Vineri, 24 mai, a fost zi de sărbătoare în cazarma vânătorilor de munte din Curtea de Argeș, acolo unde a avut loc ceremonia militară prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la înființarea Batalionului 33 Vânători de Munte Posada.

Apărută pe radarul militar la 1 iunie 1969, odată cu Brigada 4 Vânători de Munte Posada, cea căreia i se subordona, unitatea era specializată în lupta în teren muntos împădurit, executând misiuni și aplicații pentru apărarea teritoriului și economiei naționale. La 20 octombrie 1969, i s-a înmânat Drapelul de luptă.

Din 2001, Batalionul 33 Vânători de Munte începe procesul de operaționalizare pentru a deveni Forță destinată NATO. În cinci ani, s-a trecut de la statutul de unitate de instrucție la acela de unitate operațională, cu noi misiuni și un nou stat de organizare, prin încadrarea cu militari profesioniști.

În octombrie 2006, în urma aplicației ROMEX 06, Batalionul 33 Vânători de Munte a fost declarat ready to combat, fiind socotit pregătit să execute misiuni în teatrele de operații.

Cinci misiuni internaționale au urmat, una în Irak, cu un detașament de nivel companie, și alte patru în Afganistan, cu un detașament de tip batalion.

Toate misiunile au fost desfășurate în parteneriat cu aliații americani, militarii români fiind apreciați de fiecare dată. Principalele activități au constat în acordarea de asistență autorităților guvernamentale în vederea menținerii unui climat de securitate în zona de responsabilitate, dar și misiuni de cooperare civili-militari, asigurarea unei libertăți de mișcare și sprijinul populației locale.

După prezentarea acestui scurt istoric al Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, ceremonia aniversară a început cu intonarea Imnului Naţional şi al vânătorilor de munte.

A urmat Apelul solemn, militarii argeşeni raportând Căzut la datorie! pentru cinci camarazi pierduți în teatrul de operaţii din Afganistan: sublocotenenţii post-mortem Aurel Marcu, Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Paul Caracudă si Dan Ciubotaru.

La oficierea serviciului religios, au fost prezente şi două dintre văduvele militarilor-eroi, însoţite de copiii acestora, iar arborarea drapelului în bernă a fost făcută de fiica eroului Aurel Marcu. Cu cinste și onoare îi păstrăm vii în sufletele noastre, ei nu mor niciodată!

Comandantul batalionului, locotenent-colonel Antonio Daniel Alexe, a transmis un mesaj în faţa celor prezenţi la ceremonie, prin care şi-a arătat recunoştinţa şi mândria faţă de cei care au făcut şi fac parte din marea familie a batalionului.

Valoarea cea mai de preţ a acestei unităţi o reprezentaţi voi, militarii, iar batalionul pe care îl comand se poate mândri cu buni profesionişti, aşa cum o dovedesc rezultatele obținute la exerciţiile pe plan naţional, dar şi internaţional, precum şi îndeplinirea cu succes a misiunilor din teatrele de operaţii Irak şi Afganistan.

Locotenent-colonelul Alexe a mai precizat că efortul întregului personal, munca și seriozitatea procesului de instruire au permis îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate.

Argumente solide și pentru viitoarele misiuni: această frumoasă aniversare, pe lângă momentele de bucurie şi satisfacţie, trebuie să ne dea imboldul de a munci mai bine, de a da o nouă calitate întregii activităţi, astfel încât misiunile ce ne revin să fie îndeplinite în totalitate, a spus comandantul batalionului.

Prezent la festivitate, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, general de brigadă Cristian Teglaș, a subliniat importanța batalionului de vânători de munte din orașul regal.

Faceți parte dintr-un grup select de militari profesioniști, curajoși și devotați în apriga meserie aleasă și ați participat la creșterea prestigiului corpului vânătorilor de munte. Apreciez efortul depus pentru rezultatele obținute în cei 50 de ani, a concluzionat comandantul brigăzii.

Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Mihai Dan Chirică, a vorbit despre valoarea şi profesionalismul vânătorilor de munte.

Ați fost şi sunteți adevărate trupe de elită pentru care piscurile Munţilor Carpaţi reprezintă locul unde vă simțiți cel mai bine. Vă felicit pentru modul exemplar în care acţionaţi pentru a duce la îndeplinire importantele misiuni încredinţate, a transmis secretarul de stat în cadrul ceremoniei de la Curtea de Argeș.

În cadrul evenimentului s-au acordat embleme de onoare și de merit pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor și obținerea de rezultate deosebite în activitatea desfășurată, dar și plachete aniversare invitaților prezenți.

Ceremonia a continuat cu vizitarea sălii de tradiţii militare, dar și a prezentării de armament şi vehicule din dotarea batalionului. A fost prezentată oaspeților instalația SPIKE LR, un sistem rotativ de rachete antitanc, recent intrat în dotarea vânătorilor de munte.

Înlocuiește aruncătorul de grenade antitanc AG-9, este mai ușor de transportat și mult mai precis, cu o rază de acțiune între 200 de metri și 4 kilometri, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi pe timp de noapte, a precizat plutonierul-major Emilian Ghimiș, comandant instalație lansare și instructor la sistemul antitanc.

Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de un operator prin intermediul legăturii de fibră optică, a spus Ghimiș.

Copiii nu au pierdut ocazia de a se urca pe mașinile de luptă și de a face poze cu armele expuse. Mulți dintre ei și-au exprimat dorința de a deveni militari atunci când vor deveni mari.

La final, în timpul mesei, militarii batalionului și invitații au fost încântați de un program artistic prezentat de copiii din cadrul unui ansamblu folcloric și de cântăreața de muzică populară, Ramona Stanciu, originară din Curtea de Argeș. Ei au prezentat un program de dansuri şi cântece tradiţionale. Totul a culminat cu un impresionant foc de artificii.

  • Plutonier Vasile Găbrian

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu