Duminică, 5 mai, peste 3.000 de oameni și-au arătat recunoștința pentru sacrificiul veteranilor de război, alergând în a IV-a ediție a crosului VeteRun.

Competiția a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Foto: Eugen Mihai

Cursa  a fost împărțită în trei mari categorii: crosul copiilor – între 0,6 – 0,8 Km; crosul adulţilor – 6,7 Km; și, pentru prima dată, crosul persoanelor cu deficienţe locomotorii care se deplasează în fotolii rulante – aproximativ 1 km.

Le doresc tuturor celor care participă la VeteRun să mă ajungă şi să mă întreacă în vârstă. Şi să fie fericiţi, să se bucure de viaţă şi ţară şi să respecte tradiţiile naţiunii române, pentru ca sacrificiile pe care noi le-am făcut să nu fie în van.

– General Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război

Foto: Vali Ciobîrcă

Încă de la șapte și jumătate, a început să se strângă lumea la intrarea de la Pavilionul H a Parcului Herăstrău. Astfel, la ora 9, parcul se umpluse de tricouri kaki și fețe zâmbitoare.

Militari, români și străini, și civili – copii, părinți și bunici – vizitau standurile de prezentare ale categoriilor de forțe ale armatei, făceau poze cu armamentul, echipamentul și tehnica expuse și așteptau, entuziaști, începerea crosului.

Nerăbdarea le-a fost atenuată de echipa de drill team și muzica Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, care au întreținut atmosfera înainte de începerea cursei și după, în așteptarea festivității de premiere.

Foto: Eugen Mihai

În marea de oameni, am observat sportivi de la CSA Steaua, lotul Invictus România, militari din Batalionul 2 Infanterie Călugăreni și Batalionul 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Șoverth, aflați în cursă și pentru camaradul lor, caporalul Marius Bunget, care luptă pentru viața copilului său de trei ani, Darius Ștefan Bunget, diagnosticat cu o boală foarte gravă.

Totodată, la start s-au aflat și cantemiriștii de la CNM Breaza.

Astăzi a fost despre veterani. Acest cros ne-a oferit oportunitatea să relaționăm cu veteranii din Armata României, care ne-au împărtășit câteva dintre experiențele dumnealor din timpul carierei militare și ne-au îndemnat să fim puternici, a subliniat eleva Eva Antonia Nedelcu.

Crosul a fost deschis de persoane cu dizabilități, un grup numeros de adulți, femei și bărbați, în scaune cu rotile. Dintre ei, l-am cunoscut pe Ovidiu Niţă,  în vârstă de 38 de ani, imobilizat din cauza unui virus, în urmă cu 18 ani.

Foto: Eugen Mihai

Suntem aici mai mulţi prieteni de la Motivation – Roţile Schimbării. Eu particip pentru prima dată la acest cros. Am aflat prin nişte prieteni şi am venit pentru că îmi place sportul şi pentru că veteranii noştri merită să îi cinstim.

După ei, au luat startul copiii.

Am venit să alerg pentru veteranii de război. Le mulţumesc pentru că au luptat pentru noi şi le doresc să fie sănătoşi, spunea Sofi Mihăilescu, emoționată să participe pentru prima dată la crosul VeteRun, la cei 9 ani ai ei.

Crosul adulţilor a fost deschis de invictuşi, iar generalul Marin Badea Dragnea a dat startul cursei. Președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război a fost prezent la fiecare ediție VeteRun, alături de camarazi de arme.

Foto: Eugen Mihai

Prin această iniţiativă a Ministerului Apărării Naţionale, le reamintim tuturor, prin redusa noastră prezenţă – din 900.000 mai suntem 8.000 de veterani şi invalizi de război – de sacrificiul făcut pentru patrie în Al Doilea Război Mondial.

Iar tuturor celor care participă, le transmit să mă ajungă şi să mă întreacă în viaţă. Şi să fie fericiţi, să se bucure de viaţă şi ţară şi să respecte tradiţiile naţiunii române, pentru ca sacrificiile pe care noi le-am făcut să nu fie în van, a transmis veteranul.

După start, familii întregi, părinți cu bebeluși în brațe, tineri cu câini în lesă și bătrâni, alergând de mână, au umplut bulevardul, de la Piața Presei Libere până la Arcul de Triumf.

Familia Lupeş, formată din Stela, 69 de ani, și Mircea, 78, este nelipsită de la cursa care omagiază veteranii României.

Revenim an de an, în primul rând pentru că vrem să alergăm pentru veteranii cărora le dorim multă sănătate, viaţă lungă şi le transmitem mulţumiri pentru jertfa pe care au făcut-o. În al doilea rând, am găsit aici o atmosferă foarte plăcută, ne-am simţit bine, am alergat cu prietenii.

Foto: Eugen Mihai

În semn de respect pentru veterani, la cros a participat și lotul care va reprezenta România la Olimpiada Militară din China, în octombrie, militari de la Brigada Multinațională SE Craiova. Dintre aceștia, fruntașii Marius Bușcă și Ionuț Betej, alături de soldatul Ionela Puia, au câștigat medalia de aur la categoria din care au făcut parte.

Cursele nu au fost cronometrate, dar primilor trei alergători de la fiecare cursă, pe grupe de vârstă şi gen, li s-au oferit premii din partea organizatorilor și sponsorilor.

Foto: Eugen Mihai

Copiii au primit diplomă, medalie și vete-raniţă (cu articole sportive). Câștigătorii adolescenți s-au bucurat și de o invitaţie la unul dintre concertele lunii mai, organizate de Berăria H.

Totodată, adulţii premiaţi au ocazia de a aplica la programul Militar pentru o zi care se desfăşoară într-una dintre unităţile Armatei României implicate în program.

Activitatea s-a încheiat după ora 15, cu povești de pe front în gând și noi prietenii formate.

Foto: Eugen Mihai

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu