Creditul bancar a devenit un instrument aproape indispensabil celor care doresc să-și achiziționeze bunuri mobile sau imobile, precum autoturisme și locuințe. Tot mai mulți oameni își amanetează viitorul, apelând la credite pe termen lung, unele având scadența chiar și la 30 de ani.

În această lungă perioadă, oricine poate întâmpina greutăți în privința rambursării sumelor datorate. Indiferent că treci printr-o schimbare a locului de muncă, ai o problemă de sănătate sau te confrunți cu creșteri ale ratelor medii ale dobânzilor, ai câteva soluții la îndemână atunci când nu mai poți plăti ratele. După 90 de zile în care nu ai plătit ratele, banca presupune că te afli în incapacitate de plată.

Stabilește o întâlnire cu unul dintre reprezentanții băncii. Acesta te poate ajuta prin amânarea plății ratelor sau reducerea ratei lunare. În primul caz, dacă problema este de scurtă durată (maximum trei luni), banca poate extinde perioada de creditare sau poate accepta creșterea ratei, din momentul în care o vei putea plăti din nou. În cazul reducerii ratei lunare, unele bănci îți pot oferi o perioadă de un an sau doi în care să plătești rate mai mici, dar cu extinderea perioadei de rambursare.

Refinanțarea presupune rambursarea anticipată a creditului actual, prin obținerea altuia, care îţi acoperă costurile. Pentru a merita efortul, creditul de refinanțare ar trebui să îți ofere un avantaj față de primul, vorbind aici de rate lunare mai mici.

Rambursare anticipată. Să presupunem că salariul îți este virat, lunar, la banca la care ai credit, însă renunţi la actualul loc de muncă pentru a te angaja în altă parte. Este posibil să stai în șomaj mai multe luni, timp în care nu-ţi mai poţi permite plata ratelor lunare. Îţi găseşti de lucru, iar salariul este mult mai mare la noul loc de muncă. În acest caz, banca îți poate oferi posibilitatea ca orice sumă care trece de ceea ce încasai înainte să meargă spre plata datoriilor.

Cumularea creditelor. Dacă ai două credite, poți negocia cu banca să le cumuleze şi, astfel, vei plăti doar o rată în loc de două.

Schimbarea monedei în care a fost făcut creditul. Poate este mai avantajos să treci un credit făcut în euro la varianta în lei, pentru a nu mai depinde de cursul valutar. Evident, cu acordul băncii.

Vânzarea bunului deținut. Pentru a îți asigura acoperirea datoriilor, poți alege să vinzi bunul pentru care ai făcut creditul. Legea numărul 77, din 2016, reglementează darea în plată a bunurilor imobiliare pentru achitarea datoriilor, dar aceasta nu se aplică în cazul creditelor luate prin Prima Casă.

Girantul. Poți delega pe cineva să devină plătitorul ratelor în perioada în care tu nu ai posibilitatea să le mai achiţi.

Asigurarea creditului. Aceasta poate acoperi ratele pe care nu le poți plăti într-o anumită perioadă. De pildă, dacă nu poți lucra o vreme, băncile îți asigură, în medie, plata a nouă rate.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu