Marți, 21 ianuarie, Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național a găzduit evenimentul Veterans Awards Gala. Acesta a fost organizat de Romanian American Business Council, împreună cu Asociația Wounded Warrior Project, având ca partener român Asociația de Caritate din Armata României –CAMARAZII.

Au participat, din partea MApN, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, militari care, în urma participării la misiuni în Irak și Afganistan, au fost încadrați în grad de invaliditate, precum și văduve și copii ai militarilor căzuți la datorie în cele două teatre de operații.

La eveniment, a luat parte, din partea Administrației Prezidențiale, secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, consilier de stat general-locotenent Mihai  Șomordolea, precum și reprezentanți ai Guvernului României, ai altor instituții publice române și ambasade, personalități din mediul antreprenorial, medical, cultural, administrativ sau din diverse ale domenii.

Trei militari invalizi români – plutonier adjutant principal (rtr) Florinel Enache, plutonier-major Ionuț-Claudiu Butoi și plutonier adjutant (rtr) Daniel Porumb – şi trei veterani americani, care au participat la misiuni în teatrele de operații și activează în cadrul Asociației Wounded Warrior Project, au primit distincția Curaj deosebit. Familiei sublocotenentului (pm) Dragoș Alexandrescu i-a fost acordată distincția Sacrificiul suprem.

Cu lacrimi în ochi, Bianca Alexandrescu a spus că, după decesul soțului (în 2008, în Afganistan), rămasă singură cu doi copii, a învățat să le vorbească acestora ca un bărbat și să-i alinte ca o mamă. Secretarul de stat Marius Bălu, care i-a înmânat distincția, a precizat: Memoria faptelor lor de vitejie va rămâne pentru noi o datorie de onoare, de a reaminti tuturor că sacrificiul lor n-a fost în zadar. Ei vor rămâne veșnic în inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme în legendă, cărora le datorăm recunoștință și pios respect.

După ce a oferit distincția unui veteran american și a stat de vorbă cu militarii români invitați la eveniment, șeful SMAp, general-locotenent Daniel Petrescu, a spus: M-a impresionat spiritul lor și ceea ce ne-au spus, în special, membrii de familie despre momentele prin care au trecut și despre cum au depășit sau cum încă încearcă să depășească acele momente. Există viață după orice încercare și cred că ei ne-au spus cel mai bine, în această seară, că trebuie să trăim, trebuie să ne revenim atunci când avem momente mai grele. Dacă suntem împreună, dacă rămânem împreună, putem să depășim orice dificultăți.

Secretarul de stat Marius Bălu înmânează văduvei Bianca Alexandrescu, însoțită de unul din fii ei, distincția „Sacrificiul suprem”.

Într-o atmosferă de înaltă ținută, destinsă, în care ospitalitatea românească a fost gazdă a stilului american, s-a socializat, s-a ascultat muzică bună, s-au întâlnit vechi camarazi și s-au legat prietenii. A fost un bun prilej de a demonstra că empatia și respectul între oameni nu au frontiere. O contribuție importantă au avut și cei doi moderatori, Monica Davidescu și Lucian Mândruță, care s-au pliat cu naturalețe și profesionalism pe spiritul acestui eveniment.

Am organizat un eveniment inedit și cu o puternică încărcătură morală: recunoștința față de militarii răniți în teatrele de operații și de familiile camarazilor căzuți la datorie, a declarat președintele executiv al Asociației Camarazii, colonel (r) Nicolae Anghelescu. Am fost onorați să cooperăm cu partenerii noștri americani, iar experiența excelentă a acestui prim eveniment organizat împreună ne conferă încrederea că vor exista și alte proiecte comune prin care vom  dovedi că SE POATE.

Veterans Awards Gala constituie punctul de plecare al unei cooperări neguvernamentale româno-americane mai ample, între Romanian American Business Council, al cărui preşedinte este Ştefan Minovici, și Asociația de Caritate din Armata României – CAMARAZII. Cele două părți au semnat un acord prin care se angajează să colaboreze în dezvoltarea unor proiecte din domeniul caritabil și socio-medical, pe termen mediu și lung, dar și pentru derularea de activități ce vizează recunoștința față de militarii răniți și familiile celor căzuți la datorie, promovarea tradițiilor militare și a valorilor naționale specifice, precum și dezvoltarea coeziunii de grup.

Asociația de Caritate din Armata României – CAMARAZII, înființată în 2008, s-a implicat, de-a lungul timpului, în rezolvarea multor cazuri medico-sociale. De curând, a reușit, cu sprijinul MApN, să achiziționeze un autovehicul special construit pentru transportul persoanelor cu dizabilități. În perioada imediat următoare, acesta va fi pus la dispoziția celor care au nevoie, pentru ei sau pentru membrii de familie.

De asemenea, asociația va continua să susțină financiar proiectul Invictus Games, în mod complementar posibilităților legale și financiare ale MApN, după cum a făcut-o și la primele două ediții.

În sprijinul persoanelor cu dizabilități, pentru a se recupera și a le încuraja să gândească pozitiv, asociația își propune înființarea unui Centru de recuperare fizică și psihică. În cadrul acestuia, dincolo de componenta de fizio-kinetoterapie, care este principală, se vor asigura și servicii de consiliere psihologică și vor fi organizate diverse activități motivaționale, în scopul transferului de încredere, dinspre militarii invalizi care și-au refăcut viața, chiar dacă au paralizii și/sau imputații, către copiii și adulții care întâmpină probleme similare.

Coezio este un alt proiect prioritar al asociației, pentru anul 2020. Se află în curs de înființare două puncte recreative. Deja s-au făcut primii pași, prin achiziționarea terenurilor necesare, la munte și pe litoral. În funcție de fondurile pe care asociația le va putea capacita, din resurse proprii și prin atragerea unor sponsorizări, cele două puncte vor deveni funcționale, la nivel minimal, în cursul acestui an, urmând a fi dezvoltate gradual.

În context, merită a fi evidențiat faptul că principalele activități ale Asociației de Caritate din Armata României –  CAMARAZIIpe anul 2019 se prezintă astfel: 176 ajutoare socio-medicale: 402.140 lei; 175 ajutoare de deces: 87.475 lei; ajutoare lunare pentru copiii camarazilor decedați: 164.000 lei; marcarea Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie: 16.000 lei; activități de promovare a valorilor naționale, tradițiilor militare și cultul eroilor: 20.474 lei; activități în Spiritul Crăciunului: 24.298 lei.

• Foto: Valentin Ciobîrcă

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu