Vorbesc romgleză; ascultă o muzică ciudată; au idei năstruşnice; contestă orice li se pare contestabil; nu pot fi aduşi „pe calea cea dreaptă”. Sunt tineri. Adesea nu ne convine ce fac şi încercăm să-i modelăm după noi. Dar au cunoştinţe, au idei, au energia de a le pune în practică. Şi trebuie încurajaţi, pentru că lumea trebuie să arate aşa cum vor ei să arate, fiindcă lor le aparţine.

Sala „Nicolae Bălcescu” din Palatul Parlamentului a fost locul de desfășurare a Conferinței Bucharest Model NATO.
Foto: Bogdan Oproiu

Intru în Palatul Parlametului cu gândurile inspirate mai mult de clădirea din centrul Bucureştiului decât de activitatea la care urma să asist. Trec prin filtrul de securitate şi mă îndrept către sala unde se desfăşoară ce de-a patra ediţie a Conferinţei Bucharest Model NATO.

120 de tineri (aveam să aflu ceva mai târziu de la organizatori), majoritatea din România, dar şi alte câteva state, sunt împărţiţi în şase grupuri, fiecare cu o altă destinaţie. Câte două persoane stau la un birou şi, în faţa lor, în semicerc, alţi tineri sunt atenţi la ce se discută.

Discuții oficiale.
Foto: Bogdan Oproiu

Toate discuţiile se desfăşoară în engleză, chiar şi în grupurile unde nu este niciun participant străin! Pe rând, câte una din persoanele din semicerc se ridică şi vine în faţa celorlalţi pentru a face o scurtă prezentare. Apar întrebări, precizări, clarificări. Cei doi preşedinţi (chairperson) ai fiecărui grup fac propuneri de rezoluţii ce urmează să fie adoptate.

Cele şase grupuri reproduc structuri ale NATO: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul Politic, Comitetul Militar, Grupul pentru Planificare Nucleară, Comitetul pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare şi un comitet care discută provocările de securitate emergente, pe principiul Diviziei corespunzătoare a NATO.

Jose Maria Lopez-Navarro, ofiţer de relaţii publice la NATO, a participat la deschidere. Aici este încadrat de Minodora Mareș (stânga) și Ana Maria Radu.

Tinerii, majoritatea elevi de liceu şi studenţi, discută subiectele de pe agenda fiecărui grup, urmând regulile şi procedurile NATO. De altfel, Divizia de Diplomaţie Publică a NATO le-a dat şi o mână de ajutor în organizarea evenimentului; Jose Maria Lopez-Navarro, ofiţer de relaţii publice la NATO, a participat la deschidere şi le-a vorbit despre oportunităţile de carieră în Alianţă.

Laura Mireanu şi Anca Scarlat sunt eleve de liceu; prima în clasa a XI-a la „Cambridge School” în Bucureşti, cea de-a doua în clasa a XII-a la liceul „Mircea cel Bătrân” din Vâlcea. Prezidează împreună Comitetul pentru provocările de securitate emergente.

Laura Mireanu (stânga) și Anca Scarlat (mijloc) notează poziția reprezentantei Portugaliei.
Foto: Bogdan Oproiu

Laura a participat anul trecut la conferinţă, în calitate de delegat, aşa că este obişnuită cu regulile şi procedurile de lucru:

„Am făcut research pentru fiecare ţară în parte pentru a şti dacă delegaţii chiar reprezintă punctul de vedere al ţării şi nu opinia lor personală. Le-am dat şi participanţilor un fel de introduction in topics şi am citit şi rules of procedure pentru a şti ce avem de făcut.” Scuzaţi amestecul limbilor, dar pe lângă faptul că termenii conferinţei nu sunt foarte uzuali pentru un tânăr licean, cursurile la „Cambridge School” sunt în engleză, aşa că este de înţeles.

„Este interesantă interacţiunea cu delegaţii, pentru că au loc dezbateri unice şi fiecare susţine un punct de vedere la care poate nu te-ai fi aşteptat. Speakerii sunt interesanţi pentru că-ţi dau o motivaţie şi încredere în tine că poţi să reuşeşti mai departe. Şi înveţi foarte multe de la oricine”, îmi explică Anca avantajele participării la această conferinţă.

Comitetul pe care-l prezidează discută despre combaterea terorismului, migraţia, schimbările climatice.

„Vreau să văd un debate şi cum au opinii diferite şi nu cum vin cu soluţii politically correct”, expune Laura, în câteva cuvinte, aşteptările ei.

Advani Tushar.
Foto: Bogdan Oproiu

Organizatorii s-au bazat foarte mult pe voluntari pentru buna desfăşurare a evenimentului. Îi vezi peste tot, discutând, aranjând, gesticulând, pentru ca participanţii să aibă parte de o experienţă deosebită.

Advani Tushar e din India, dar trăieşte în România împreună cu familia de câţiva ani şi acum este student în anul I la o facultate de turism în Bucureşti. Este unul din voluntarii organizatori:

„Prima dată când vin, nu ştiu atât de mult. Am vrut să vin pentru că am învăţat despre NATO în ultimii ani de liceu şi mi s-a părut interesant cum se desfăşoară  conferinţele şi voiam să văd first hand cum se face totul. De aceea am venit ca voluntar să văd cum se organizează. Până acum toată lumea e excited şi pregătită.”

Pe Ana Maria Radu nu ai cum să o ratezi. E ubicuă. Zâmbeşte des când vorbeşte cu oamenii, dar se vede că are mintea plină de gânduri. Este director executiv al evenimentului, pe care-l organizează a doua oară. Este în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică şi organizarea de evenimente pare să fie o pasiune.

Ana Maria Radu, directorul executiv al conferinței.

„Fac asta cu mare plăcere şi cea mai mare recompensă este că toată lumea e mulţumită de ce se întâmplă aici. Tinerii sunt interesaţi, vor să se implice, vor să cunoască cât mai multe”, îmi spune. Din vară a început organizarea conferinţei şi-mi spune cum a mediatizat evenimentul şi care ar fi portretul participanţilor.

„Majoritatea participanţilor fiind elevi de liceu şi studenţi, generaţia social media cum se zice, postăm evenimentul pe FB, Twitter, Snapchat şi avem reprezentaţi în şcoli, care ne ajută să transmitem evenimentul mai departe. Trebuie să crezi în NATO şi să fii interesat de ce şi cum se întâmplă, să fii curios să explorezi mai mult decât ce ştii, şi apoi, cu un eveniment de genul acesta şi o pasiune pentru dezbateri cred că e o experienţă reuşită.”

Tinerii joacă rolurile delegaţilor statelor membre în Consiliu şi comitete. Practic, fiecare dintre ei reprezintă o ţară şi încearcă să-şi argumenteze punctul de vedere cu privire la subiectele discutate. Am trecut de mai multe ori pe la fiecare grup şi am ascultat ce se mai discuta.

Georgia Mirică, delegat.
Foto: Bogdan Oproiu

La unul din comitete, o tânără, timidă la prima luare de poziţie, devine din ce în ce mai sigură pe ea pe măsură ce intervenţiile se adună. Georgia Mirică este extrem de atentă la tot ce se întâmplă şi doar ţăcănitul aparatului foto o face să-şi întoarcă capul o clipă. Reprezintă interesele României. În prima pauză o abordez.

„Într-un fel, este mai complicat să reprezint România, pentru că interesele mele pentru ţara mea nu sunt aceleaşi cu interesele ţării şi uneori las acest lucru să conducă ce spun şi nu este prea bine, pentru că trebuie să reprezint ţara”, spune ea. Motivaţia să participe i-a dat-o profesoara de engleză.

„Nu ştiam foarte mult despre NATO, dar cred că este un lucru bun, pentru că încurajează pacea şi membrii se ajută între ei. Este foarte important să avem pace şi să ne înţelegem prin diplomaţie.”

Discuții informale.
Foto: Bogdan Oproiu

Surpriza cea mai mare am avut-o când am întrebat-o la ce liceu învaţă. Emoţiile au fost mult mai uşor de înţeles, pentru că  este elevă la Şcoala Americană Internaţională şi are doar 13 ani! Felicitări pentru prestaţie şi curaj! Nu doar Georgiei, ci tuturor participanţilor care au ales să cunoască mai mult despre lumea în care trăim, în detrimentul altor activităţi, potenţial mai interesante la această vârstă.

Comandorul Juan Ozores Massó, locțiitorul comandantului Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU ROU)

Conferinţa Bucharest Model NATO, organizată de Asociaţia Bucharest Youth League, cu participarea unor reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NFIU), Ministerului Afacerilor Externe şi Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, a avut loc în perioada 18-21 ianuarie. Aflată la cea de-a patra ediţie, conferinţa este un eveniment de diplomaţie publică organizat în cadrul campaniei WeAreNATO.

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu