România ar putea profita de pe urma unei resurse naturale care se găseşte din belşug pe teritoriul ţării. Stuful, foarte preţuit pentru calităţile sale, este una din resursele naturale ale Deltei Dunării puţin exploatate.

El a revenit în atenţia constructorilor, după ce, la propunerea Asociaţiei Primarilor din judeţul Tulcea, Ministerul Mediului a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern în care se spune că cei care vor să ridice pensiuni în Rezervația Biosferei Delta Dunării trebuie să folosească doar materiale naturale, specifice zonei. Administraţia Deltei Dunării speră că, în cel mult trei ani, noile norme să intre în vigoare. Clădirile nu vor putea avea mai mult de trei etaje, iar materialele de construcţie trebuie să fie naturale: lemn, cărămizi, chirpici. Pereţii trebuie să fie vopsiţi în alb.

Având o întindere de peste 170.000 de hectare, Delta Dunării este considerată cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din lume. Înainte de 1989, un milion de tone de stuf erau recoltate anual din Deltă, acestea ajungând la combinatele de celuloză şi hârtie. În acest moment, doar 15.000 de hectare mai sunt exploatate, dar nu mecanizat, ci cu metode primitive, prin folosirea celebrei seceri cu mâner lung, numită târpan.

Pe piaţa externă, cererea de stuf este foarte mare, însă, în Deltă, nu există suficienţi culegători. Recoltarea stufului se face în perioada 15 noiembrie-15 martie, după care produsul este exportat în China, Germania, Olanda şi Franţa. O altă problemă a zonei Deltei Dunării este cea a lipsei meşterilor care mai ştiu să lucreze astfel de acoperişuri.Pentru cei care recoltează stuful din Delta Dunării, afacerea s-a dovedit foarte profitabilă. Străinii plătesc pentru o tonă de stuf 60 de euro, iar, în ultimii cinci ani, sute de mii de tone au luat drumul străinătății.

Remarcabil pentru acoperișul de stuf este faptul că rezistă excelent la vânturi puternice, se realizează simplu, pe o structură de bază din lemn, nu are nevoie de nici un fel de izolare suplimentară pentru apă sau aburi, este un excelent izolator fonic, iar montarea acestuia se realizează foarte repede (pentru o suprafață de 100 de metri, sunt suficiente circa 20 de ore de lucru). În cadrul acestui proces, nu se folosesc niciun fel de materiale chimice. Chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe case cu acoperiș de stuf se construiesc în Olanda, chiar și în prezent. Urmează Danemarca, Germania, Belgia și Rusia.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu