De mai mulți ani, vânătorii de munte își cinstesc înaintașii prin cucerirea unor vârfuri importante ale masivelor munților noștri, în zilele premergătoare datei de 1 noiembrie, zi care marchează aniversarea a 103 ani de la înființarea primei unități de vânători de munte din Armata României.

Totodată, această zi specială este marcată și prin ceremonii militare de comemorare a înaintașilor. Urmând această tradiție, militari ai Batalionului 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă, din Vatra Dornei, au urcat pe Vârful Toaca, din masivul Ceahlău, la o altitudine de 1.904 metri.

Comandantul batalionului, locotenent-colonel Cristian Arsene, a declarat că, alături de camarazii săi, încearcă, an de an, să continue o tradiție care presupune arborarea drapelului național și a steagului de identificare al batalionului pe câte un vârf, fiind preferate cele de peste 1.900 de metri altitudine.

Respectând aceleași obiceiuri ostășești specifice, militari ai Batalionului 22 Vânători de Munte Cireșoaia, din garnizoana Sfântu Gheorghe, au cucerit vârful Moldoveanu, din masivul Făgăraș, cel mai înalt din România (2.544 de metri). Locotenent-colonelul Vasile Popescu, comandantul batalionului, a vorbit despre istoria numelui Cireșoaia, spunând că acesta nu este ales întâmplător.

Numele Cireşoaia nu este ales întâmplător, fiind parte din renumitul triunghi de foc al Văii Trotuşului, în care s-au dus lupte grele, în vara anului 1917. Este vorba de masivul Nemira, cu vârfurile Cireşoaia, Coşna şi Măgura, a spus Vasile Popescu.

Acesta a mai vorbit, referindu-se la una din particularitățile batalionului pe care îl conduce, despre efectivul de cabaline format din căluți rasa Huțul, aflat în înzestrarea Companiei Transport și Hipo. Batalioanele 17 și 22 Vânători de Munte fac parte din Brigada 61 Vânători de munte General Virgil Bădulescu.

În încercarea de a oferi un tablou complet al activităților militare specifice armei vânători de munte, am stat de vorbă cu trei militari care ne-au oferit mai multe informații referitoare la activitatea zilnică.

În timp ce unii încercau sa cucerească vârfurile muntoase ale masivelor din Carpați, militari ai aceleiași brigăzi se pregăteau să meargă în poligonul de tragere. Mai multe detalii despre ceea ce urma să se întâmple în poligon și despre viața militară au oferit locotenentul Florin Nicoară, încadrat la Compania 1 Vânători de Munte, maiorul Gabriel Cuc și sergentul Elena-Luiza Ursu, din Compania 2 Vânători de Munte.

Florin Nicoară urma să meargă la o tragere cu mitraliera de pe mașinile de luptă, cu armamentul de bază al companiei și al plutonului. Locotenentul a ținut să precizeze că tragerea va fi una specială, ținând cont că se va folosi armament greu. Tot el a adăugat că îi așteaptă o zi lungă.

Având în vedere că nu avem poligon în apropierea unităţii, am adunat mai multe şedinţe ca să le executăm într-o singură zi, avem tragere pe timp de zi şi tragere pe timp de noapte, cinci şedinţe de tragere, a spus locotenentul.

Sergentul Elena-Luiza Ursu, comandant instalații lansare, ne-a transmis că este atrasă de tot ceea ce ține de instrucția alpină, fiind pasionată de escaladare muntoasă. Nu îmi este teamă de înălţimi. Ultima escaladă a fost la cursurile de specializare pentru prima funcţie, care s-a desfăşurat la Centrul de perfecţionare de la Predeal, a precizat aceasta.

Maiorul Gabriel Cuc, șeful S-6 în cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte, spune că s-a reușit implementarea tehnicii noi, Harris generația a treia, seria RF 7800. Acestea reprezintă o platformă nouă de staţii digitale, care a trecut de la era analogică la era digitală. Iniţial a fost Panther, acum s-a trecut pe Harris, generaţia a treia. Am primit staţii noi, pe care le-am implementat la nivelul batalionului, am făcut instruire cu personalul de specialitate, astfel încât ei, la rândul lor, să poată să instruiască utilizatorii, a spus maiorul Cuc.

Împlinirea a 103 ani de la înființarea primei unități de vânători de munte din Armata României a prilejuit și organizarea a două ceremonii de comemorare, una la Târgu Neamț, la Monumentul Vânătorilor de Munte din localitate, unde au depus coroane și jerbe de flori vânătorii de munte de la Vatra Dornei, și alta la Târgu Ocna, unde vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe i-au cinstit pe înaintaşii lor care au luptat în Primul Război Mondial, la Cireșoaia, locul care a dat, peste timp, și numele batalionului.

• Colonel Cristian Dumitrașcu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu