Recent, am aflat că trei absolvenți ai Colegiului Militar Național Militar Ștefan cel Mare de la Câmpulung Moldovenesc vor studia la academii militare de prestigiu în Statele Unite ale Americii.

Răzvan Moldovanu a fost admis la United States Air Force Academy din Colorado Springs,

Mădălin Savin va urma cursurile United States Naval Academy din Annapolis, iar Bogdan Daniliuc va studia la United States Military Academy West Point

Învățământul militar liceal produce excelență, în ciuda schimbărilor, transformărilor și a altor reforme, mai bune sau mai rele. Și totuși, colegiile naționale militare au reușit, an de an, să livreze societății românești, nu doar sistemului militar, adolescenți foarte bine pregătiți.

Olimpicii, rezultatele la bacalaureat stau mărturii la performanțele acestor școli de excelență. Secretul este munca, efortul elevilor, profesorilor și a celor implicați direct în educația tinerei generații.

La sfârșitul acestui an școlar, trei absolvenți ai Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare de la Câmpulung Moldovenesc au fost selectați să studieze la academii militare de prestigiu din SUA.

Așa că am stat puțin de vorbă cu ei, să aflăm ce vise și așteptări au de la noua provocare a vieții.

Răzvan Moldovanu a fost admis la United States Air Force Academy din Colorado Springs. Este din Iași și s-a hotărât prin clasa a VIII-a să vină la liceul militar.

Îmi doresc foarte mult să fac aviație, să cunosc oameni și să călătoresc. Urmând cursurile acestei academii cred că voi îmbina toate aceste pasiuni ale mele. Voi învăța lucruri noi pe care sper să le aplic atunci când mă întorc în țară.

Răzvan Moldovanu

Unchiul său a fost pilot. A zburat împreună cu el și s-a hotărât să încerce să-și facă o carieră în aviația militară. A muncit și a învățat mult până să ajungă aici. Sacrificii au fost multe, dar nu regretă. Nu prea a avut timp de distracții.

Răzvan Moldovanu. Foto: Eduard Borhan

Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face-o cu cea mai mare plăcere. Mi-a plăcut la nebunie liceul. Cel mai mult o să-i regret pe colegii mei, iar atunci când o să ne despărțim, vor curge ceva lacrimi, a spus Răzvan.

A vorbit cu absolvenți ai academiilor și și-a făcut o idee despre ce îl așteaptă. Va fi dur, cu multă rigoare, dar asta îl motivează să învețe multe lucruri noi.

Își va continua pregătirea, mai ales că va cunoaște și va fi în competiție cu alți studenți internaționali ai academiei americane.

La întoarcerea în țară, doresc să fac ceea ce visez, să fiu pilot militar, a încheiat Răzvan Moldovanu.

Mădălin Savin va urma cursurile United States Naval Academy, din Annapolis. Este de la munte, din Câmpulung Moldovenesc, iar visul său de mic a fost să devină ofițer. Și asta l-a determinat să vină la liceul militar.

Pot să spun că anii de liceu au fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. Îmi vor lipsi colegii mei, profesorii, această uniformă și foarte mult aceste locuri frumoase de aici din Bucovina, a afirmat Mădălin.

Un om crescut la munte a ales marea. Nu a prognozat că o să aplice la această academie.

Sunt entuziasmat când mă gândesc la experiența pe care o voi trăi, dar în același timp am și o reținere față de necunoscutele ce mă așteaptă. La întoarcerea în țară sper că voi putea transmite cât mai mult din ceea ce am învățat și să folosesc cunoștințele pe care le voi dobândi.

Mădălin Savin

Marina l-a fascinat întotdeauna și când a avut această oportunitate, după o scurtă perioadă de reflecție în care și-a cântărit bine șansele, s-a decis să încerce să intre în acest program de studii oferit de academia navală. Și a reușit! Cei trei au învățat și muncit împreună. Așa că timp personal… nu prea a fost.

Mădălin Savin. Foto: Eduard Borhan

Am avut un avantaj. Am fost toți trei împreună. Ne-am susținut atunci când a fost greu și am reprezentat cu succes colegiul câmpulungean la competiții, a declarat Mădălin Savin.

Bogdan Daniliuc va studia la United States Military Academy West Point. De loc este din Botoșani și dorința sa principală a fost să activeze într-un domeniu guvernat de principii. Exemplu i-a fost tatăl său, care lucrează într-un domeniu similar.

În clasa a IX-a, noi am scris niște scrisori pentru când vom fi în clasa a XII-a. Eu mi-am scris că vreau să merg la West Point. Era visul meu ce părea intangibil pe vremea aceea. Tot timpul am avut acest gând, dorindu-mi să pot să evoluez și să ofer și eu la rândul meu ceea ce voi învăța și voi experimenta pe timpul cursurilor în această prestigioasă academie.

Bogdan Daniliuc

Așa că și-a dorit și el să devină ofițer în armata română. Patru ani a făcut parte dintr-o familie frumoasă, a liceenilor militari. A fost olimpic la geografie. Îi rămân amintirile, clipele frumoase.

Sunt de acord cu colegii mei și cred că și mie o să-mi lipsească oamenii pe care i-am avut în jurul nostru. Sunt niște oameni frumoși, atât colegii cât și profesorii și instructorii. Datorită lor am ajuns unde suntem astăzi.

De asemenea, consider că liceul ne-a oferit foarte multe oportunități, iar cei care au știut să profite de acestea și-au îndeplinit visele și au evoluat foarte mult în acești patru ani, a spus Bogdan.

Bogdan Daniliuc. Foto: Eduard Borhan

Testările pentru admiterea la West Point au fost dure. A început cu probele fizice, un test la limba engleză eliminatoriu și un interviu cu o comisie din Statele Unite. Au urmat apoi alte examene la limba engleză și în final bacalaureatul. Poate că la admiterea sa a contat și faptul că a fost olimpic la geografie, ceea ce i-a adus un plus la interviu.

Reacția familiei sale la reușita sa a fost atât de bucurie pentru această realizare, dar și de tristețe pentru că va pleca atât de departe de casă. Dar în toată această perioadă a simțit susținerea celor dragi care i-au fost aproape. La fel și pentru colegii săi.

Așa că să le urăm succes în noua lor misiune și să-i susținem, chiar și de aici de la mii de kilometri depărtare. Ei vor reprezenta România, Armata României și suntem convinși că o vor face foarte bine.

Despre autor

Adrian Gitman

Lasă un comentariu