Finlandezul Jukka Toijala a preluat conducerea echipei de baschet Steaua CSM Eximbank la sfârșitul lunii februarie și, cu el, roș-albaștrii dau semne că s-ar putea lupta pentru titlul de campioni.

Ca jucător, Jukka Toijala a câștigat trei titluri de campion al Finlandei, a activat și în Belgia, spre sfârșitul anilor ’90, și a jucat și pentru echipa reprezentativă a țării sale.

În antrenorat, a intrat în anul 2006 și s-a remarcat la două echipe, Kataja și Kouvot, cu care a avut rezultate deosebite atât în campionatul Finlandei, cât și în cupele europene. O perioadă specială pentru el, ca antrenor, a început în 2010, când i s-a alăturat lui Henrik Dettmann la echipa națională a Finlandei, după ce timp de cinci ani condusese naționalele de juniori.

La Steaua, a ajuns ca mânat de o provocare. Avea doar câteva săptămâni pentru a schimba ceva la o echipă care oscila în rezultate și care părea puțin demotivată. Dar după ce a urmărit câteva meciuri înregistrate, Jukka Toijala, ajutat de secundul Sașa Ocokoljic, a ajuns la concluzia că echipa avea potențial, însă nu știa să-l exprime.

Lipsea jocul împreună, mărturisește finlandezul, pentru care munca în grup este una dintre cheile succesului. Exista potențial individual, însă echipa suferea în privința coeziunii. De aceea, am urmărit de la început să facem un grup mai unit și să îmbunătățim comunicarea.

Pentru oricine din afară, timpul în care antrenorul și secundul său trebuiau să producă schimbările ar părea foarte puțin. Amenințător de puțin. Însă Jukka Toijala nu tratează timpul ca pe un inamic.

Privesc situația aceasta mai degrabă ca pe o provocare. Cele câteva săptămâni pe care le avem la dispoziție sigur că sunt puține, dar cred că, prin pași mărunți, învățând zi de zi, ne îndreptăm către direcția bună. În fiecare zi le spunem jucătorilor să se concentreze la antrenamente, pentru că nu avem timp de irosit.

Discutăm despre situația echipei în ceea ce pare o încăpere destinată ședințelor tehnice din sala Mihai Viteazul, în care Steaua își joacă meciurile de acasă. Pe o tablă, sunt scrise în limba engleză câteva idei ori principii de respectat în timpul jocurilor, iar lângă, un desen tactic.

Este zi de pauză, practic miezul unui sendviș de două meciuri, echipa fiind calificată în sferturile campionatului național, fază în care o întâlnește în sistemul cel mai bun din cinci meciuri pe BCMU Pitești.

Finlandezul Jukka Toijala vorbește calculat, dar și cu entuziasm, despre progresele jucătorilor săi și se arată optimist. Spune că în luna martie a avut parte de mai multe accidentări și că, uneori, la antrenamente, nu a avut decât opt jucători, ceea ce a frânat puțin ritmul, însă acum, cu toți jucătorii reveniți la antrenamente, echipa se apropie ușor de potențialul maxim.

Foto: Catalin Soare/Cronos

De altfel, antrenorul a spus când a venit la București că nivelul adevărat al Stelei se va vedea în aprilie-mai, iar acum confirmă acel pronostic.

Ne apropiem de ceea ce ne dorim, dar suntem doar la nivelul la care putem spera să ne calificăm etapa următoare. Fiecare zi înseamnă o îmbunătățire, fiecare eroare ne face să fim mai buni și sunt convins că în luna mai vom arăta și mai bine.

Scopul echipei tehnice și al jucătorilor este să ajungă să se bată pentru titlu. Pentru asta, antrenorul spune că mai are de perfecționat mici detalii, atât în atac, cât și în apărare, pentru el apărarea fiind secretul unui club care se gândește la performanță.

Sigur că poți câștiga mai multe meciuri cu o ofensivă bună, însă titlurile se câștigă cu o apărare foarte bună, cu jucători care știu să muncească împreună și să comunice unii cu alții.

Iar dacă în ultimii ani la naționala Finlandei se ocupa cu precădere de pregătirea ofensivei, aici Jukka pune accentul pe agresivitate și pe defensivă, profitând la maximum de fiecare zi disponibilă pentru antrenamente.

Primele satisfacții nu au întârziat – rezultatele de până acum sunt încurajatoare – însă pentru Jukka cel mai pozitiv semnal vine dinspre jucători, care i-au acceptat imediat metodele.

Asta mă mulțumește cel mai mult. Îi văd că vor să facă lucrurile diferit și că își dau interesul, și vrem cu toții să ne îndeplinim obiectivul, să ajungem să ne luptăm pentru titlu. Suntem optimiști.

Contractul finlandezului cu Steaua CSM Eximbank este valabil trei luni, iar Jukka Toijala dă semne că, în funcție de rezultate, ar putea prelungi. El spune că îi place Bucureștiul, un oraș cu restaurante bune și cu parcuri frumoase, și că se simte mai bine aici decât în Belgia, spre sfârșitul anilor ’90.

În acea perioadă, nici internetul nu era ce este astăzi și îmi era greu să țin legătura cu cei de acasă. Țin minte că atunci mi-a luat trei luni doar ca să reușesc să am internet în cameră… Acum vorbești când vrei de pe telefonul mobil, iar asta parcă micșorează distanțele.

Fiind la prima experiență ca antrenor în străinătate, după 11 ani de antrenorat, Jukka privește totul și cu o oarecare curiozitate. A analizat deja campionatul românesc și a ajuns la concluzia că aici sunt 4-5 echipe cu adevărat bune, care se pot lupta pentru pozițiile fruntașe și pot avea rezultate onorabile în Europa, până la un anumit nivel.

De altfel, este susținut chiar de secundul său, Sașa Ocokoljic, care, cu CSU Ploiești, a ajuns și campion național (în 2015), dar s-a și calificat în Top 32 Eurocup.

E ușor să stai în aceeași cutie, crede Jukka, dar numai încercând ceva diferit te vezi pe tine și felul în care ești capabil să reglezi lucrurile care nu funcționează. 

Despre autor

Constantin Piştea

Maiorul Constantin Piştea a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi Facultatea de Jurnalism a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Lucrează în presa militară din anul 2006. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu