NATO, spune Octavian, motivând decizia de a participa la această misiune.

Putem să preluăm multe lucruri de la militarii americani cu care lucrăm zi de zi. Sunt un model de urmat în multe privințe. Cooperarea cu ei e foarte facilă, sunt experimentați, buni profesioniști și, nu în ultimul rând, sunt deschiși la discuții și la modalități noi de a aborda și rezolva diferite situații cu care ne confruntăm.

Atât militarii din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței Șoimii Carpaților, precum și militarii străini cu care aceștia lucrează zi de zi au ceva de învățat de la acești tineri ofițeri, din modul lor profesionist de a-și îndeplini sarcinile primite, din dorința lor de a deveni mai buni, de a se desăvârși ca militari.

Căpitan Andreea Bîrzu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu