Pentru al patrulea an consecutiv, un detașament din Forțele Armate ale Republicii Moldova a desfășurat în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu Capu Midia (CNIApAA), în perioada 1-12 noiembrie, un stagiu de pregătire pentru cunoașterea și exploatarea sistemului antiaerian S-60 (tun antiaerian cal. 57 mm) și participarea la executarea tragerilor reale.

Detașamentul Republicii Moldova, format din 15 militari, a fost condus de locotenent-colonelul Igor Tuceacov, comandantul unui batalion de artilerie antiaeriană din Forțele Terestre ale Republicii Moldova. Delegația României a fost condusă de locotenent-colonelul Florin Brutaru, șef de birou în Secția Instrucție SBAD din SMFA.

În rolul de instructori au fost nouă militari din Batalionul 954 Artilerie AA din Baza 95 Aeriană, conduși de șeful cursului de pregătire, locotenent-colonel Aurel Vasiliu, sprijinit de maiorul Sergiu Popescu.

Din partea CNIApAA activitățile au fost coordonate de șeful poligonului complex de trageri, locotenent-colonel Cristinel Siriteanu, și, ca însoțitor permanent al delegației Republicii Moldova, căpitan Andrei Covrig.

Activitatea a avut drept scop asigurarea asistenței pentru perfecționarea pregătirii personalului din Forțele Terestre ale Republicii Moldova în vederea operării în condiții de siguranță a tehnicii aflate în înzestrare și executării tragerilor reale cu sistemele de artilerie antiaeriană S-60.

Activitatea a răspuns solicitării partenerului din Republica Moldova privind asistența în domeniul instruirii pentru refacerea capacității operaționale a forțelor proprii.

Militarii au desfășurat zilnic, în această perioadă, activități de pregătire teoretică și practică, urmate de trageri de învățământ, precum și reale în zilele de 7 și 9 noiembrie. Aceste trageri au demonstrat utilitatea stagiului, ele desfășurându-se în condiții de siguranță, cu rezultate foarte bune.

Militarii din Republica Moldova au apreciat efortul instructorilor români și condițiile excelente oferite de Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu Capu Midia pentru desfășurarea activităților.

Locotenent-colonel Stan Roșu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu