Numit în urmă cu doar câteva luni director-tehnic al secţiei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua Bucureşti, Marius Lăcătuş a vorbit, pentru Observatorul militar, despre strategia pe care o va aborda în viitorul sezon competiţional şi despre obiective.

Cât de dificilă a fost decizia de a intra în proiectul formării noii echipe de fotbal a CSA Steaua Bucureşti?

Nu a fost deloc o decizie dificilă. Am purtat câteva discuţii, după ce m-am întors în ţară în 2010, cu colonelul George Boroi, pe atunci comandant al clubului, şi ştiam că există posibilitatea formării unei echipe de seniori în cadrul secţiei de fotbal a clubului.

Când am fost întrebat despre eventualitatea unei colaborări, nu am făcut decât să răspund prezent, la fel cum am făcut întotdeauna atunci când a fost vorba despre Steaua. Niciodată nu s-a pus problema să refuz vreo propunere, indiferent de postură. Când conducerea ministerului şi-a dat acordul pentru formarea echipei, am ajuns la o înţelegere cu comandantul clubului şi am demarat procedurile pentru formarea acestei noi echipe.

Pentru gloria Stelei, au contat foarte mult generaţia ’86, din care aţi făcut parte, şi câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Odată cu acest trofeu au venit foarte mulţi suporteri alături de club. Ce credeţi că o să-i aducă pe suporteri alături de proiectul CSA?

Este greu să comparăm ce a fost între anii 1986-1990, perioadă în care, la nivel de club, am avut cele mai bune rezultate pe plan internaţional, cu ce este acum. Sper ca echipa care se va forma, prin rezultate şi obiective îndeplinite, să atragă cât mai mulţi suporteri. Avem nevoie de ei alături de noi. Chiar dacă la meciuri sunt din ce în ce mai puţini suporteri, sperăm ca stadionul din Ghencea să ajungă să se umple şi pe el să fie practicat un fotbal de calitate, care să atragă suporterii.

O să vă bazaţi pe un joc  spectaculos?

Vreau să mă bazez pe rezultate. Să reprezint Steaua nu este uşor, este o presiune. Suporterii vor să vadă echipa la lucru şi într-o ligă superioară. Paşii sunt mulţi şi dificili, dar sperăm că vom îndeplini obiectivele în fiecare an şi vom ajunge să jucăm în prima ligă naţională, apoi putem discuta şi despre alte planuri mai măreţe. Chiar şi Liga I este un obiectiv îndrăzneţ, nu uşor de realizat, dar posibil. Cu siguranţă nu va fi un simplu pas de defilare prin ligile inferioare.

Cum vedeţi evoluţia acestui proiect în următorii ani?

Discuţiile au fost purtate pe un plan de patru ani. Dacă vom reuşi să ajungem în Liga I în trei, cu atât mai bine. Suntem conştienţi că vom avea de înfruntat adversari din ce în ce mai puternici, pentru că şi echipele de tradiţie din Constanţa, Galaţi sau Ploieşti luptă pentru un loc în prima ligă. Sperăm ca, prin achiziţiile pe care le vom face, să formăm o echipă puternică, care să îndeplinească obiectivul în trei sau patru ani. Ne-am luat, totuşi, o marjă de eroare, pentru că ştim că nu va fi o misiune simplă.

Aţi pomenit nume de echipe care se reconstruiesc, iar principiul lor este acela de a se baza pe suporteri.  Care credeţi că va fi rolul acestora la Steaua, vor exista cotizanţi?

Rolul suporterilor, la orice echipă, este foarte mare. Chiar dacă nu vor fi alături de noi din punct de vedere financiar, prezenţa lor la stadion va însemna mult pentru echipă, jucători şi staff. Prima implicare este aceea de a cumpăra bilete la meciuri, să fie alături de noi, iar dacă se vor constitui în asociaţie, poate chiar ne vor susţine financiar.

Vă întrebam despre susţinerea suporterilor, pentru că, din ce am înţeles din presă, ei îşi doresc un alt fel de proiect. Vor să se implice mai mult, cam cum se procedează în cazul cluburilor titrate din străinătate.

În cazul echipelor cu tradiţie se ajunge greu în situaţia în care să apară cineva peste noapte şi să preia tot ceea ce înseamnă un brand.

În prezent, în ce stadiu vă aflaţi cu organizarea? Încă sunteţi în căutarea unui antrenor…

Am avut discuţii cu 6-7 antrenori şi urmează să decidem. Unii dintre ei au refuzat elegant, iar pe de altă parte noi nu putem sta până în vară fără să numim antrenorul principal. Ne dorim să fie implicat total în alcătuirea lotului pentru abordarea competiţiei care va începe în toamnă.

Aveţi un termen-limită pentru numirea antrenorului?

Până în prezent au fost doar discuţii, dar lucrurile sunt destul de clare pentru mine. Acum, decizia este în mâna conducerii clubului şi a ministerului. Sunt sigur că nu vor fi probleme şi, în cel mai scurt timp, va fi anunţat noul antrenor. Nu ne-am grăbit cu numirea unuia pentru că am purtat discuţii cu mai mulţi antrenori şi foşti jucători ai Stelei, oameni care au avut realizări şi au reprezentat echipa la cel mai înalt nivel. Cert este că noul tehnician va fi implicat în totalitate în planul nostru.

Deja ligile inferioare au început, iar antrenorul trebuie să urmărească meciuri, jucători… Tot stafful din Centrul de copii şi juniori este, de asemenea, implicat, în această selecţie de jucători.

Ce ne puteţi spune despre acest Centru? Cât va conta el în viitorul echipei de seniori?

Atât eu, cât şi colegii mei încercăm să aducem un plus de calitate în ceea ce priveşte formarea acestor jucători. Realitatea este că, la ora actuală, nu suntem la nivelul pe care ni-l dorim, dar astfel de lucruri necesită timp şi sperăm să ajungem să participăm cu echipele de juniori în campionate şi să creştem nivelul. Pentru acest lucru vom colabora cu şcoli private care şi-au manifestat interesul de a lucra cu noi. Ne dorim să selectăm şi să aduce cât mai mulţi copii şi juniori în Ghencea, de unde au plecat de-a lungul timpului numeroşi fotbalişti de valoare.

Se ştie cert în ce ligă veţi evolua?

Încă nu. Acest aspect nu depinde de noi. Ne dorim să fie cât mai de sus, iar acest lucru trebuie să-l aflăm până la 30 iunie. Important este să începem. Dacă plecăm din liga a patra, o să dorim să aducem jucători din ligile superioare. Nu dorim să formăm o echipă care, chiar dacă pleacă de la zero, să fie pregătită doar pentru liga a patra, ci pentru eşalonul imediat superior. Avem gânduri mari, sper şi realizabile. Cert este că majoritatea jucătorilor din noul lot Steaua vor fi tineri sub 20 de ani.

Aţi avut o carieră extraordinară ca jucător, iar ca antrenor aţi performat până la un anumit nivel şi chiar aţi fost pe banca tehnică a Stelei de câteva ori. Acum faceţi ceva inedit pentru cariera dumneavoastră. Cum vedeţi acest aspect?

Sunt provocări şi provocări, dar odată ce am intrat în acest proiect sunt implicat în totalitate şi sper să fiu inspirat în alegeri, rezultatele să apară şi aşteptările suporterilor să fie atinse. Important este ceea ce faci şi cât aduci pentru echipă. Voi fi prezent la antrenamente, iar dacă mi se va cere părerea, o voi oferi cu cea mai mare plăcere.

Chiar dacă sunteţi un simbol pentru acest club, se poate spune că v-aţi asumat o doză mare de risc. E posibil ca lucrurile să nu funcţioneze perfect de la început…

Când ceva nu iese cum trebuie, înseamnă că lucrurile nu au fost făcute corect. Nu mă sperie lucrul acesta. Pe suporteri nu îi putem atrage cu forţa, asta este clar, sunt liberi să aleagă pe cine vor să susţină. Ne vom bucura dacă vor decide să fie alături de noi într-un număr cât mai mare, ne dorim acest lucru. Orice început este greu.

Ce ar însemna pentru  dumneavoastră să reuşiţi?

O imensă bucurie. Toţi cei care au participat la acest proiect şi-ar vedea roadele muncii depuse de-a lungul unei perioade lungi. Plecăm pe un drum care nu va fi deloc uşor, ne-am asumat această responsabilitate şi trebuie să o ducem cu bine până la capăt.

 

Marius Lăcătuş a jucat timp de 13 sezoane pentru Steaua, în perioadele 1983-1989 şi 1993-2000, timp în care a cucerit Cupa Campionilor Europeni – în 1986, Supercupa Europei – în 1987, 10 titluri de campion şi şapte Cupe ale României. A evoluat în 414 meciuri din Divizia A şi a marcat 103 goluri, în timp ce în cupele europene a jucat cu Steaua în 72 de meciuri şi a înscris de 17 ori. De asemenea, a marcat peste 100 de goluri pentru formația Steaua Bucureşti.

Pentru echipa naţională, Marius Lăcătuş a evoluat în 84 de partide, a înscris 13 goluri şi a participat la două ediţii de Campionat Mondial (1990 şi 1998) şi la un Campionat European (1996).

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

1 comentariu

  • Oricat devotament pentru cauza unei echipe Steaua a M Ap N ar exista din partea factorilor de decizie , este evident ca armata nu are si nu poate investi banii lui Becali la FCSB. Daca va promova macar in liga 2 Steaua , cine baga banii ? Lacatus traieste o utopie. In veci si pururi nu va mai fi un club mare Steaua chiar daca stadionul va fi refacut si modernizat. Doar daca pe fir va intra un investitor privat . Si atunci ce se urmareste de fapt?

Lasă un comentariu