La preluarea mandatului, fiecare președinte american capătă și controlul valizei nucleare, denumită The football (Mingea). Această geantă de piele, care cântărește aproximativ 20 de kilograme și este purtată de un aghiotant militar, cuprinde procedurile și sistemele de comunicații care permit liderului SUA să lanseze rachete nucleare.

Odată cu această valiză, președintele primește și așa-zisul biscuit nuclear, adică un card care conține codurile necesare pentru autentificarea ordinului de lansare a unui atac.

Mingea s-a aflat oriunde a fost și președintele american, începând cu anul 1963. În cazul în care SUA sunt atacate cu rachete nucleare de un alt stat, președintele are la dispoziție doar cinci minute pentru a reacționa, ceea ce justifică faptul că geanta îl însoțește peste tot.

Decizia de lansare a rachetelor nucleare este a președintelui, care trebuie să introducă codurile în sistemul de comunicații securizat ce îi face legătura cu centrul de comandă și control de la Pentagon, de unde se execută ordinul de lansare.

În 2008, vicepreședintele Dick Cheney a declarat că președintele nu trebuie să ceară aprobarea nimănui, nici a Congresului și nici a altor instanțe, pentru a lansa un atac nuclear.

După instalarea în funcție, fiecare președinte este instruit asupra procedurilor de utilizare a valizei nucleare, care mai conține și documente ce explică și opțiunile sale de atac (cât de puternic să fie sau ce ținte să lovească, de exemplu). Un fost aghiotant militar la Casa Albă a comparat aceste documente cu meniul unui restaurant fast-food și care presupune selectarea anumitor poziții de pe niște coloane.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

Lasă un comentariu