Maiorul Andrei Racolta participă, de la începutul acestui an, la misiunea MONUSCO, a Organizației Națiunilor Unite, în Republica Democrată Congo. Până în prezent, inițiativele lui au venit în sprijinul educației copiilor din comunitățile locale, care fac parte din aria de responsabilitate a echipei sale.

Ofițerul a început misiunea de observator militar al ONU în ianuarie, când a ajuns în Uganda, la Entebbe, unde a urmat procedurile de check-in, apoi a fost trimis în Republica Democrată Congo, la Goma. După câteva cursuri de instruire, a fost repartizat în sectorul de nord din RD Congo, în  Aveba (64 km sud-vest de Bunia, capitala regiunii de Nord).

La începutul lunii februarie, a preluat poziția de observator militar și, după ce a fost instruit în primele zile despre zona de responsabilitate  a echipei, despre riscurile și situațiile complexe din această regiune, a început să participe la patrule. Impresionat de condițiile precare de trai ale localnicilor, a început inițiative proprii pentru a-i ajuta pe cei mai sărmani dintre copii.

În martie, școlarii din clasa primară a satului Aveba, aproximativ 50 de copii, au primit rechizite, iar 10 dintre cei mai săraci, au primit contravaloarea taxei de studii pentru o perioadă de patru luni, până la sfârșitul acestui an școlar.

În RD Congo, o parte din taxa școlară este direcționată către guvern, iar cu cealaltă parte sunt plătiți profesorii. În consecință, copiii au fost foarte impresionați, profesorii încântați, iar directoarea bucuroasă pentru că acum are cu ce să plătească profesorii.

Un alt sat, o poveste similară. Sâmbătă, 30 martie. Maiorul Andrei Racolta primește energia și veselia celor 78 de elevi ai școlii primare din satul Modhiro, împărțiți în două clase. Fiecare școlar a primit câte un caiet și două pixuri. Profesorii au primit, de asemenea, cretă de scris pentru explicațiile de la tablă.

Ofițerul român a plătit pentru zece copii din fiecare clasă (cei mai săraci, părinții lor nu își pot permite taxa școlară sau sunt orfani și locuiesc la rude),  pentru o perioadă de trei luni, până la terminarea acestui an școlar.

Misiunea ONU este frumoasă, dar cere seriozitate în fiecare clipă. O zi din viața unui observator militar este destul de încărcată și poate aduce satisfacții mari. La ora opt, în zori, Andrei Racolta este la birou, alături de colegii din echipa Aveba, din care fac parte ofițeri din Indonezia, Egipt, Nepal, Peru și India.

La prima oră, participă la o ședință de informare, unde se discută informațiile primite de la LA (language assistent), CLA (community liason assistent) și alte surse de informații locale. În urma analizei informațiilor, se decide planul de acțiune pentru ziua în curs.

Apoi, patrula pleacă în aria de responsabilitate. Ajunsă la destinație, începe comunicarea cu localnicii. În primul rând, se caută șeful satului. Dacă nu este disponibil, se poate interacționa cu alte surse locale din sat, cum ar fi preotul, profesorii, secretarul șefului satului, adjunctul șefului.

O patrulă este compusă din minimum doi observatori militari și un translator. După ce ofițerul român ajunge în sat și sunt găsite persoanele de interes, începe discuția propriu-zisă cu localnicii. Primul subiect este despre situația de securitate din sat, apoi se discută despre latura socială.

În fiecare patrulă trebuie să arăți respect oamenilor, trebuie să se simtă tratați corespunzător, spune maiorul Racolta. Misiunea observatorilor militari este aceea de a colecta informații și de a le raporta ierarhic. Niciodată nu promitem localnicilor că dacă noi am venit problemele lor se vor rezolva.

Ajunși aproape de sfârșitul discuției, localnicii sunt întrebați despre sugestii, sunt lăsați să vorbească liber despre orice vor să le comunice, despre orice probleme au. Odată încheiată conversația, patrula se întoarce în bază și începe să scrie raportul despre informațiile primite.

Acesta este trimis la comandantul observatorilor militari din sectorul din nord, în orașul Bunia. Iar de acolo către MONUSCO, instituțiilor guvernamentale și asociațiilor neguvernamentale.

Protecția civililor și consolidarea instituțiilor statului sunt cele două priorități strategice ale misiunii MONUSCO, până la finalul acestui an. Observatorii au rolul de a contribui la protecția civililor și la stabilizarea și consolidarea instituțiilor statului.

În ceea ce privește civilii, ei trebuie să ofere o protecție eficientă, dinamică și integrată a celor amenințați de violență fizică, să consolideze relațiile cu aceștia și să contribuie la identificarea grupurilor armate. În ceea ce privește a doua prioritate strategică (consolidarea instituțiilor statului), Consiliul de Securitate solicită MONUSCO să ajute la reconcilierea intercomunitară, dar și să îi raporteze încălcările drepturilor omului, să sprijine guvernul congolez în consolidarea unei structuri civile naționale pentru gestionarea echitabilă a resurselor naturale.

În cele din urmă, Consiliul subliniază necesitatea transferării treptate a misiunilor MONUSCO către guvernul congolez și către echipa națională a Organizației Națiunilor Unite, astfel încât misiunea să părăsească țara conform planului.

Despre autor

Marius Mocanu

Lasă un comentariu