În ciuda culorii codurilor de căldură din ultimul timp, la Batalionul 43 Aprovizionare și Transport Roman I Mușat activitățile de instruire și misiunile decurg în ritm normal.

Probabil, în această vară, de multe ori în concediul de odihnă v-ați întâlnit cu camioane militare. Mergeau liniștite, cu o viteză nu prea mare. Fie cod portocaliu sau roșu de caniculă sau ploaie, în plină zi sau la miezul nopții, cărăușii armatei erau la datorie. Cum credeți că își desfășurau misiunea? Ușor, greu?

Camioanele nu mai sunt la prima tinerețe, nu au aer condiționat, dar își îndeplinesc misiunile.

Secretul: oamenii. Da, acei militari de la volan și alți câțiva la unitate. Echipe închegate, ce nu dau înapoi de la provocări. Militari care cunosc acele camioane mai bine decât mașinile lor personale. Unora, acele autovehicule kaki le sunt în suflet!

Astfel de colectiv am găsit la Roman, la Batalionul 43 Aprovizionare și Transport. Un colectiv mic, dar unit și profesionist.

Din acest colectiv deosebit face parte și plutonierul-adjutant Florin Cuciuc, de specialitate auto. Este comandant pluton întreținere și, prin cumul, de peste patru ani, are comanda unei companii. Se consideră un norocos, fiindcă a lucrat doar în Roman. Are peste 50.000 de kilometri parcurși la volanul camioanelor militare.

Este conștient că funcția pe care o duce prin cumul i-a adus o responsabilitate mult mai mare. Nu a dat nicio clipă înapoi. A avut grijă ca toate documentele subunității să fie întocmite la timp, activitățile să se desfășoare normal. A învățat din mers, a fost ajutat acolo unde nu știa. Și acestea, în plus față misiunile pe care le-a executat împreună cu subordonații, undeva la peste câteva zeci de mii de kilometri parcurși fără incidente numai anul trecut.

 

Plutonier-adjutant Florin Cuciuc.
Foto: Lucian Irimia

Aria mare a Diviziei 2 Infanterie, căruia se subordonează batalionul, face ca misiunile să fie lungi atât ca distanță, cât și ca timp de desfășurare. Una din cele mai complexe acțiuni desfășurate în ultima perioadă a fost transportul unor materiale cu zece autocamioane. Are în subordine militari cu experiență, dar formează și tineri șoferi.

Pregătim foarte bine misiunea înainte de a pleca. Am avea nevoie de mașini ceva mai noi, de soldați/gradați profesioniști, de subofițeri. Un șofer se formează în ani, trebuie să conducă autovehiculul mii de kilometri. Avem noroc că, în cadrul instrucției, sunt prevăzute și ședințe de conducere auto. Avem trasee mai ușoare, mai grele, inclusiv în teren frământat, așa că cei cu experiență îi învață pe cei tineri. Apoi pleacă în misiuni, a spus plutonierul-adjutant Florin Cuciuc.

Plutonierul Cristian Gărgăun a venit în armată în 2003, ca soldat profesionist. În 2008 a trecut în corpul subofițerilor. A fost prin mai multe unități, dar a ajuns acasă. A îndeplinit o misiune în Afganistan, în 2010, cu Batalionul 811 Infanterie. După ce a devenit subofițer, s-a întors în unitatea de la Roman.

S-a acomodat rapid. S-a impus drept comandant de pluton şi are relații cu subordonații bazate pe respect și responsabilitate. Folosește un limbaj comun, în limitele regulamentului. Este și șofer. Anul acesta a adunat peste 5.000 de kilometri.

Traficul în România este dificil, camioanele au ceva vechime și sunt fără aer condiționat, mai ales vara, când este foarte cald. Mergem mai încet, suntem foarte atenți la trafic, la mașină. Știm că avem o misiune și trebuie îndeplinită, a afirmat Cristian.

Caporalul Ionuț Codină este în armată din 2007. Este specialist în comunicații. A lucrat doi ani la Brigada 282 Infanterie Mecanizată. Din 2009, este acasă, la Roman. Este căsătorit și are un copil mic. La cei 31 de ani dorește, cel puţin deocamdată, să rămână în această categorie profesională. Are rate la bancă, soția lucrează și… e bine așa, mai ales că acum a crescut și salariul. Este responsabil cu poșta electronică.

Caporalul Ionuț Codină.
Foto: Lucian Irimia

Trebuie să fiu foarte atent la toate, pentru ca informația să ajungă corect și foarte repede unde trebuie. S-au redus hârtiile, dar volumul de muncă este mai mare în modul electronic, susține Ionuț.

Plutonierul-adjutant Cristinel Nanea este șef compartiment documente clasificate. Tanchist la origine, a ajuns în batalion în 2005 și din 2010 ocupă funcția actuală.

Plutonier-adjutant Cristinel Nanea.
Foto: Lucian Irimia

Este mult de muncă, sunt reguli stricte. Nu este loc de greșeală! Sunt bucuros că fac parte dintr-o echipă unită, mică, într-adevăr, dar umăr la umăr, fiecare la locul lui de muncă, reușim să ne îndeplinim sarcinile primite, a declarat plutonierul-adjutant Nanea.

Șeful operațiilor și instrucției în batalion este locotenent-colonelul Nicolae Bîrjovanu. Este în batalion din 2005 și a urcat, treaptă cu treaptă, de la comandant de pluton până la funcția actuală. Despre oameni…

Am învățat de la fiecare câte puțin. În 12 ani, în acest batalion, am cules, am învățat, m-am adaptat, a spus locotenent-colonelul Bîrjovanu.

Locotenent-colonel Nicolae Birjovanu.
Foto: Lucian Irimia

Și-ar dori să vină mai mulți militari în această unitate, cu toate că nu este încă operaționalizată. Mulți dintre cei tineri își doresc o misiune externă, o rampă de lansare, un oraș atractiv, cu posibilități. Ei doresc altceva, cu toate că aici sunt multe funcții neocupate. Dacă nu sunt din zonă, unitatea nu li se pare atractivă.

De-a lungul timpului, misiunile de transport au fost și sunt la fel. Se schimbă doar oamenii și volumul de muncă. În batalion, sunt militari instruiți. De fiecare dată și-au îndeplinit misiunile încredințate.

Locotenent-colonel Florin Stafi.
Foto: Lucian Irimia

Sunt lucruri care-i dau o mulțumire interioară locotenent-colonelului Florin Stafi, care de câteva luni este comandantul Batalionului 43 Aprovizionare și Transport. A lucrat mulți ani în specialitatea artilerie și rachete antiaeriană. Acum are parte de o altă provocare. De care nu se teme, fiindcă, după cum amintește, se bazează pe un colectiv închegat, muncitor. Marea majoritate a oamenilor sunt aici aproape de la înființarea unității, acum 15 ani, cu o mare dorință de a performa.

Militarii batalionului desfășoară misiuni permanent în toată zona de responsabilitate a Diviziei 2 Infanterie. Au parcurs zeci de mii de kilometri în siguranță, fără niciun incident. Sunt profesioniști și devotați meseriei lor. Avem deja proiecte în derulare. Camarazii mei le-au conștientizat, s-au aliniat acestora și doresc mai mult de la ei. Cu imaginație, cu multă dorință de a munci, cu idei viabile și realiste, cu resursele… care sunt, multe activități se pot îndeplini cu succes, a concluzionat locotenent-colonelul Florin Stafi.

 

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu