La sfârşitul lunii mai, aviatorii Bazei 95 Aeriene Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu şi-au dat examenele măiestriei profesionale în poligonul Smârdan.

Rând pe rând „Şoimii” sunt pregătiţi pentru tragere.
Foto: Lucian Irimia

Tragerile în poligon reprezintă pentru militari examene dure. Dacă mai adăugăm cuvântul aviaţie, lucrurile se complică.

IAR-330 SOCAT îşi primeşte muniţia.
Foto: Lucian Irimia

Avioanele IAR-99 Şoim şi elicopterele IAR-330 SOCAT ale Bazei 95 Aeriene au executat trageri cu bombe şi proiectile reactive nedirijate (PRND) în ţinte din poligonul Smârdan.

După ce au pregătit cu atenţie bombele, armurierii înarmează avioanele.
Foto: Lucian Irimia

Am fost alături de aviatori la toate momentele importante ale acestei activităţi. Au fost câteva zile pline, în adevăratul sens al cuvântului. Nici nu ştiai unde să te uiţi. Peste tot, acţiune!

„Muşcătura” SOCAT-ului.
Foto: Lucian Irimia

La armurierii care pregăteau muniţia şi înarmau aeronavele, la tehnicii ce le verificau minuţios, la piloţii ce ştiau că urmează o activitate pentru care s-au pregătit intens sau la controlorii de trafic aerian ce trebuiau să-i dirijeze corect spre ţinte. Totul într-o deplină siguranţă, cu respectarea întocmai a procedurilor. Şi peste acestea, soarele îşi scosese razele pline de căldură din teacă, pentru a fi şi el parte a tragerilor.

Foooc!
Foto: Lucian Irimia

Aşa că toată lumea era la treabă, fiecare pe poziţia sa. Toţi erau serioşi, concentraţi, atenţi şi repsonsabili. Aerodromul era… aşa cum îl iubesc aviatorii. Plin de viaţă şi acţiune.

PRND-urile ţâşnesc către tinte.
Foto: Lucian Irimia

Piloţii au venit la aeronave, le-au luat în primire şi au decolat spre poligon. Cu sprijinul Statului Major al Forţelor Aeriene, am fost alături de echipajul unui elicopter IAR-330 SOCAT la o tragere. Am simţit pe propria piele ce înseamnă o tragere… aeriană.

Spre avioane!
Foto: Lucian Irimia

Zborul a decurs fără probleme de la Bacău la poligon. Acolo, după o recunoştere, elicopterul s-a înfipt de la câteva sute de metri către ţintă în viteză mare. Am simţit cum stomacul îmi urcă în gât instantaneu. Am reuşit, preţ de câteva secunde, să privesc peste umărul mecanicului de bord la piloţi. Am văzut concentrare şi atenţie, am auzit rapoarte clare, ţinta a fost descoperită şi… Cât ai clipi, un val de PRND-uri au ţâşnit către ţintă.

„Şoimul” a lansat bombele.
Foto: Lucian Irimia

SOCAT-ul parcă s-a cutremurat puţin şi apoi a urmat un viraj scurt. Am auzit în căşti urale, semn că obiectivul a fost atins. Elicopterul a urmat un traiect şi s-a angajat iar pe ţinte. Şi aşa de câteva ori. Ţintele… distruse! Misiune îndeplinită!

Ţintele… distruse! Misiune îndeplinită!
Foto: Lucian Irimia

Au urmat verificările de la sol. După acestea, am coborât din SOCAT şi am privit recitalul Şoimilor şi al altor elicoptere. Aici, am văzut cât de important era controlorul de trafic aerian ce dirija aeronavele. Cu calm asculta rapoartele, dădea aprobările şi comunica rezultatul tragerii. Pentru aviatori, ceva normal, pentru neştiutori, un spectacol frumos de sfârşit de primăvară.

Şoimul şi-a îndeplinit misiunea! Revin la bază!
Foto: Cătălin Alexandru

Priveam cum Şoimii lansau bombele exact pe ţinte. Exploziile erau infernale, chiar dacă eram la kilometri distanţă. Apoi, SOCAT-urile distrugeau un alt rând de ţinte. Valuri, valuri, preţ de câteva ore, aeronavele şi-au atins obiectivele alocate.

Acolo unde se avântă… „Şoimii”!
Foto: Cătălin Alexandru

Pe seară, m-am îmbarcat în alt elicopter şi am revenit pe aerodromul din Bacău, vrăjit de priveliştea Moldovei la sfârşit de primăvară. Aici, am văzut bucuria piloţilor, dar şi a tehnicilor, a tuturor celor implicaţi. Printre picături am aflat că au fost şi premiere. Piloţi ce au executat pentru prima dată trageri aeriene, precum locotenentul Daniela Tăbăcaru.

Satisfacţia reuşitei.
Foto: Lucian Irimia

A doua zi, dimineaţa devreme, show-ul tragerilor s-a reluat. Iar pregătiri, iar verificări, iar atenţie şi concentrare. După plecarea unui val de aeronave am crezut că se lasă liniştea pe aerodrom şi lumea se retrage la adăpost de razele puternice ale soarelui. Nici pe departe.

Poliţiştii militari evacuează VIP-ul în siguranţă.
Foto: Lucian Irimia

Poliţiştii militari ai Bazei 95 Aeriene au executat un exerciţiu de protecţie VIP. Rapizi, atenţi, concentraţi, au respins atacul insurgenţilor, au rezolvat incidentul şi au demarat în trombă de pe breteaua bazei. Se vedea instruirea temeinică în acest tip de exerciţii, câţiva dintre ei având şi experienţa teatrelor de operaţii.

Insurgenţii au fost capturaţi.
Foto: Lucian Irimia

Pentru noi este o săptămână normală de instrucţie. Cele două escadrile au executat trageri în poligonul Smârdan. Din afară, pentru neiniţiaţi, baza noastră arată ca un furnicar, dar aici fiecare ştie ce are de făcut. Ne-am antrenat intens pentru astfel de misiuni. Ne bucurăm că vin din spate alte generaţii. Au confirmat în zborurile de control, iar acum au executat pentru prima dată trageri aeriene în cariera lor.

Suntem bucuroşi că au obţinut rezultate foarte bune şi rodul muncii noastre începe să se vadă. Profit de acestă ocazie să invit toţi iubitorii de aviaţie să vină pe 9 iunie, aici, la Bacău, la Ziua Porţilor Deschise, la un regal aviatic, unic în zona Moldovei. Vă aşteptăm!, a declarat comandantul Bazei 95 Aeriene, comandor Leonard Baraboi.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu