La 20 aprilie a avut loc cea de-a X-a ediție a Concursului de fizică generală pentru studenții în inginerie Ion I. Agârbiceanu, unde s-au duelat reprezentanții Universității Politehnica, din București, și ai Academiei Tehnice Militare Ferdinand I, două instituții de învățământ de prestigiu în domeniul tehnic.

Noutatea constă în faptul că, anul acesta, concursul s-a desfășurat, pentru prima dată, în campusul instituției militare, motiv pentru care studenții militari participanți au simțit o mai mare dorință de a-și demonstra cunoștințele în domeniul fizicii.

Nouă studenți militari au acceptat provocarea de a-și testa și compara cunoștințele cu șase studenți de la politehnica, iar lupta a fost strânsă.

Predau de 34 de ani aici și simt imediat copiii cu potențial, în care merită să investești, copii pasionați de fizică. M-am simțit foarte bine în lunile de pregătire dinainte de concurs, mi-am adus aminte de perioada când studenții se înscriau la concursuri cu gândul de a lua locul I. A rămas și acum vorba că, cine trece la fizică, termină sigur facultatea, pentru că este o materie pe cât de frumoasă, pe atât de grea, care necesită multă muncă și rigurozitate.

– Conf. univ. dr. Dan Georgel Sipoșan

Concursul a fost împărțit pe două secțiuni, Fizică I (noțiuni de fizică pentru admiterea în Universitatea Politehnica, precum și capitolele din cursurile de fizică din primul semestru) și Fizică II (noțiuni de mecanică cuantică, elemente de fizica atomului, elemente de fizica nucleului atomic, optică ondulatorie, elemente de fizica laserilor și statistică cuantică).

Concursul s-a desfășurat într-o singură zi, dar studenții au avut de trecut două probe – una teoretică, rezolvarea a trei din șase subiecte, la alegere, timp de două ore, și una experimentală, în care participanții au modelat teoretic procesul studiat, au realizat montajul experimental, au efectuat măsurătorile și, în final, au prelucrat și interpretat rezultatele obținute.

Cei șase membri ai comisiei au decis: cinci premii pentru studenții Academiei Tehnice Militare și trei pentru cei de la Politehnică.

Conf. univ. dr. Dan Georgel Sipoșan.
Foto: Eugen Mihai

Anul acesta, am arătat că, într-o intituție militară de învățământ, cu studenți care fac și militărie, și sport, și curățenie, nu studiază doar fizică, dacă sunt serioși și pasionați, pot obține rezultate remarcabile. Calitatea corpului profesoral este și el un factor important, cu oameni dedicați, care reușesc să-i facă pe studenți curioși și dornici de performanță, mărturisește conf. univ. dr. Dan Georgel Sipoșan. El a fost motorul participării Academiei Tehnice Militare la această competiție.

Prima participare la acest concurs – care, în anii `80, purta numele lui Traian Lalescu și la care se înscriau sute de studenți de la toate universitățile din țară, atât civile, cât și militare – a fost în 1985, unde am obținut primele mențiuni, își amintește profesorul de fizică. Au urmat două premii I, în 1987 și 1989, iar apoi concursul a fost întrerupt, până în 2009, când s-a reluat sub denumirea actuală.

Instituția noastră a aflat că acest concurs se organizează din nou abia în 2011, când am obținut premiul al II-lea, în condițiile în care varianta nouă a concursului includea atât o probă scrisă, cât și una practică.

În 2018, am participat, din nou, cu patru studenți, obținând un loc III, apoi la finalul aceluiași an am participat, la Oradea, cu doi studenți din anul I, la Concursul memorial Schwartz, unde vin, în general, țări din Europa Centrală. Echipa ATM a obținut primele două locuri, premiile constând în două burse la Institutul de Optică Cuantică Max Planck din München, Germania.

Doi dintre studenții premianți la concursul din București, Ilie Cristian și Grațian Alexandru Horotan, sunt cei doi câștigători ai acestei burse, care vor pleca o săptămână în Germania.

Am obținut locul I la secțiunea Fizică II, pentru avansați. Nu mi s-a părut foarte complicat, mi-am dorit foarte mult să particip. Subiectele au fost frumoase și, cu o pregătire bună, se puteau aborda.

Nu am ales această instituție de învățământ pentru partea inginerească, ci mai mult pentru latura militară. Îmi doresc să mă axez, în viitor, pe cercetare. Fizica este o pasiune care a apărut în clasa a VI-a, dar în liceu am simțit o mai mare chemare spre acest domeniu. Am participat, în fie­­care an de liceu, la olimpiade, cele mai bune reușite sunt două medalii de bronz și o mențiune de onoare la faza națională, mărturisește Ilie Cristian.

Grațian Alexandru Horotan este student în anul I și a luat premiul al III-lea la concursul Ion I. Agârbiceanu, iar nivelul de dificultate i s-a părut unul mediu, punându-l în balanță cu olimipada națională de fizică, unde cel mai bun loc a fost o medalie de bronz în clasa a XI-a.

Mi-a plăcut fizica încă din timpul liceului. Îmi doresc, pe viitor, să mă specializez în domeniul comunicații și informatică, fizica fiind pentru mine o pasiune. 

Premii:

  1. MIHAIU Mihaela – ATM (mențiune secțiunea Fizică I)
  2. POPESCU Andrei – UPB, Automatică și Calculatoare (mențiune secțiunea Fizică I)
  3. BRĂNESCU Ioana – UPB, Automatică și Calculatoare (premiul II secțiuneaFizică I)
  4. TUDORACHE Paul – ATM (premiul II secțiunea Fizică II)
  5. IEREMIE Veronica – ATM (premiul III secțiunea Fizică II)
  6. BIU-PISLARU Andrei – UPB, Automatică și Calculatoare (premiul I secțiunea Fizică I)
  7. HOROTAN Graţian Alexandru – ATM (premiul III secțiunea Fizică I)
  8. ILIE Cristian – ATM (premiul I secțiunea Fizică II)

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu