Vicecampioni mondiali, campioni europeni, instructori sportivi şi proaspeţi absolvenţi de UNEFS sunt instruiţi să revitalizeze educaţia fizică militară.

Nouă cursanţi au inaugurat, la final de octombrie, cursul de formare a ofiţerilor în activitate pe filiera indirectă în specialitatea Educaţie fizică militară.

De la desfiinţarea Facultăţii militare de educaţie fizică General Virgil Bădulescu, în 2000, şi până acum, nu au mai fost pregătiți ofiţeri de educaţie fizică, având semn distinct de armă, prin intermediul unei instituţii militare de învăţământ. Acum, e un suflu nou.

Cursul a luat fiinţă din cauza lipsei de specialişti din unităţi. Educaţia fizică militară trebuie să contribuie la instrucţie, iar pentru asta este nevoie de un specialist. Prin cumul, e mai greu cu meseria asta, explică şeful compartimentului învăţământ la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în armată, din Universitatea Naţională de Apărare Carol I, colonel Petrişor Mitruş.

Colonel Petrişor Mitruş, şeful compartimentului învăţământ la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în armată, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Deocamdată, pe această parte, armata este deservită de militari care au făcut cursuri de carieră sau de specializare la noi. Fără studii universitare în domeniu. Acum, avem şansa să punem omul potrivit la locul potrivit.

Cursul de formare se desfăşoară în perioada 22 octombrie 2018-19 aprilie 2019 şi este organizat pe trei module de pregătire. S-au înscris 60 de candidaţi la examen şi doar nouă au fost declaraţi admişi, trei cadre militare active şi şase civili. În rândul civililor, doi sunt din MApN.

Modulul I, Pregătire militară generală şi tactică, a început deja de două săptămâni. La sfârşitul acestuia, cursanţii proveniţi din mediul civil vor depune Jurământul militar.

Competiţia a fost foarte mare. Toţi militarii care au participat la concurs aveau atribuţii în domeniul educaţiei fizice la unităţile în care îşi desfăşurau activitatea. Au intrat doar trei, povesteşte colonelul. Doi dintre ei au fost crescuţi de Centru, încă de când erau caporali. Toate cursurile în domeniul educaţiei fizice, de carieră şi specializare, le-au făcut aici.

Avem peste 10 ani de când ne cunoaştem. Perioadă în care au fost nelipsiţi de la toate competiţiile militare. Este vorba despre cei doi maiştri militari din Forţele Aeriene, Dragoş Jipa şi Cătălin Tiutiu, cu ştate vechi în educaţia fizică militară, adaugă ofiţerul.

Maistrul militar clasa a III-a Dragoş-Alexandru Jipa vine din Biroul educaţie fizică din Statul Major al Forţelor Aeriene.

Am mai încercat să devin ofiţer, la Sibiu, în 2005. Nu am reuşit şi am urmat Școala militară de aviaţie de la Boboc, urmând să acced în corpul ofiţerilor cu un asemenea curs.

Maistr militar clasa a III-a Dragoş-Alexandru Jipa.
Foto: Alina Crișan

Sport la nivel de competiţie face din liceu – atletism, probe scurte de 1.500, 3.000 de metri. A cochetat cu fotbalul, dar nu de performanţă. În şcoala militară, a luat contact cu competiţiile aplicativ-militare. Face parte din lotul SMFA de ani buni şi a prins, de multe ori, podiumul.

Aproape de sportul militar încă de când şi-a început cariera, Dragoş ştie exact la ce să se aştepte de la acest curs şi ce urmează să facă după repartiţie.

Deficitul de ofiţeri de educaţie fizică ne-a obligat pe noi să le ţinem locul şi să ajungem să ştim şi să facem ce ar fi trebuit să facă ei.

Cunoscând realitatea de la unităţi, este de părere că schimbarea trebuie făcută în viziunea oamenilor.

Am fost patru ani la Baza aeriană de la Otopeni şi începusem să schimb lucrurile la orele de educaţie fizică militară, începând de la încălzire, pe care nu o făceau deloc sau greşit. Am adăugat şi elemente de cardio. La finalul orei, toată lumea aplauda. Tinerii sunt astăzi atraşi de aerobic, cardio, crossfit. Cred că metoda potrivită de lucru este să introducem diferite programe, să diversificăm. Aşa i-am putea face să vină de plăcere la orele de sport, nu din obligaţie.

Pe băncile cursului de formare sunt şi proaspăt absolvenţi ai ANEFS, care nu au apucat să profeseze, dar şi oameni cu experienţă.

Relu Ifrim.
Foto: Alina Crișan

Cei doi civili din armată care au reuşit să intre la curs au foarte multă experienţă. Unul vine din SMFT, a organizat competiţii la diferite etape şi pregăteşte sportivi de mult timp – Cătălin Dobrovici. Îl mai avem şi pe Relu Ifrim, de la Câmpulung Moldovenesc, care face selecţii de 15 ani pentru candidaţii care vor să intre în MApN, spune şeful compartimentului învăţământ.

Relu Ifrim este şi cel mai în vârstă cursant. În decembrie, împlineşte 40 de ani. Ştia că este ultimul tren şi a luptat pentru acest loc. Din anul 2000, lucrează ca personal civil la Centrul zonal de selecţie şi orientare din Câmpulung Moldovenesc. Sport face de la 14 ani. A fost înscris la LPS Botoşani, Progresul şi la CSA Steaua.

Am făcut lupte greco-romane. În 2000, am absolvit ANEFS şi de atunci şi până acum am lucrat la Câmpulung, spune cursantul. Admiterea nu i s-a părut grea, pentru că s-a pregătit din timp. A fost mult de învăţat, într-adevăr, dar mai greu mi-a fost să plec de lângă familie, să-mi las cei doi copii acasă.

Din acest grup fac parte şi sportivi de performanţă, înscrişi la CSA Steaua.

Adrian Batschi.

Adrian Batschi face karate de la opt ani. A ieşit campion european, în 2014, şi a ocupat locul al III-lea mondial. Este absolvent de UNEFS şi a aflat de curs de la părinţi, ofiţeri amândoi.

Cariera militară este o tradiţie în familia mea. Tata este infanterist, mama la logistică, iar bunicul meu a fost ofiţer cu sportul. Cursul acesta parcă a picat din cer pentru mine, exact ce aveam nevoie, fix pe specializarea mea, s-a mulat şi pe programul pe care îl am deja, antrenez grupe de copii la Steaua.

Până acum, nu are de ce să se plângă.

Există acest respect reciproc pe care îl naşte haina militară, diferit de alte domenii. Îmi place foarte mult şi va continua să îmi placă.

La repartiţie, speră să existe locuri şi în Capitală, ca să-şi poată continua antrenamentele cu copiii. Are campioni naţionali în grupe.

Tot de la Steaua vine şi cursantul Laszlo-Zsolt Szoke, sportiv de 20 de ani, vicecampion mondial de sambo şi ocupantul locului al III-lea la campionatele europene de anul trecut.

Laszlo-Zsolt Szoke.
Foto: Alina Crișan

Am 31 de ani şi fac sport de la 11 ani, dar traseul de sportiv e atât cât te ţine organismul. Sunt legitimat la CSA Steaua şi ei m-au îndrumat să îmi încerc norocul la acest curs. Îmi place. Adevărul este că nu sunt învăţat să umblu în bocanci, dar mă obişnuiesc, adaugă sportivul, zâmbind.

Să fie ofiţer este o mare realizare pentru el.

Am fost sportiv toată viaţa. Acum, trec la alt statut. Am mulţi colegi care lucrează în astfel de instituţii (MApN şi MAI) şi o văd ca o mare realizare.

Modulul al doilea al cursului, Pregătire de specialitate şi metodică, se va desfăşura în perioada 3 decembrie 2018-15 martie 2019, iar modulul al treilea, Pregătire pentru formarea deprinderilor de conducere, de la 18 martie la 10 aprilie anul viitor. Examenul de absolvire va consta într-o probă scrisă din disciplinele de specialitate.

Având în vedere calitatea instructorilor din Centru, a disciplinelor şi a faptului că această promoţie, pe care o cunosc foarte bine, are sportivi de valoare, calitatea acestor specialişti se va face simţită în teren, conchide colonelul Petrişor Mitruş. Este o clasă care va da rezultate. Fiind şi primii şi cunoscuţi în sportul militar, vor fi curtaţi la absolvire.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

3 comentarii

  • vai de capu vostru si blaturile pe care le faceti…80 la suta din astia pe care ii prezenati nu ar fi fost in stare sa ia un 3 curat…rusine sa va fie,ati pacalit lumea cu un examen fabricat.

  • nici macar nu ati avut bunul simt sa publicati rezultatele in urma examenului…nici online si nici pe panoul institutiei unde a fost sustinut examenul.

  • Lista cu rezultate a fost afișată pe panoul instituției, dar probabil de supărare ca ai fost respins nu ai mai așteptat rezultatele. Eu chiar i-am făcut poză la listă..
    P.S. Si eu am fost respins.

Lasă un comentariu