Mircea Doinaru vă propune, la Galeria Artelor a Cercului Militar Național, până la 18 aprilie, o reușită incursiune în misterul și profunzimea întinderilor de ape, nervoase și, deopotrivă, puternice, în imagini care vă vor cuceri înaintea sezonului estival.

Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, l-a prezentat elogios pe Mircea Doinaru, născut în 1960, la Sinaia (om de munte, așadar, dar îndrăgostit de mare!) – cu numeroase expoziții și premii, care confirmă numele său ca fiind unul prețuit pe simeze – încântat de tema nouă aleasă de artistul plastic pentru expoziție, valul.

Este, în fapt, o axare pe mișcarea eternă a mării, a deschiderilor imense de apă, a spus Valentin Tănase.

Marea este viața însăși, din mare s-au născut toate și se vor întoarce în mare, iar autorul sugerează această mișcare. Pentru dimensiunea umană, marea a fost permanent o provocare, un prilej de teamă.

Unul din miturile fundamentale ale tuturor religiilor este acela al potopului, al apocalipsului original, când omenirea a fost distrusă pentru a se crea o altă omenire.

Dar există și o altă dimensiune, la polul opus, aceea a iubirii. Afrodita, zeița iubirii, s-a născut din spuma valurilor mării. Între teamă, îngrijorare și iubire trebuie privită în cheie simbolică expoziția inedită a lui Mircea Doinaru.

A fost prezent la eveniment academicianul Răzvan Theodorescu, mulți ani profesor la Universitatea Națională de Arte din București, care a subliniat curajul lui Doinaru de a propune o unică temă, valul.

Aveți aici, de fapt, portrete ale valului, în diverse ipostaze, cu o semnificație cu totul aparte în credințele lumii. Este un curaj să vii într-o sală centrală a Capitalei cu aceeași temă, dar toate sunt variațiuni simfonice, aproape, pe o temă admirabilă, a spus academicianul.

Generalul-locotenent Cătălin Zisu i-a mulțumit artistului plastic și i-a înmânat academicianului Răzvan Theodorescu o diplomă de excelență și drapelul României.

Academicianul a mărturisit, emoționat, că steagul țării, oferit de militarii români, îi este cel mai drag inimii. Totodată, generalul-locotenent Cătălin Zisu a lansat o provocare privind felul în care vom reuși să ne prezentăm, prin realizările noastre, la al doilea Centenar al Marii Uniri.

Nu-l vom prinde noi, dar este șansa noastră de pune temeliile unei construcții durabile pentru care viitorimea va ști să ne fie recunoscătoare. Grija pentru felul în care va arăta România peste 100 de ani este provocarea noastră de astăzi, a spus generalul Zisu.

 

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu