Trei atlete din Kenya au fost legitimate, de curând, la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Acestea sunt Joan Chelimo, care concurează la maraton și semimaraton, Stela Ruto la 3.000 metri obstacole și Delvin Meringor specializată pe probele de 10.000 de metri și semimaraton. Cele trei sportive sunt eligibile să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.
Joan Chelimo are deja asigurată calificarea olimpică, după ce a alergat la maraton în două ore și 26 de minute, îndeplinind, astfel, baremul de calificare. Delvin Meringor a câștigat, chiar în această toamnă, semimaratonul de la București, cu un nou record al cursei.

Cele trei sportive sunt antrenate de profesorul covăsnean Carol Șanta, cel care are o relație profesională de peste 11 ani cu forul atletic din Kenya. Carol Șanta a făcut demersurile necesare ca atletelor kenyene să le fie asigurate condițiile de pregătire și să performeze, sub drapel românesc, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cele trei atlete nu au concurat pentru țara de origine, la o competiție olimpică, mondială sau continentală în ultimii trei ani. Acest lucru face ca ele să devină eligibile să reprezinte România la Jocurile Olimpice, în contextul regulamentelor Federației Internaționale de Atletism, în condițiile în care statul român va urgenta formalitățile de obținere a cetățeniei române.

Deocamdată, kenyenele pot concura pentru Steaua, iar, în curând, se pare că vor purta și tricolorul. Atletele au luat deja contact cu România, sunt mulțumite de condițiile găsite aici, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român se va implica activ în pregătirea lor. Ele vor efectua un stagiu de antrenament în Kenya, în perioada decembrie – februarie 2020, după care, înainte de Jocurile Olimpice, vor avea parte de un cantonament în China sau Japonia, în condiții similare de concurs.

Steaua a mai practicat naturalizările unor sportivi de valoare la secția de lupte, unde au fost aduși luptători din spațiul ex-sovietic. Deși, ca principiu fundamental, naturalizările nu reprezintă o politică sănătoasă, la momentul actual, pentru a opri declinul cronic al sportului românesc, aducerea unor sportivi valoroși, candidați la podiumurile olimpice, poate fi o soluție de criză.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu