În suita centenarelor celebrate pe plan național, care ne relevă un început efervescent de veac XX, începând cu cel al Marii Uniri, adăugăm, în această săptămână, un Secol de Revistă și un secol de la înființarea primului Regiment de transmisiuni din armata română.

Evenimentul este marcat de Teatrul de revistă Constantin Tănase prin vernisarea unei expoziții de fotografie Constelația Cărăbuș, la 1 noiembrie a.c., la sediul instituției. Cu această ocazie se va inaugura, în foaierul teatrului, Aripa Cărăbuș, va fi proiectat filmul Visul lui Tănase, realizat în anul 1932, în care joacă însuși marele artist, iar seara, de la ora 19.00 va avea loc premiera Spectacolului Aniversar Suta lui Tănase, într-o distribuție de excepție.

Printre invitații de onoare ai teatrului de pe Calea Victoriei se numără cadrele militare și civile care au lucrat în decursul timpului în Regimentul de Transmisiuni, înființat acum un secol, în anul 1919, la 30 octombrie. Dar, care este legătura dintre marele actor Constantin Tănase și armată?

Regimentul 45 Transmisiuni își are rădăcinile în compania de minari a Regimentului 1 Geniu, unde Tănase s-a înrolat voluntar, la vârsta de 19 ani. Din acest nucleu s-a înființat prima secție de telegrafie, condusă de căpitanul Grigore Giosanu, care avea să fie actul de naștere al armei transmisiuni și, peste vremuri, denumirea onorifică a regimentului. Unitate care s-a înfrățit cu teatrul de revistă, desfășurând, an de an, activități în comun, în memoria marelui artist.

În armată a început Tănase adevărata carieră artistică, organizând primul teatru ostăşesc. A pus în scenă – adică în sala de mese a regimentului – câteva spectacole, a început să cânte la corul de la Biserica Popa Tatu şi a frecventat reprezentaţiile de la Teatrul Naţional. Se înscrie la Conservator cu cei câțiva bănuți primiți de acasă, completați, pe parcurs, cu o sumă generoasă strânsă de ofițerii din regiment care îi prevedeau un viitor mare. La examen se prezintă îmbrăcat în singurele haine decente pe care le are. Nişte pantaloni şi o cămaşă din uniforma militară.

Se angajează apoi în armată, realizând că mizeria nu-l va ajuta în cariera pe care şi-a ales-o. Era, de-acum, actor şi plutonier. Avea, de fapt, mai multe atribuții prin cumul: grefier al comisiei de disciplină, elev la Conservator, comandant al pompierilor, ajutor al ofiţerului cu îmbrăcămintea, corist la Popa Tatu şi, uneori, figurant la Teatrul Naţional. Alerga de dimineaţa până seara. Fotografia de pe diploma oficială de actor îl înfățișează pe Constantin Tănase în uniformă militară, dovadă că a iubit nespus armata și simbolurile ei.

• Colonel (r) Ion Ciontea

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu