Turcia ar putea achiziţiona avioane de vânătoare ruseşti Su-35 și Su-57, dacă SUA îşi menţin interdicţia de a vinde Ankarei aparatul lor de luptă, F-35,
a sugerat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

De ce nu? Nu am venit degeaba în Rusia, le-a răspuns Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl ducea, la 29 august, înapoi în Turcia, după o vizită la Moscova, în cadrul căreia s-a deplasat şi la salonul aeronautic MAKS-2019, unde a inspectat cabina avionului de vânătoare rusesc Su-57.

Erdogan, însoţit de omologul său rus, Vladimir Putin, a inspectat şi modelul Su-35. Aşteptăm ca americanii să se decidă. Vom lua măsuri după ce vom şti decizia lor finală, a mai spus Erdogan, care a dat asigurări că nu este preocupat de interdicţia Washingtonului, deoarece există multe pieţe de unde Turcia poate achiziţiona aeronave de luptă.

Avem nevoie de aparate de luptă. Dacă nu vom putea să achiziţionăm F-35, vom căuta alte soluţii, a declarat, la rândul său, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, aflat în vizită oficială în capitala Estoniei.

Ankara a calificat drept injustă decizia SUA de a exclude Turcia din programul pentru F-35, după hotărârea ei de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400. O a doua livrare de sisteme antiaeriene ruseşti a început săptămâna trecută, operaţie ce va continua până la sfârşitul lui septembrie.

Washingtonul a suspendat vânzarea de avioane F-35 către Turcia drept represalii la cumpărarea de către Ankara a sistemului antirachetă rusesc S-400, pe care SUA îl consideră incompatibil cu NATO şi se teme că ar putea crea breşe de securitate în sistemul Alianţei Nord-Atlantice, din care Turcia face parte.

În timpul vizitei pe care a desfăşurat-o la Moscova cu ocazia unui Salon Aeronautic Internaţional, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Ankara este dispună să-şi continue cooperarea cu Moscova în materie de apărare.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu