Centrul 83 Mentenanţă Est este o unitate de sprijin logistic care asigură mentenanţa tehnicii de luptă şi refacerea stării tehnice a echipamentelor din înzestrarea structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica. În structura organizatorică a centrului de la Roman se găsesc şi secţii de mentenanţă dislocate la Constanţa, Focşani, Braşov şi Craiova.

Unitatea a finalizat anul 2017 cu realizări notabile. Pentru anul 2018 îşi propune să atingă noi obiective. La acest moment, prin fluxul funcţional pot trece tancuri, tractoare de evacuare pe şenile, blindate pe roţi şi podul mobil de asalt.

Foto: Lucian Irimia

L-am însoţit pe comandantul Centrului 83 Mentenanţă, locotenent-colonel ing. Gabriel Kicsi, prin unitate. Am vizitat spaţiile de producţie. Adică halele unde se asigură mentenanţa echipamentelor şi tehnicii, precum şi staţia ITP. Acestea au renăscut în ultimii ani în foste spaţii părăsite.

S-a muncit mult pentru a se ajunge la stadiul actual de executare a unor activităţi specifice. S-a investit inclusiv suflet. Oamenii unităţii au reuşit, în ciuda numărului mic, să realizeze lucruri importante. Nu le-a fost deloc uşor! Am văzut cum se lucra la un tanc TR-85, la camioane, autoturisme, armament. Era un furnicar de oameni harnici.

Aceste vehicule sunt reparate de o echipă formată din maiştri militari, subofiţeri şi soldaţi care au câştigat expetiză aici, în centru, şi care nu au avut întotdeauna documentaţia tehnică. Ei au reuşit, cu sprijinul colegilor ingineri, să repare şi să aducă echipamentul în stare de funcţionare.

Contribuţia inginerilor tineri pe care-i avem în centru este substanţială, atât prin faptul că au o bază teoretică solidă, cât şi prin micile proiecte de cercetare pe care încearcă să le pună în practică, a declarat locotenent-colonelul ing. Gabriel Kicsi.

Locotenent-colonel ing. Gabriel Kicsi.
Foto: Lucian Irimia

Prin secţia de reparaţii radio şi calculatoare se realizează sisteme de detecţie perimetrală pentru poligoanele de garnizoană din zona de responsabilitate a Diviziei 2 Infanterie. Tot prin această secţie, în acest an, se vor instala staţiile radio Harris pe tehnica de luptă a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată.

Militarii centrului au dezvoltat un proiect pentru un camion transcontainer şi un container de mentenanţă pe care vor să-l finalizeze în prima parte a acestui an, alături de documentaţia pentru omologare. Îşi doresc ca acest proiect să fie acceptat şi implementat în cadrul Forţelor Terestre.

Un alt proiect este standul pentru verificarea organelor de maşini, care îi va ajuta în rezolvarea mai rapidă a defecţiunilor de la transmisiile blindatelor intrate în fluxul de producţie.

Sublocotenent ing. Iulia Florina Deacu.
Foto: Lucian Irimia

În anul 2018 şi-au propus să deschidă un alt flux de producţie pentru tehnica blindată, urmând să asimileze în reparaţie tancul T-55, turela şi armamentul, motorul tancului TR-85. De asemenea, se va continua dotarea cu aparatură de diagnosticare şi verificare pentru echipamentele asimilate în reparaţie.

Centrul 83 Mentenanţă este pregătit pentru a executa mentenanţa şi la echipamentele nou intrate în înzestrarea trupelor pentru care am primit aparatură de verificare şi diagnosticare modernă. Trebuie să amintesc şi de elementele noi intrate în inventarul centrului şi mă refer la un cap tractor cu semitrailer şi un vehicul de evacuare tehnică produse de firma Iveco, a spus locotenent-colonelul ing. Kicsi.

Sublocotenentul ing. Iulia Florina Deacu este absolventă a Academiei Tehnice Militare, secţia Sisteme de Comandă şi Control Autovehicule, în anul 2015. La ora actuală este şi masterandă la o facultate la Iaşi. În unitate lucrează la planificarea producţiei. A ajuns într-un colectiv care a primit-o cu căldură şi de la care are foarte multe de învăţat.

La început a fost mai greu. În academie am făcut multă teorie şi mai puţină practică. Orele, oamenii, comenzile, bonurile, cu toate că sunt noţiuni care nu par a avea legătură între ele, sunt fundamentul planificării producţiei. Trebuie să verific totul cu minuţiozitate, câteodată de câte trei, patru ori până sunt sigură că totul este în regulă, în echilibru cum ne place să spunem, a afirmat sublocotenentul ing. Iulia Florina Deacu.

Maistru militar clasa a II-a Ciprian Zaharia.
Foto: Lucian Irimia

Maistrul militar clasa a II-a Ciprian Zaharia a fost subofiţer de tancuri. A lucrat la batalionul de la Bacău, unde a acumulat multă experienţă. A venit aici încă de la înfiinţarea unităţii. Apoi a făcut cursuri de profil şi a devenit maistru militar. Prin mâinele sale au trecut deja nouă tancuri.

Echipa din care fac parte lucrează la revizia unui tanc TR-85. În cadrul acestei operaţii putem schimba aproximativ 30% din piesele echipamentului şi tot ce este din cauciuc. Reparaţia poate dura pâna la trei luni, în funcţie de agregat, de timp şi de personalul pe care îl avem la dispoziţie.

Trebuie să dezechipăm tancul până la carcasă, pentru a putea lucra la agregatul energetic, la transmisie, la turelă şi la armamentul de pe aceasta. Totul se verifică, se vopseşte, se înlocuiesc lichidele speciale şi se reglează aparatura electronico-optică, a explicat Ciprian ceea ce face.

Sunt siguri că au făcut totul cum trebuie atunci când, în poligonul Gârleni, unitatea beneficiară verifică tancul şi execută trageri, bineînţeles alături de echipa lor tehnică.

Caporalul Marius Stanciu a ajuns în unitate în anul 2010. Erau doar doi maiştri militari şi doi caporali, iar clădirile în care lucrează astăzi arătau de parcă ar fi fost părăsite. L-am găsit lucrând  împreună cu un coleg la o turelă de tanc. Îşi doreşte să fie sănătos şi iasă la pensie tot din această unitate.

Uşor, uşor am reuşit să schimbăm acoperişul, am refăcut izolaţiile şi instalaţiile termice de la toate clădirile. Avem acum condiţii normale de muncă pentru anul 2017. Lucrez alături de colegii mei, de la care am furat meserie, aşa cum se spune pe aici, prin centru, a declarat caporalul Marius Stanciu.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu