Ajunsă la cea de-a cincea ediție, Ștafeta Veteranilor a reunit, sub spiritul Invictus, peste 200 de alergători și bicicliști, care străbat mii de kilometri, din trei direcții, către Carei.

În 2014, la debutul său, acest eveniment avea un scop precis, de a atrage atenția societății civile asupra respectului care li se cuvine veteranilor Armatei României și era, totodată, un bun prilej pentru o strângere de fonduri pentru visul (acum devenit realitate) de a-i trimite pe militarii români răniți în teatrele de operații la Jocurile Invictus.

Plecarea Ștafeta Invictus din Bucuresti, de la UNAp.
Foto: Valentin Ciobircă

În prezent, Ștafeta a devenit o tradiție și reamintește, măcar o dată pe an, despre spiritul Invictus, acela care ar trebui să ne reunească pe toți în jurul veteranilor.

Râmnicu Vâlcea.

Ediția de anul acesta se desfășoară între 8 și 25 octombrie, pe trei trasee, cu pornire de la Timișoara, Giurgiu și Tulcea, păstrează tiparul primei ediții, cu omagii aduse eroilor la monumentele întâlnite, având același punct final, la Carei, în timpul ceremoniei dedicate Zilei Armatei României.

Sighișoara.

Traseul albastru trece prin Caransebeş, Drobeta Turnu-Severin, Târgu Jiu, Craiova, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Bâlea, Cincu, Sibiu, Sebeş, Alba Iulia, Deva, Arad și Oradea, cel galben prin București, Ploiești, Brașov, Miercurea Ciuc, Sighișoara, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Zalău, iar cel roșu prin Constanța, Slobozia, Buzău, Brăila, Focșani, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Bistrița, Dej și Baia Mare.

Sfântu Gheorghe.

Și la această ediție, Eugeniu Dedov a trecut Prutul, unind simbolic Chișinău, printr-o alergare de două zile, cu capitala istorică Iași.

Vatra Dornei.
Foto: Marius Sfârlea

Cele trei trasee însumează peste 3.300 de kilometri, iar participanții sunt civili și militari deopotrivă, sportivi de performanță sau amatori și chiar participanți la Jocurile Invictus  de anul trecut. Momentul de maximă intensitate emoțională va avea loc joi, 25 octombrie, la Monumentul ostașului român din Carei, când cele trei ștafete reunite își vor îndeplini misiunea și vor prezenta onorul, într-un mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Brașov.
Foto: Mariana Dinu

Despre autor

Marius Mocanu

Lasă un comentariu