Timp de două săptămâni, în perioada 8-19 aprilie, peste 70 de militari din arma Apărare CBRN din Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor (Focșani) și din Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan (Bistrița) au desfășurat o tabără de specialitate în Poligonul de Instrucție pentru Apărare CBRN Valea Poienii al Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN din Câmpulung Muscel.

Tabăra anuală de instrucție are scopul de a-i învăța și familiariza pe militarii din arma Apărare CBRN cu modul de utilizare a echipamentelor de protecție individuală, cu aparatele pentru detecție, precum și cu tehnica pentru decontaminarea personalului, a tehnicii de luptă și a terenului.

Instrucția în comun a vizat, de asemenea, și dezvoltarea capacității cercetașilor CBRN în lucrul cu aparatura de specialitate, precum și antrenarea structurilor pentru executarea misiunilor specifice armei.

Accentul a fost pus, de asemenea, și pe cursurile de reautorizare în lucrul cu autospecialele de decontaminare a personalului și a tehnicii. Anul acesta, timp de două săptămâni, militari din Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor și din Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan s-au instruit în comun.

Pe parcursul taberei am executat exerciții tactice de tip STX (i, exerciții pentru rezolvarea unei situații tactice) și FTX (Field Training Exercises, exerciții de antrenament în teren), la nivel grupă, precum și marș tactic pe distanță medie și lungă pentru sporirea condiției fizice, a spus sublocotenentul Alexandru Bot, locțiitor la comanda Companiei 383 Apărare CBRN, din Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan.

De asemenea, pe parcursul taberei s-a pus accentul, în cea mai mare parte, pe instrucția de specialitate. În această tabără, am avut mulți specialiști CBRN. Am învățat unii de la ceilalți, printr-un benefic schimb de experiență. Ne-am completat reciproc, am folosit tehnica în comun și ne-am consolidat cunoștințele, exersându-ne abilitățile.

Sublocotenentul Ionuț Codescu, comandantul Companiei 292 Apărare CBRN, din Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor, a apreciat tabăra ca fiind o experiență bună pentru toți cei implicați.

Venim din zone geografice, unități militare și medii de lucru diferite. Noi avem aparatură mai nouă, iar colegii din Bistrița au echipamente de protecție de ultimă generație. Am avut suficient timp la dispoziție pentru a învăța unii de la alții, observând diferențele cu privire la modurile de acțiune în diferite situații.

Militarii trebuie să fie capabili să folosească tehnica din dotare la capacitate maximă. Spre exemplu, autospeciala pentru decontaminarea tehnicii și a terenului poate fi folosită pentru o gamă largă de misiuni. Utilizarea ei necesită un bagaj mare de cunoștințe. Sunt mulți robineți puși în diferite poziții și trebuie să știm rolul fiecăruia.

De asemenea, fiecare militar din arma apărare CBRN trebuie să știe cum să aprindă arzătorul, cum se face barbotarea și să învețe cum să omogenizeze substanțele folosite, a spus sublocotenentul Codescu.

Dacă anul trecut cele două structuri au prins o vreme frumoasă, de data aceasta au numărat zilele favorabile pe degetele de la o mână. A plouat foarte mult, iar acest lucru nu poate decât să pună o presiune psihologică asupra militarilor. Una este să te instruiești în condiții meteo bune și alta este să te instruiești în ploaie și frig, a precizat sublocotenentul Bot.

Însă, atunci când vremea nu ne-a permis, am profitat și am pus accent pe pregătirea teoretică, pentru că este la fel de importantă.

La testul final, militarii au fost evaluați la capitolele decontaminare tehnică militară și cercetarea unui raion, promptitudinea cu care se descoperă substanța folosită în cazul unei zone contaminate și viteza de reacție, precum și modul de executare a decontaminării unui teren.

Plecăm din poligon cu un bagaj mai mare de cunoștințe. Militarii cu experiență și-au reîmprospătat cunoștințele, iar cei mai noi au învățat lucruri noi. Aceste tabere sunt o oportunitate pentru noi, ne permit să ne canalizăm energia pentru specializare și să ne îmbunătățim modul de acțiune, a concluzionat sublocotenentul Bot.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu