Guvernul României a adoptat recent Ordonanța de urgență privind implementarea Programului guvernamental gROwth– Contul individual de economii Junior Centenar, care are ca principal obiectiv asigurarea de stat pentru toţi copiii din România a unui sprijin financiar, astfel încât, atunci când aceştia vor împlini vârsta de 18 ani, să aibă într-un cont o sumă de bani suficientă pentru educaţie, pregătire profesională sau pentru orice alte necesităţi.

Programul îşi propune să stimuleze pe toţi părinţii ca, împreună cu statul, să contribuie la această formă de economisire. În acest sens, prin ordonanţă s-a instituit deschiderea automată, la unităţile Trezoreriei Statului, a unui cont pentru fiecare copil din țara noastră.

Programul gROwth – Contul individual de economii Junior are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub formă de depozit şi se adresează oricărui copil, cetăţean român care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Începând cu anul 2019, titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 de lei.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. O a doua modalitate de sprijin constă în acordarea de la buget a unei dobânzi de 3% pe an, până la vârsta de 18 ani.

De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1.200 de lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1.800 de lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani. La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiţii, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”. Redactor-șef adjunct al „Observatorului militar”, colonelul Vișan este absolvent al Institutului Militar de Auto "Basarab I".

Lasă un comentariu