Săptămâna trecută, la Sibiu, s-a desfășurat Campionatul militar de judo pentru instituţiile militare de învăţământ.

Academia Forțelor Terestre și-a deschis din nou porțile pentru a găzdui o competiție, de data aceasta Campionatul militar de judo.

Foto: Alina Crișan

Studenți și elevi din patru instituții de învățământ s-au prezentat la dojo – Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, Academiile Forțelor Terestre și Aeriene și Academia Tehnică Militară.

Foto: Alina Crișan

Înverșunarea de pe tatami a fost egalată doar de cea de pe margine, între galerii. Rupe-i mâneca!, Strânge-l bine de gât!, Lovește la picioare! – se auzeau indicațiile antrenorilor.

Foto: Alina Crișan

În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. Și, într-adevăr, lupta a fost aprigă. Dar imediat ce se auzea fluierul de final, sportivii nu doar își strângeau, camaraderește, mâna, ci se și îmbrățișau, felicitau și încurajau. Toată tensiunea dispărea brusc, judokanii despărțindu-se prieteni.

Foto: Alina Crișan

Am jucat ultimul meci din finală, scorul era de 3 la 2 pentru ATM. Trebuia să câştig, de mine depindea totul. Cred că anii de experienţă m-au ajutat să-mi înving adversarul.

– Student Mădălin Constantin Daragiu, anul I la AFT, aur la 100 kg

Într-un final, s-a adeverit sloganul studenților AFT, care a răsunat pe tot parcursul competiției – Nicio șansă/La noi acasă!

Foto: Alina Crișan

Finala s-a jucat, la masculin, între ATM şi AFT. Cele șase meciuri s-au încheiat la egalitate, 3-3, şi au câştigat la puncte studenţii AFT.

Finala feminină s-a disputat între AFT şi SMMMSFA. Aici, studentele AFT au câştigat detașat, cu 4-0.

Îmi place judo pentru că este un sport în care trebuie să gândeşti și să acţionezi pe moment. În ultimele săptămâni, am avut antrenamente zilnice, și astăzi ne-am bucurat de rezultatul muncii noastre.

– Student Mădălina Maria Antoneac, anul I AFT, aur la 57 kg

Foto: Alina Crișan

În spatele acestor victorii stă dedicarea antrenorului din Sibiu, Nicolae Drăgălău, de 37 de ani în serviciul acestui sport.

În ultimii 10 ani, studenții AFT nu au pierdut aurul decât de vreo două ori. Așa că mă așteptam la acest rezultat, chiar dacă mi-au lipsit sportivi buni, plecați prin programul Erasmus.

Ce ne-a adus pe primul loc? Pregătirea temeinică. Am început selecția încă din luna septembrie a anului trecut, iar condițiile foarte bune de antrenament pe care le oferă AFT sunt bine cunoscute.

Foto: Alina Crișan

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 4 aprilie, în prezența comandantului (rectorului) AFT, general de brigadă Ghiţă Bârsan, și a locțiitorului, colonel Constantin Grigoraș.

S-au întocmit clasamente individuale, pe categorii de greutate, clasamente pe echipe, feminin și masculin, și clasamentul general.

Clasament general:

Locul I – AFT

Locul al II-lea – ATM

Locul al III-lea – SMMMSFA

Locul al IV-lea – AFA

  • Foto: Alina Crișan

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu