Locuitorii orașului Cluj-Napoca vor avea prilejul de a admira o nouă figură emblematică a istoriei României. Statuia generalului Gheorghe Mărdărescu va fi dezvelită la 7 august, la un secol după momentul istoric care l-a consacrat.

Camera de Comerț și Industrie a României, instituție cu o vechime de peste 150 de ani, i-a propus colonelului (r) Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, realizarea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu, cel care, în 1919, a preluat conducerea Comandamentului Trupelor din Transilvania.

Statuia marelui comandant înnobilează o filă de istorie națională, pe care nu avem dreptul s-o uităm ori s-o ignorăm, fiindcă face parte din viața noastră, din aspirațiile noastre și ne arată cum să ocrotim moștenirea lăsată de înaintași, cu scopul construirii unui viitor trainic pentru urmașii noștri.

– Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Ioan Aurel Pop.
Foto: Eugen Mihai

La 4 august 1919, generalul Mărdărescu, în fruntea armatei române, intra în Budapesta, defilând pe bulevardul Andrassy, în prezența Regelui Ferdinand I, care îi oferă generalului Ordinul Mihai Viteazul, clasa a II-a, pentru acțiunea contra regimului bolșevic instaurat de Bela Kun.

Eu am prezentat mai multe variante ale statuii, la scară redusă, spune Valentin Tănase, cu câteva zile înainte ca statuia să ia drumul Ardealului, pentru montarea ei pe soclu.

Lucrarea a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, urmând a se stabili locul de amplasare. Una din variante a fost la București, o alta a fost în Transilvania. Așa s-a ajuns la opțiunea pentru Cluj-Napoca, însă lucrurile au mai durat din cauza aprobărilor necesare. Astfel, s-a stabilit ca loc de amplasament spațiul verde din fața Facultății de Științe Economice din Cluj-Napoca.

Pentru Valentin Tănase, familiarizat cu personalitățile militare, găsirea documentației necesare nu a fost un proces dificil.

Atunci când mă apuc de o lucrare de o asemenea amploare, cel puțin câteva săptămâni caut fotografii și materiale despre acea persoană. La Muzeul Militar Național întotdeauna am găsit tot ce am avut nevoie; nu mi-a fost greu să mă documentez.

Statuia generalului Gheorghe Mărdărescu, etape de lucru.

Astfel, sculptorul a găsit în arhive foarte multe fotografii cu generalul Mărdărescu, despre care a aflat că era un bărbat mic de statură, aproximativ 1,60 m.

Dar, atunci când îl prezinți printr-o statuie omagială, nu poți să-l faci să pară așa. Este de reținut faptul că el a cucerit Budapesta fără luptă, ofensivele purtându-se înainte. Armata română a intrat pe porțile Budapestei într-o manieră civilizată și, într-un fel, populația orașului a privit armata română ca pe o eliberare, pentru că regimul bolșevic impusese tot felul de restricții la alimentație, la libertatea cuvântului etc.

Armata română chiar a hrănit populația săracă din oraș și a restabilit anumite drepturi ale populației, rămânând ca o armată de ocupație până în 1920, descrie Valentin Tănase contextul istoric în care generalul Mărdărescu a căpătat valențe de erou.

Realizarea și ridicarea unui monument în memoria marelui general Gheorghe Mărdărescu reprezintă un act patriotic, cu adâncă valoare simbolică, un reper al dăinuirii noastre pentru generațiile viitoare.

– Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României

Mihai Daraban.

Tot în urma documentării artistului, aflăm că generalul a fost un om foarte organizat, un militar de carieră, pentru care onoarea și demnitatea reprezentau valori mai presus de orice. Era, în aceeași măsură, un om orgolios, pentru că se știe că, la 3 august 1919, Brigada 4 Roșiori, condusă de generalul  Gheorghe Rusescu, a intrat în Budapesta, însă fără a avea acordul generalului Mărdărescu.

Astfel, generalul a luat hotărârea ca ziua de 4 august 1919 să fie consemnată în istorie, generalul Rusescu fiind sancționat pentru că a pus în pericol dispozitivul militar. Ulterior, generalul Rusescu a fost marginalizat.

Atunci când realizez statuia sau portretul unui personaj istoric, caut să am acces și la lucruri secundare, de amănunt, detalii anecdotice, care pot să întregească personalitatea și să-l facă, poate, mai veridic.

Statuia are aproape trei metri înălțime, iar ea a fost inițial modelată din lut, apoi turnată în ghips și trimisă la atelier pentru turnarea în bronz, etapă ce durează cam trei luni, deoarece se toarnă pe bucăți și se asamblează ulterior. În cele din urmă, statuia primește o anumită patină, care să-i dea culoarea bronzului.

Am o statuie chiar la Budapesta, inaugurată în 2005, într-un cimitir al eroilor, chiar în centrul orașului, unde este un spațiu destinat eroilor români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial. Mai am lucrări la Târgu Mureș, Sibiu, Buzău, cele mai multe fiind în București. Acum, am și la Cluj.

La 100 de ani de la marile fapte de arme, care au încununat Marea Unire, realizarea și inaugurarea unei statui dedicate generalului erou Gheorghe Mărdărescu a fost și pentru mine un legământ de onoare, mai spune autorul
sculpturii, Valentin Tănase.

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu