Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, a organizat vineri, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române, ceremonii militare şi religioase, sesiuni de comunicări ştiinţifice, evocări, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

La Iași, Unirea Principatelor Române a fost celebrată în Piața Unirii. Aproximativ 10.000 de români s-au adunat lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, simțind românește, pentru a-și aminti de faptele mărețe ale înaintașilor. Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt a organizat o ceremonie militară şi religioasă în Piaţa Unirii din oraș.

La eveniment au luat parte președintele României, Klaus Iohannis, reprezentanți ai parlamentului român, prim-ministrul Ludovic Orban, însoțit de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și de alți miniștri. De asemenea, au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dorin Blaiu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie, general de brigadă Nicolae Tonu, comandantul Bazei 95 Aeriană, general de flotilă aeriană Leonard Baraboi, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonel Daniel Pop, precum și alți comandanți de unități, cadre militare în activitate și în rezervă, veterani de război și numeroși oaspeți. S-au depus coroane de flori la monumentul închinat domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

A urmat defilarea militarilor din Brigada 15 Mecanizată, din Batalionul 151 Infanterie Războieni, a parașutiștilor din Batalionul 53 Comando Smaranda Brăescu din Bacău, a cavalerilor florii de colț ai Batalionului 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă, din Vatra Dornei, a elevilor Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare, din Câmpulung Moldovenesc, a membrilor Asociației Tradiția Militară și a camarazilor din Ministerul Afacerilor Interne. Blocul de defilare a fost comandat de locotenent-colonelul Emanuel Ciobanu, din Brigada 15 Mecanizată, care a îndeplinit patru misiuni în teatrele de operații. La sfârșit, au prezentat onorul militarii și muzica Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București.

După acest moment, a urmat Hora Unirii în care s-au prins toți participanții la acțiunea din Piață. A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul lui Cuza, la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde a avut loc și o slujbă de pomenire. Ziua de 24 Ianuarie s-a încheiat cu retragerea cu torțe a Lupilor Negri pe itinerarul Muzeul Unirii, Piața Unirii, bulevardul Ștefan cel Mare, Palatul Culturii, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Iași.

La București, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I a organizat o manifestare istorico-militară având drept motto Frați de arme peste Milcov! A fost omagiată personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind prezentate și reformele realizate în perioada domniei sale (1859-1866), din domeniul economic, politic, cultural și, îndeosebi, militar. În cadrul unei expoziții temporare a fost prezentată o parte din obiectele personale care au aparținut domnitorului Cuza, precum și documente, obiecte, fotografii de la momentul istoric 1859.

Asociațiile de reconstituire istorică participante au evocat, prin uniforme, piese de armament, elemente de instrucție și tactică, epoca menționată precum și aspecte militare specifice. La monumentul închinat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în Dealul Patriarhiei Române, a avut loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

BUCUREȘTI.

La Bistrița, militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au sărbătorit, alături de cetățeni, 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, în cadrul unei ceremonii militare care a avut loc în Piața Unirii din municipiu. Activitatea a debutat cu acordarea onorului militar persoanelor oficiale şi intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios și alocuțiunile oficialităților prezente. Ulterior, s-a depus o coroană de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar Ansamblul Cununa de pe Șomeș al Centrului Cultural Municipal Bistrița a susținut un scurt spectacol, urmat de defilarea efectivelor. La final, toți participanții au dat mână cu mână pentru o Horă a Unirii reușită, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei, acompaniată de Corul Excelsior al Liceului de Muzică Tudor Jarda.

La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Cercul Militar din Bârlad, personalul Regimentului 52 Artilerie Mixtă General Alexandru Tell, a organizat un ceremonial militar. La această activitate, au participat reprezentanții autorităților publice locale și ai mass-mediei locale, cadre militare active, în rezervă și în retragere, veterani de război, precum și cetățenii municipiului Bârlad. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor, în aplauzele asistenței, și prinderea participanților în Hora Unirii.

Teatrul George Ciprian din Buzău şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie Getica şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, sub egida Consiliului Judeţean Buzău a organizat cea de-a cincea ediţie a evenimentului Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean.  Alături de momentul principal al evenimentului, Cea mai mare Horă a Unirii jucată la Buzău, organizatorii au pregătit, și în acest an, momente speciale, susținute de Muzica Reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie Getica.

Organizatorii au pregătit, și în acest an, momente de reconstituire istorică reprezentate de sosirea delegației unioniste, compusă din domnitorul Alexandru Ioan Cuza și suita sa, dar și a domnitorului Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a principatelor române. A urmat regele Ferdinand I, cel care a desăvârșit Marea Unire. Un moment deosebit a fost reprezentat de spectacolul folcloric susținut la finalul activității de membrii Ansamblului Folcloric Plaiurile Mioriței.

La Cluj-Napoca, autorități locale și județene, cetățeni și militari s-au prins împreună în tradiționala Horă a Unirii, sărbătorind unitatea națională. În toate garnizoanele Forțelor Navale române, marinarii militari au participat la ceremoniile militare organizate cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

La Constanța, festivitățile au început la ora 11.00, în Piața Ovidiu. La Mangalia, acestea s-au desfășurat începând cu ora 10.55, la Complexul Monumental din Piaţa Republicii. La Brăila, Unirea din 1859 a fost marcată în Piaţa Independenţei, la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La Tulcea, festivitățile s-au desfășurat în Piaţa Tricolorului iar, în localitatea Sarichioi (județul Tulcea) acestea au întregit manifestările omagiale. La Babadag, ceremoniile au avut loc la Monumentul Eroilor.

Joi, 23 ianuarie, au avut loc sesiuni de comunicări științifice, simpozioane și expoziții de carte la Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza, la Academia Navală Mircea cel Bătrân și la Cercul Militar din Tulcea. De asemenea, reprezentanţii Forţelor Navale au participat, în Bucureşti, la activităţile organizate de Ministerul Apărării Naţionale la monumentul închinat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Dealul Patriarhiei.

Militarii români aflați în misiune în Polonia au sărbătorit 161 de ani de la Unirea din 1859 pe platoul Grupului de Luptă NATO! Ziua Unirii Principatelor a fost evocată și sărbătorită și în Kandahar. Unii veniți din patrulă, alții pregătiți de plecare, militarii Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri au găsit puțin timp și pentru o horă, în Baza Aeriană Kandahar. Din îndepărtatul Mali, militarii detașamentului Carpathian Pumas au transmis La mulți ani, România!, pentru că România înseamnă acasă, locuri dragi și suflete care îi așteaptă.

• Colonel Corneliu Pavel, maistru militar principal Iulian Cadulencu, plutonier-adjutant principal Lucian Irimia, Ioana Nistorescu, Liviu Anghel.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu