Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (AMVVD) a făcut un pas important în atingerea principalului său obiectiv, realizarea unui centru de recuperare şi refacere.

Şedinţa consilierilor locali ai municipiului Târgovişte a început, marţi, 20 februarie, la ora 14.00. Prezenţi, 20 de consilieri din 21. În sală, reprezentanţi ai comunităţii locale, ai mass-mediei, dar şi ai AMVVD.

Primarul Daniel Cristian Stan a anunţat că la primul punct al ordinii de zi se discută cererea AMVVD de concesionare a terenului şi clădirilor care, până în 2002, aparţineau spitalului municipal, în scopul de a se realiza un centru de recuperare şi refacere pentru militarii veterani din teatrele de operaţii.

După ce câţiva consilieri au prezentat importanţa istorică a locaţiei respective sau au solicitat detalii în legătură cu investiţiile făcute acolo de firma Valleriana, a fost invitat să vorbescă preşedintele AMVVD, Marius Apostol.

Pe scurt, acesta a prezentat asociaţia şi a subliniat cât de important este, pentru militarii veterani şi familiile lor, un centru de recuperare şi refacere. De asemenea, a precizat că, la 11 noiembrie, doreşte să le comunice membrilor organizaţiei Misiune îndeplinită!, aşa cum, la întoarcerea din teatrele de operaţii, militarii raportează conducerii MApN.

După ce primarul Stan a subliniat încă o dată că susţine proiectul AMVVD şi că speră ca Centenarul Unirii să fie celebrat printr-un gest concret care să aducă beneficii reale militarilor, s-a trecut la vot. Proiectul de hotărâre a consiliului local a fost aprobat în unanimitate, astfel că asociaţia are dreptul de concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Au urmat scurte declaraţii de presă, apoi membrii asociaţiei au plecat spre locul unde, speră ei, se va realiza primul centru de refacere şi recuperare la standarde europene. Acolo au fost întâmpinaţi de primarul comunei Aninoasa, Constantin Maricescu, şi de un grup de elevi care au susţinut un mic spectacol de dansuri populare specifice zonei.

În anul 1912, a fost înfiinţat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, care, mai târziu, a luat numele întemeietorului său, Nicolae Filipescu. În cuibul şoimilor, cum era numită instituţia militară de învăţământ în acea perioadă, s-au format elitele militare şi civile de mai târziu. Liceenii militari aveau clasele de studiu în incinta mănăstirii, iar pentru cazare s-au ridicat construcţii în imediata vecinătate. Cutremurul din 1940 a pus la pământ aproape toate clădirile, mănăstirea fiind şi ea avariată.

Liceul militar s-a mutat la Predeal şi, după ani, pe locul unde era cazarma s-au ridicat construcţii pentru şcoala de copii coreeni Kim-Ir-Sen. În 1959, şcoala s-a desfiinţat şi clădirile au fost preluate de Ministerul Sănătăţii. Până în 2002, aici a funcţionat un spital municipal, cu 700 de paturi şi 300 de angajaţi.

Gabriel Stroilă a lucrat la spital 17 ani. Vorbeşte cu nostalgie despre acele vremuri şi de oamenii pe care i-a cunoscut. Spune că era o atmosferă frumoasă, nu un mediu în totalitate spitalicesc, mulţi veneau aici la odihnă şi recuperare, ca într-o staţiune. Are şi poveşti interesante din acele vremuri. De exemplu, vizita unui prim-ministru coreean, în 1989, care, orfan fiind, învăţase aici… Tot în acel an, localnicii din zonă au primit înştiinţări că locuinţele din zonă vor fi demolate pentru că Ceauşescu voia să mute acolo administraţia centrală a ţării.

După închiderea spitalului, mai mulţi investitori s-au interesat de locul respectiv, dar pentru că nu se întrezărea un profit imediat, terenul şi clădirile nu şi-au găsit un beneficiar până în 2012. La 25 octombrie, Mirela Ivaşcu, proprietara firmei Valleriana,  a semnat primul contract pe doi ani cu Primăria Târgovişte, prelungit apoi de încă două ori.  Era primul pas către un vis al său, acela de a realiza un centru medical de recuperare. A investit nu numai bani, ci şi suflet.

Întâmplarea a făcut să cunoască un membru al AMVVD şi, astfel, s-a ajuns ca asociaţia să preia acest domeniu. Spun domeniu pentru că este vorba de un teren de aproximativ 10 hectare, cu două clădiri P+1 ce însumează aproape 20.000 mp suprafaţă utilă.

În prima, de 4.700 mp suprafaţă utilă, s-au executat deja lucrări de reabilitare. Era într-o stare mai avansată de degradare decât cealaltă, dar expertiza a demonstrat că nu este nevoie să se intervină în structură. Astfel, s-a decopertat până la zidărie, au fost realizate instalaţii electrice, cablu tv şi internet, au fost reamenajate camerele.

Prin îngustarea holurilor, pentru fiecare rezervă, de două sau trei locuri, s-a adăugat grup sanitar. Proiectul de reabilitare a fost conceput ca la parter să fie zona administrativă, laboratoarele de analize şi spaţii generoase pentru cabinetele medicale de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie etc. Investiţia, ca pavilionul să devină funcţional, este estimată, în totalitate, la aproximativ trei milioane de euro.

Conducerea AMVVD îşi pune mari speranţe în realizarea acestui centru.

Este important pentru noi să avem un astfel de centru, aşa cum au şi ceilalţi militari din ţările membre NATO, ne-a declarat Marius Apostol. Este mai uşor pentru că nu trebuie să o luăm de la zero, aşa cum era nevoie la Singureni (în Giurgiu). Recuperarea departe de casă este extrem de grea, generând şi o presiune psihică. Vrem să realizăm aici cel mai mare centru de acest fel din Europa de Est, în care să beneficieze de recuperare nu numai răniţii, ci toţi veteranii din teatrele de operaţii. Avem însă nevoie de sprijin.

Doamna Mirela Ivaşcu ne-a asigurat că va fi alături de noi, la fel şi Primăria Târgovişte. Aceleaşi asigurări le-am primit şi din partea ministrului apărării naţionale. Trebuie să reuşim! Este un vis al nostru, dar, în primul rând, o necesitate.

Le dorim şi noi să îşi îndeplinească acest deziderat, care să prindă viaţă în acest loc cu o puternică rezonanţă istorică, unde există o tradiţie militară românească. Au nevoie de sprijin şi poate a venit timpul ca militarii, în primul rând, şi alte organizaţii neguvernamentale să-şi demonstreze solidaritatea în scopul realizării unui proiect de asemenea anvergură. Dacă va exista voinţă, totul va fi posibil.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu