La sfârșitul săptămânii trecute, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT) a fost gazda Campionatului Militar de Judo pentru instituțiile militare de învățământ.

S-au adunat pe tatami echipele școlilor militare de maiștri militari și subofițeri din Forțele Terestre și Aeriene, precum și echipa Academiei Forțelor Terestre (au lipsit, în acest an, loturile Academiei Tehnice Militare, Academiei Forțelor Aeriene și al Academiei Navale).

Loturile participante.
Foto: Cosmin Roman

Ar putea să pară, într-o asemenea confruntare strânsă, din perspectiva punctajului final, că echipa Academiei Forțelor Terestre a fost avantajată de desfășurarea campionatului militar pe teren propriu. Dar una din explicațiile plasării pe primul loc, în clasamentul general și la echipe-masculin, a lotului AFT ar trebui căutată mai cu seamă în performanțele admirabile ale instructorului sibienilor militari, Nicolae Drăgălău.

Din cele 27 de competiții de acest fel desfășurate până în prezent, Nicolae Drăgălău a reușit să-și ducă pe primul loc tinerii pasionați de judo de 23 de ori. O reușită de care este mândru. Și are motive temeinice.

Gândiți-vă – îmi spune – că preiau niște tineri, la 18-20 de ani, fără experiență. Unii sunt mai bine pregătiți fizic, cei care provin din liceele militare mai ales, alții au făcut sport individual, în anii adolescenței, și pot, cu ei, să plec de la un nivel mulțumitor, dar aproape de la zero în ceea ce privește tehnicile de judo.

Îl întreb care e cheia reușitei și Nicolae Drăgălău nu stă nicio clipă pe gânduri, rostind limpede, deschis, rețeta-minune: Transpirație! Dacă ai grijă și muncești îndeaproape cu ei, obții rezultate. Trebuie să te implici și să crezi în ceea ce faci.

În plus, Nicolae Drăgălău crede că ar trebui corelate sporturile de contact, specifice academiilor categoriilor de forțe și școlilor militare de maiștri militari și subofițeri cu ceea ce se practică și se include în competiții în colegiile naționale militare pentru asigurarea unei continuități necesare în instruire.

Colonelul Cristian Pelea, din Secția Pregătire Fizică a SMG, vicepreședintele Comitetului de organizare a competiției de la Sibiu, spune că Federația Română de Taekwondo a acceptat să pună la dispoziția colegiilor naționale militare suprafețele de pregătire și echipamentul necesar, aşa încât acest sport va fi integrat olimpiadelor militare liceale începând cu anul viitor.

Așadar, o dorință a lui Nicolae Drăgălău este deja pe cale să se împlinească. Antrenorul sibian este mândru de performanțele studenților săi și a ținut să-i evidențieze pe studentul caporal Florin Gligăneanu – cel care, anul trecut, a reușit să obțină medalia de bronz la campionatul național universitar de judo! –, studentul Eduard Sotir, în care își pune multe speranțe pentru competițiile viitoare, dar și studentele caporal Ioana Ghinea și Elena Mirică, luptătoare redutabile, al căror efort a contribuit la clasamentul final al echipei.

Lotul AFT cu instructorul Nicolae Dragalau.
Foto: Cosmin Roman

Clasamentul pe echipe la masculin:

Locul I: Academia Forțelor Terestre„NicolaeBălcescu”, Sibiu

Locul II: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Piteşti

Locul III: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „TraianVuia”, Boboc

Clasamentul pe echipe la feminin:

Locul I: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Piteşti

Locul II: Academia Forțelor Terestre „NicolaeBălcescu”, Sibiu

Locul III: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „TraianVuia”, Boboc

Clasamentul general:

Locul I: Academia Forțelor Terestre „NicolaeBălcescu”, Sibiu

Locul II: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Piteşti

Locul III: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „TraianVuia”, Boboc

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu