La Palatul Cercului Militar Naţional s-a desfăşurat adunarea festivă consacrată sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, la care au participat preşedinţii filialelor din toate judeţele şi sectoarele Capitalei.

Au fost invitaţi reprezentanţi ai ministerelor care au atribuţii ce privesc problemele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR), ai asociaţiilor şi organizaţiilor cu care aceasta are o legătură şi colaborare permanentă.

Activitatea a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei, generalul (ret.) Marin Dragnea.

S-au prezentat mesaje din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, a şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, a secretarului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, generalul-locotenent Mihai Şomordolea, şi a locţiitorului pentru resurse al șefului SMAp, general-maior Teodor Incicaş.

În cuprinsul lor au fost exprimate cuvinte de înaltă apreciere faţă de armată, de rolul şi contribuţia ei de seamă în apărarea patriei, aducându-se, totodată, elogii binecuvenite bravilor veterani şi invalizi ai celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi pioase omagii foştilor lor camarazi care, cu preţul vieţii şi-au îndeplinit cu cinste şi onoare misiunile încredinţate.

Consideraţi adevărate simboluri ale dăruirii, devotamentului şi dragostei faţă de ţară, bătrânii veterani au fost evidenţiaţi pentru modelele ce le reprezintă faţă de cetăţenii de toate vârstele, precum şi pentru activităţile ce le desfăşoară, în spiritul cunoaşterii şi promovării glorioaselor tradiţii de luptă ale poporului român şi armatei sale.

Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit o emoţionantă binecuvântare preotul militar Florin Vlădoiu.

În expunerea prezentată, liderul naţional al veteranilor şi invalizilor din cea mai cumplită conflagraţie mondială, generalul (ret) Marin Dragnea a subliniat că generaţia sa, urmând exemplul de vitejie, eroism şi sacrificiu al luptătorilor din Războiul de independenţă de la 1877-1878, al celor din Primul Război Mondial, care au deschis calea înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918  şi-au pus viaţa în slujba idealului sacru al naţiunii, de întregire a hotarelor ţării.

Trecând în revistă modul în care au fost trataţi, după terminarea războiului, veteranii şi invalizii, generalul Dragnea a arătat că bravii supravieţuitori au suportat grele şi nedrepte discriminări, trieri:

Au fost drămuiţi şi apreciaţi după criterii şi culori politice, după fronturile pe care au participat – Est sau Vest – după categoria socială, apoi marginalizaţi şi uitaţi, iar unii persecutaţi, condamnaţi la ani grei de închisoare, între care şi 52 de generali. Mai mult, şi familiile lor au suferit mari nedreptăţi. Mulţi, care scăpaseră de moarte în faţa gloanţelor inamicului, atât în Primul cât şi în al Doilea Război Mondial, au sfârşit în puşcării.

În condiţiile create de evenimentele din decembrie 1989, generalul (ret) Dragnea, împreună cu un colectiv de ofiţeri şi generali veterani din cele două războaie mondiale, a înfiinţat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război care, anul acesta, în februarie, a împlinit 29 de ani.

Urmare a demersurilor făcute de conducerea noii structuri, au fost adoptate o serie de legi, hotărâri de guvern şi alte acte normative cu un conţinut ce cuprindea drepturi şi facilităţi modeste, foarte modeste chiar faţă de ce a propus Biroul Executiv al ANVR.

Şi ciudat, cum se întâmplă, din păcate, la noi, multe din prevederile legale nu au fost respectate, altele au fost diminuate sau anulate. Un veteran sau invalid din Al Doilea Război Mondial are o indemnizaţie de circa 15-20 de ori mai mică decât a celor din majoritatea statelor.

Săptămânalul Observatorul militar a publicat, în mai multe rânduri, materiale în care s-au făcut referiri pe larg la asemenea inechităţi, la nerezolvarea solicitărilor repetate ale conducerii ANVR la toate organele de conducere ale statului.

Tot ca urmare a intervenţiilor conducerii ANVR, prin care demonstrau că se cuvine ca şi veteranii să aibă consfinţită în calendare o zi a lor, aşa cum aveau o mulţime de categorii, în toamna anului 2007, printr-o hotărâre de guvern şi Legea 303 s-a instituit Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la 29 aprilie.

Cei circa 5.600 de veterani şi invalizi care mai sunt în viaţă, toţi trecuţi bine de 90 de ani, se bucură, ca şi în acest an, cu toată puterea sufletului şi a inimii, că îşi mai aminteşte lumea de ei. Şi speră să li se rezolve, cât mai urgent, solicitările.

În încheierea festivităţii, s-a dat citire Decretului semnat de preşedintele României, prin care un număr de nouă veterani au fost înaintaţi în grad de general.

  • General de flotilă aeriană (ret) Petre Bână

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu