Arma condeiului

Un târg ofilit

Cel mai mare eveniment livresc din an este, fără îndoială, Târgul de carte Gaudeamus, iniţiat şi organizat de postul public de radiodifuziune. De data aceasta, a fost plasat în același pavilion nou, B2, de la Romexpo, acolo unde Bookfest, organizat de Asociația Editorilor din România, își face și el scurta apariție spre finalul unei săptămâni de primăvară. Cele două târguri se ambiționează să reprezinte piața de carte, complicată, versatilă și, de cele mai multe ori, locul de deversare a autorilor străini, în ediții prezentate ca fiind best-seller-uri mondiale.

Târgul acesta se ambiționează să aibă o coloristică internațională, dar are un aer de provincialism desuet, obosit, un fel de baltă comună în care peștii se întrec să-și laude solzii în fața broaștelor vesel-orăcăitoare, pentru că nu au dimensiunea mării sau oceanului. E un târg internațional în care doar se publică autori străini, la edituri diverse, fără nicio țară invitată, fără vreo dezbatere profundă a unor teme de interes în lumea editorială sau a pieței de carte.

În schimb, în numai două ore, Mircea Cărtărescu prezenta vreo trei cărți la standuri și edituri diferite, în fața a 20-30 de oameni, înapoia cărora mișunau tot soiul de curioși, abulici ai cuvântului scris, poate, într-o viermuială care îți ofilea simțurile, îți deregla atenția și te împingea spre direcții nedorite, dar obligatorii pentru scăpare.

În imediata vecinătate, alți scriitori încercau să se facă auziți, trecătorii lungindu-și gâtul să-i vadă pe vorbitori pentru a se hotărî unde să se așeze, încurcându-i pe alții, firește. Profesori disperați să-și caute elevii, cozi la casele de marcat (întrebări necesare, cu card, cash?), cozi la cafeaua lui Florescu, pizza mâncată pe jos, alandala, într-o relaxare hipiotă târzie.

Un bazar de provincie, i-a spus cineva târgului, și poate că are dreptate. Într-o țară cu o piață de carte în suferință, cu procentele cele mai scăzute în Europa în sondajele despre lecturi și achiziții de carte, bazarul ăsta livresc ar putea să fie o șansă pentru carte. Nu e. E o viermuială care se vrea cu ștaif, dar nici atât n-are.

În marasmul acesta, Editura militară, condusă de Adrian Pandea, își livrează cărțile – memorii, jurnale de război, lucrări de sinteză, de istorie militară sau strategie, abordări inteligente ale mediului de securitate actual, volume de relații internaționale, albume istorice.

Stau, în fața standului Editurii militare, precum un copil în fața raftului cu jucării colorate, și mi le-aș dori pe toate. Pe unele cărți le așteptam. Știam că urmează să apară și le-am dorit. Altele sunt o surpriză plăcută și sunt nerăbdător, după ce le răsfoiesc, să ajung acasă și să le citesc.

Editura militară face efortul de a păstra calitatea produsului final (coperte, hârtie, calitate tipografică și conținut ales) în limitele unor prețuri care desfid orice concurență. Cărțile lor ar merita un spațiu de vânzare permanent în mijlocul orașului – nu e nevoie să aștepte târgurile acestea livrești – chiar dacă vânzările online, spre care s-a îndreptat, inteligent, și site-ul Editurii militare, au luat un avânt nebănuit în urmă cu câțiva ani.

Adrian Pandea, cel care vă îndeamnă an de an să vă înarmați cu cărți, rămâne la datorie, precum soldatul japonez care nu va fi aflat încă despre avatarurile nefericite ale pieței de carte din România.

Dar împărtășiți-i optimismul! Cum spun mereu, selectați, cumpărați, citiți!

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu