Unul dintre oamenii de excepție pe care îi are Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este Ștefan Iovan, antrenor principal al echipei de fotbal.

Ștefan Iovan are o poveste de viață aparte, pe care o legăm de istorica dată de 7 mai.

Născut în comuna doljeană Moțăței, a plecat de mic de acasă. La vârsta de 14 ani a mers la Reșița, pentru a urma cursurile liceale, de teama unui eșec în Craiova, care i-ar fi adus oprobriul familiei și al prietenilor.

La Reșița a intrat la școală și a fost remarcat pentru calitățile sale atletice. Îndrumat către fotbal, a avut un debut fulminant la juniorii echipei locale CSM, înscriind cinci goluri din poziția de mijlocaș central.

A urcat imediat la seniori, deși avea o vârstă fragedă, iar apoi a fost selecționat pentru Luceafărul București, o echipă care strângea cei mai buni juniori din țară în regim de echipă de club care oferea, sub egida Federației Române de Fotbal, pregătire intensă și școlarizare.

S-a întors la CSM Reșița de unde apoi, în 1981, s-a transferat la Steaua.

Jocul de cap excelent, segmentele lungi și spiritul de anticipație i-au făcut pe antrenori să îl reprofileze pe Ștefan Iovan în fundaș central. Venirea în Ghencea i-a propus o nouă cotitură în cariera sportivă, Emerich Jenei punându-l să joace fundaș lateral dreapta.

Inițial, nici nu am vrut să aud de așa ceva. Eram învățat cu spațiile largi, cu jocul având unghiuri deschise spre ambele părți, iar acum mă trezeam foarte aproape de tușă. Țin minte că îmi era teamă să bag o alunecare, de teamă să nu mă lovesc de banca de rezerve, povestește Ștefan Iovan.

Până la urmă însă, numărul doi pe tricoul roș-albastru i-a adus lui Ștefan Iovan cele mai mari satisfacții. A cucerit cu Steaua Cupa Campionilor Europeni, fiind chiar căpitanul echipei de la Sevilla.

Tudorel Stoica, purtătorul banderolei de căpitan, era suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. Eu eram, în urma lui, al doilea ca vechime în echipă, așa că funcția de căpitan mi-a revenit de drept, conform acestui criteriu. A fost momentul de vârf al carierei mele, rememorează Ștefan Iovan.

Campion național și câștigător al Cupei României cu Steaua, deținător al Cupei Campionilor Europeni și al Supercupei Europei, Ștefan Iovan este unul dintre cei mai buni fundași români, din toate timpurile.

A jucat de 35 de ori în naționala României, marcând trei goluri. A avut o contribuție substanțială la calificarea tricolorilor la Campionatul Mondial din Italia 1990, turneu final pe care l-a ratat din pricina unei accidentări.

Ștefan Iovan a urmat, în paralel cu cariera sportivă, linia militară de pregătire, având actualmente gradul de colonel în rezervă.

Fotbalul mi-a deschis poarta armatei, iar faptul că am îmbrăcat haina militară a fost una dintre marile mele realizări. Consider că armata este o opțiune excelentă pentru tineri, deoarece te educă și te cizelează, afirmă Ștefan Iovan.

Încercăm să reconstruim o echipă specială cum este cea a Stelei. Începutul nu este ușor, dar suntem dispuși să muncim necontenit pentru Steaua. Suporterii deja au revenit lângă echipă, iar băieții sunt, astfel, responsabilizați suplimentar, concluzionează cu o tangentă în prezent Ștefan Iovan, antrenorul echipei aflate pe primul loc în Liga a IV-a municipală.

Fotbaliștii Stelei susțin miercuri, 8 mai, de la ora 16.30, semifinala de Cupa României, în Ghencea, contra celor de la Progresul 2005. Pe cealaltă parte de tablou se întâlnesc Carmen și Dinamo.

  • Cristian Frisk

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu