Supraveghere…la înălțime!
Foto: Cristian Lenga

Raionul Rânca, din masivul Parâng, judeţul Gorj, a fost pentru câteva zile gazdă şi teren de instrucţie pentru militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime Burebista.

Înainte de începerea misiunii.
Foto: Cristian Lenga

Taberele de instrucţie la munte, iarna, reprezintă cea mai bună modalitate pentru cercetaşi de a-şi întări coeziunea de grup prin călire fizică şi psihică, de a-şi perfecţiona deprinderile de luptă în teren muntos împădurit, precum şi pentru ducerea traiului în condiţii de izolare.

Cu degetul pe trăgaci.
Foto: Cristian Lenga

Vremea a ţinut cu militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime Burebista. Aceştia au avut parte atât de temperaturi foarte scăzute, zăpadă, ninsori abundente, cât şi de un teren împădurit şi accidentat.

Obiectivul acestei tabere este acela de a instrui subunităţile batalionului în teren, pe timp de iarnă, închegarea acţiunilor acestora şi perfecţionarea deprinderilor militarilor la instrucţia militară generală, de specialitate şi din punctul de vedere al deplasării cu ajutorul schiurilor, a spus locotenent-colonelul Daniel Dogaru, locţiitorul comandantului Batalionului 313 Cercetare în Adâncime.

Asigurare circulară.
Foto: Cristian Lenga

Următorul pas este analizarea modului de trai în condiţii de izolare, cumularea tuturor activităţilor şi sincronizarea acţiunilor grupurilor de cercetare, a completat ofiţerul.

Camuflare hibernală.
Foto: Cristian Lenga

Scenariul a prevăzut două grupuri de cercetare care şi-au desfăşurat activităţile specifice în două raioane separate. Acestea au ocupat şi amenajat, fiecare, câte o bază de campare şi au executat o infiltrare în dispozitivul inamicului, în vederea neutralizării elementelor de cercetare ostile.

Întoarcerea la adăpost.
Foto: Cristian Lenga

Examenul final a avut loc în mijlocul naturii, acolo unde cercetaşii au aplicat lecţiile supravieţuirii. Și de această dată experienţa cercetaşilor cu state vechi în unitate şi-a spus cuvântul, ei îndeplinind foarte bine obiectivele trasate. Nici cei mai tineri dintre ei nu s-au lăsat mai prejos, aceștia reușind să demonstreze că pot asimila cunoștințe noi într-un timp foarte scurt și le pot pune în practică.

Refacerea, în adăpost, la căldură.
Foto: Cristian Lenga

În lupta cu natura, cercetaşii au fost nevoiţi să confecţioneze adăposturi improvizate din crengi de brad şi alte materiale descoperite prin pădure.

În „bucătărie”!
Foto: Cristian Lenga

Acesta este modul prin care militarii se cunosc mai bine unii pe ceilalţi şi pot pune în practică tot ceea ce au învăţat pe parcursul unui an de instrucţie.

Cei mai tineri dintre ei trebuie să fie foarte atenţi şi să fure meserie, pentru ca, pe viitor, să poată duce la bun sfârşit misiunile încredinţate, să folosească natura ca element de sprijin, poate chiar să dea mai departe experienţa acumulată viitorilor cercetaşi, a mai spus locotenent-colonelul Daniel Dogaru.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu