Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, recent, că autorităţile române nu mai pot confisca, la graniţă, sumele nedeclarate care depăşesc limita de 10.000 de euro.

Curtea a decis că practica autorităţilor române de a confisca sumele care depăşeau 10.000 de euro nu poate fi permisă, fiind contrară dreptului Uniunii Europene referitor la libera circulaţie a capitalurilor, aceasta fiind garantată. Libera circulaţie a capitalurilor nu poate fi limitată decât în cazuri excepţionale.

Verdictul a fost dat în urma procesului deschis de un cetăţean român la CJUE. Acesta a călătorit, la 16 august 2017, de la Tel Aviv la Sofia, cu avionul, pentru a efectua operaţiuni de schimb valutar. Românul a declarat numerarul pe care îl deţinea la intrarea pe teritoriul bulgar. În aceeaşi zi, a plecat cu avionul de la Sofia spre Bucureşti. Pe fluxul de ieşire al aeroportului român, s-a încadrat pe culoarul verde de vămuire semnalat cu panoul Nimic de declarat, fără a declara numerarul pe care îl transporta, rezultat în urma derulării operaţiilor de schimb valutar pe teritoriul bulgar.

Autorităţile vamale române i-au aplicat o amendă de 3.000 de lei, confiscând şi suma de 240.000 de leva bulgăreşti (circa 120.000 de euro). Aceasta era suma care depăşea limita de 10.000 de euro. În ordonanţa sa, CJUE aminteşte că, în prezent, astfel de sisteme de control sunt aplicate numai de câteva state membre, în temeiul legislaţiilor interne.

Diferenţele între legislaţii dăunează bunei funcţionări a pieţei interne. În consecinţă, elementele de bază ar trebui armonizate la nivel comunitar pentru a se asigura un nivel echivalent de control al mişcărilor de numerar care traversează frontierele Comunităţii. O astfel de armonizare nu ar trebui, cu toate acestea, să afecteze posibilitatea statelor membre de a aplica, în conformitate cu dispoziţiile actuale ale tratatului, controale naţionale privind mişcările de numerar din cadrul Comunităţii, se arată în motivarea CJUE.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu