Studenții Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu desfășoară, în perioada 10 septembrie -12 octombrie, instrucția în cadrul modulului de formare a deprinderilor de militar în poligoanele tradiționale de pregătire ale instituției, Poplaca și Perii Dăii.

Foto: Elena Andrei

Sunt săptămâni pline de efort fizic și intelectual, de încordare psihică, care îi poartă pe studenți în situații noi și provocatoare.

Foto: Elena Andrei

Pregătirea fizică, prima tragere reală, deplasarea în medii variate cu echipamentul complet, orientarea în teren, amenajarea locașului individual de tragere sau instrucția de front le vor aminti mereu, în cariera lor, că totul a început într-o toamnă caldă, colorată de peri sălbatici, în dimineți străpunse de voci aprige de instructori.

Foto: Elena Andrei

Renumele acestui modul de pregătire este păstrat intact, departe de legende și exagerări, în spiritul nevoilor de pregătire ale fiecărui militar care trebuie să devină luptător.

Foto: Elena Andrei

Comandanții și instructorii, mai vechi și mai tineri, au căutătura fermă, dar și răbdătoare, dătătoare de încredere, fiind neobosiți în a pune tot ce știu în devenirea luptătorului.

Foto: Elena Andrei

Tot aici se nasc prietenii de-o viață, la o vorbă în pauze, la întreținerea armamentului sau când seara închide freamătul de peste zi.

Foto: Elena Andrei

Sunt multe povești de spus despre viețile noi ale acestor tineri și despre câte fapte încap în cele mai grele săptămâni ale studenției lor: instrucție, ziua și noaptea, voluntariat în programe naționale, cercuri sportive și artistice, concursuri și viață de tabără în poligonul cu nume de frunze roșii, căzătoare, Perii Dăii.

Foto: Elena Andrei

Modulul de pregătire militară de bază este o experiență unică în care înveți să îți depășești limitele, să scoți ceea ce este mai bun din tine, înveți să devii un bun camarad, să-ți ajuți colegii de pluton și să formezi o echipă unită.

Foto: Elena Andrei

Dacă ar fi să caracterizez perioada petrecută până acum în tabără în trei cuvinte acestea ar fi: motivație, camaraderie și seriozitate.

O activitate care îmi va rămâne întipărită în memorie este momentul în care ne-a fost înmânat armamentul individual; a fost un moment plin de emoții, care m-a făcut să realizez că am început un drum special, care nu are ocolișuri, povestește studentul Raul George Gal.

Foto: Elena Andrei

Experiența în cadrul modulului de pregătire militară de bază este una unică, specială, un element de noutate care solicită atât psihicul, cât și fizicul, în care învăț să îmi depășesc limitele în fiecare zi, dar și să descopăr noi aptitudini pe care nu aș fi crezut că le dețin până acum.

Dacă ar fi să caracterizez în trei cuvinte momentele petrecute în tabără acestea ar fi: rezistență, forță și evoluție, spune studenta Bianca-Ioana Balea.

Elena Andrei

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu