Hotărâți și foarte siguri pe ei, cu așteptări mari de la carieră, fără pic de timiditate. Știu exact de ce se află aici; nu iau decizii la întâmplare. Sunt pregătiți să înfrunte orice obstacol. Un sigur lucru le lipsește: experiența. Dar sunt abia la început de drum.

La Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN Panait Donici din Râmnicu Vâlcea se desfășoară, în această perioadă, Cursul de bază pentru ofițeri de geniu.

Tinerii sublocotenenți nu sunt aici pentru prima dată, au mai participat și în anii academiei la o serie de specializări, însă cursul de acum îi pregătește pentru cariera pe care și-au ales-o, într-un sens cât mai practic cu putință.

Îi știm pe tinerii cursanți din anul doi, de când erau în academie și când au aflat ce înseamnă arma geniu. Nu mai au emoții, nu mai au probleme de acomodare, știu la ce să se aștepte, povestește plutonierul-adjutant principal Ionel Iorgu Popescu, instructor la Catedra de Pregătire militară generală și tactică.

După zece ani de experiență, în care i-au trecut prin mână nenumărate serii de cursanți, consideră că sublocotenenții, din promoțiile care vin, sunt din ce în ce mai inteligenți, mai deschiși spre nou și vorbitori de mai multe limbi străine.

Plutonier-adjutant principal Ionel Iorgu Popescu

Tot ce nu am reușit noi, cei mai experimentați, reușesc ei și sunt foarte buni în lucrul cu partenerii externi și nu au niciun fel de emoții. Seria actuală e formată din două fete și paisprezece băieți, însă, așa cum mă așteptam, nu se face niciun fel de diferență.

Fetele sunt, de obicei, foarte implicate, încearcă să țină pasul cu băieții și, de cele mai multe ori, termină primele în promoție. Pe partea teoretică, e clar că pe ele le ajută natura, sunt mai silitoare, iar pe băieți îi ajută partea practică.

În ședințe reale, ei reușesc să treacă mai ușor peste partea tehnică, adaugă subofițerul cu admirație, recunoscând faptul că taberele de instrucție sunt greoaie, cu multă muncă fizică, de peste zece ore pe zi.

Sublocotenentul Elena Lavinia Iagăru este una din cele două fete. A venit la curs cu așteptări precise, ce țin ce partea practică a carierei de ofițer în arma geniu.

Sublocotenent Elena Lavinia Iagăru

Mă aștept să ne pregătească pentru viitoarea carieră. În academie am învățat lucruri care țin de domeniul general, iar aici îmi doresc să ne pregătim efectiv pentru meseria pe care ne-am ales-o.

Viitorul sună bine pentru ea și, chiar dacă nu are experiență, este plină de ambiție. Mă văd, pe viitor, la comanda plutonului, a companiei și chiar la a unui batalion de geniu. Și, neapărat, vreau să acumulez experiență într-un teatru de operații, deoarece consider că nu îți poți desăvârși cariera militară dacă nu participi la cel puțin o misiune.

Povestește că cea mai grea perioadă i s-a părut etapa de pregătire militară de bază, primele șase luni în academia militară, fiind perioada de acomodare. Venind dintr-un mediu civil, a fost puțin mai greu să mă acomodez, spre deosebire de colegii mei care absolviseră un colegiu militar.

Sublocotenentul Alin Cozma se prezintă ca absolvent al Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, menționând că participarea la acest curs este absolut necesară în vederea accederii la o funcție de comandant de pluton.

Sublocotenent Alin Cozma

Cunoștințele temeinice teoretice aprofundate în academie și rafinate la cursul de bază reprezintă fundamentul atunci când ne prezentăm în fața trupelor. Marea noastră provocare este lipsa experienței, fiind compensată de pregătirea temeinică pe care o avem în arma geniu.

Și-a ales drumul în viață la 14 ani, atunci când visa cu ochii deschiși la o carieră în uniformă. S-a hotărât rapid între poliție și armată și a plecat la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare.

Știe că a optat pentru o carieră grea, dar, în egală măsură, foarte frumoasă. A ales arma geniu pentru că s-a confruntat cu probleme medicale legate de vedere, dar nu o poate numi o greșeală.

Este o armă deosebită, te satisface pe toate planurile. Aș putea spune că este singura armă în care, după ce execuți o misiune, rămâne ceva. Cursul este plin de încercări și complex. Nu mai abordăm tematica managementului organizației pe tot planul, ci ne limităm doar la arma geniu și, astfel, studiem ceea ce ne interesează pentru a deveni buni specialiști.

Momentan este repartizat la Bistrița, comandant de pluton. Dacă își dorește să înceapă efectiv munca? Absolut!

Aștept să intru cu o experiență în funcție. Asta aștept de când am absolvit academia. Nu am nici un fel de emoție și, așa cum au putut cei dinain- tea mea, la fel voi reuși și eu. Poate chiar mai bine! 

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu