Vineri, 12 aprilie, în ultima zi a exercițiului, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu a fost organizată Ziua Distinșilor Vizitatori, la care a participat și ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, alături de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, precum şi reprezentanţi ai celor 39 de state participante.

A fost foarte important să ne antrenăm unitățile medicale militare într-un mediu multinațional atât de complex. Au participat 54 de unități medicale militare din 39 de țări NATO și națiuni partenere. Scopul a fost de a ne instrui pentru situații de urgență din viața reală. Este cea de-a cincea ediție a Vigorous Warrior și mulțumesc armatei române pentru organizarea unui exercițiu de o asemenea amploare!

– Colonel Laszlo Fazekas – directorul Centrului NATO de Excelență pentru Medicină Militară de la Budapesta, comandantul exercițiului

Exercițiul prezentat oficialilor a grupat pe un platou unităţile de tip ROL 1, 2 şi 3 astfel încât invitaţii să aibă o vedere de ansamblu asupra modului în care intervin echipele medicale şi etapele de evaluare prin care trec răniţii.

În jurul fiecărei unităţi luptătoare au fost dispuse formaţiuni medicale de bază, denumite ROL 1, care au ca rol triajul şi stabilizarea pacienţilor, după care răniţii sunt trecuţi la nivelul al doilea de evaluare, ROL 2, iar cazurile extrem de grave sunt dirijate către formaţiunile ROL 3, unde se efectuează intervenţii medicale complexe.

Alianţa Nord-Atlantică acordă o mare importanţă activităţilor de instruire în comun precum şi exerciţiul Vigorous Warrior 19, ceea ce permite dezvoltarea interoperabilităţii între structurile medicale şi civile ale ţărilor membre, în cadrul unor scenarii complexe şi realiste.

NATO demonstrează de asemenea prin acţiuni concrete că este o Alianţă pregătită să facă faţă oricăror provocări într-un mediu de securitate, din păcate, din ce în ce mai complex, a declarat ministrul Leș, la finalul evenimentului.

Un moment aparte în desfășurarea exercițiului l-a constituit evacuarea a șapte militari răniți de la formațiunea medicală ROLE 3 M3U (unitate medicală modulară multinațională), dispusă în Cincu, la Spitalul de Urgență Militar Dr. Alexandru Augustin din Sibiu, pentru intervenții specializate.

Acest exercițiu și-a propus să verifice interoperabilitatea între echipele medicale militare și civile, modul de colaborare și de integrare a formațiunilor civile în procedurile existente, pentru a crea un mod de lucru comun. A fost un real succes, acum culegem roadele muncii și fiecare om implicat a plecat mult mai pregătit.

– Colonel dr. Florin Oancea – reprezentant Statul Major al Apărării, la Vigorous Warrior 19

Evacuarea răniților s-a executat atât pe cale aeriană cu o aeronavă tip MEDEVAC, aparținând Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu, de la Câmpia Turzii, cât și terestră, cu trei autospeciale SMURD.

La Vigorous Warrior 19 au participat și militari cu tehnică de comunicații și informatică din Centrul 54 Comunicații RMNC Oradea. Aceștia au executat misiuni specifice la Cincu pentru asigurarea sprijinului de comunicații și informatică necesar îndeplinirii obiectivului exercițiului.

Rolul Direcției Medicale a fost acela de planificare și conducere, asigurând personal medical necesar execuției. Unitatea cu cel mai mare rang participant a fost spitalul militar românesc de nivel ROL-3. Obiectivele au fost atinse și echipa de conducere și-a pus amprenta pe buna desfășurare a acestui exercițiu.

– Colonel Vasile Ioan Stoica – reprezentant al Direcției Medicale, directorul exercițiului

Sistemul multinațional de asistență medicală militară a fost desfășurat în România în patru localități: la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, în Câmpia Turzii pentru componenta aeriană, în portul militar Constanța, pentru componenta navală, iar pentru componenta civilă, în București.

  • Foto: Valentin Ciobîrcă, Sergiu Iosub

Rănitul care și-a jucat propriul rol

Printre participanții la Vigorous Warrior 19 s-au aflat și militari încadrați la Batalionul 17 Vânători de Munte Dragoş Vodă din Vatra Dornei. Ei au jucat rolul răniților, fiind transportați la spitalul de triaj, repartizați apoi în funcție de urgențe.

Până aici nimic ieșit din comun: exercițiu militar cu mulți participanți. Partea interesantă apare atunci când am aflat că printre jucătorii de rol se află un militar care își joacă propriul rol, cel de rănit.

Sergentul Ion Ichim a participat la misiunea Resolute Support cu Batalionul 811 Infanterie Protecția Forței Dragonii Transilvani din anul 2015. În dimineața zilei de 20 septembrie, plutonul din care făcea parte și Ionuț se afla într- un punct de observare alături de poliția afgană, la aproximativ opt kilometri nord de Baza militară de la Kandahar.

Chiar dacă au trecut mai bine de trei ani de la incident, militarul își aduce aminte cu emoție cum au decurs lucrurile atunci:

În jurul orei 10, cam la 20 de minute după ce am ajuns în postul de poliție afgan, observăm cum o mașină forțează intrarea, rupe bariera și vine cu viteză spre noi.

Reacția promptă a militarilor de a reacționa cu foc duce la omorârea șoferului și la oprirea mașinii. După zgomotul sacadat al împușcăturilor de armă, se așternu liniștea.

Și chiar atunci când credea că totul s-a terminat cu bine,  se aude o explozie puternică și mașina, pur și simplu, se sparge-n bucăți.

Sergent Ion Ichim.

Suntem învăluiți de nisip fin, amestecat cu pietre, fum și miros de ulei ars. Mii de schije metalice zboară prin aer și simt cum suflul exploziei îmi atinge mâinile și picioarele. Momentul este atât de intens, încât adrenalina mă face să simt doar câteva înțepături la nivelul membrelor inferioare.

După ce norul de praf se risipește, îmi văd vesta și casca antiglonț, cele care mi-au protejat capul, gâtul și pieptul, că sunt ciuruite de explozie, își amintește subofițerul.

 În timp ce constată că și alți doi colegi sunt răniți, vede cum culoarea kaki a ținutei militare se colorează în roșu sângeriu.

Îmi dau jos mănușa de protecție din mâna dreaptă și văd cum sângele îmi țâșnește din palmă. În scurt timp, suntem transportați la Spitalul de ROL-3 american din baza Kandahar.

Aveam să aflăm că mașina-capcană avea o încărcătură de aproximativ 200 kg și a fost comandată de la distanță. Promptitudinea cu care am reacționat cu foc a făcut ca mașina să se oprească la o distanță suficientă încât să nu ne omoare în urma exploziei.

A fost o experiență neplăcută, dar care m-a făcut să apreciez viața și să fiu dedicat, responsabil și conștient de importanța antrenamentelor din țară.

Un asemenea antrenament benefic a fost și cel desfășurat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, în cadrul exercițiului cu focus medical. Sergentul Ion Ichim a retrăit acele momente tensionate din prima lui misiune din Afganistan.

Exact ca în teatrul de operații s-a întâmplat și aici, am trăit un deja-vu, începând de la primul ajutor oferit de sanitarul plutonului aflat cu noi în misiune, transferul către Baza militară și până la ieșirea din spital și întoarcerea la colegii din pluton.

Nu mi-a fost ușor, căci accidentul s-a întâmplat în primele două săptămâni, dar cu ajutorul colegilor, ne-am încurajat reciproc și ne-am însușit rolul de militari profesioniști, încheind cu succes această misiune.

Consider benefică experiența trăită în acest exercițiu, căci am putut vedea exact ce se întâmplă la fiecare etapă cu un militar rănit pe câmpul de luptă.

Cei de la Crucea Roșie România au realizat mulajele și machiajul. Ei sunt artiștii simulărilor și realizează tabere de pregătire, unde învață să picteze răni.

Voluntarii au simulat rana și mi-au pictat brațul atât de real, încât pentru o secundă am crezut că sunt în Afganistan, imediat după incident. Apreciez profesionalismul cadrelor medicale implicate în exercițiu, faptul că au colaborat foarte bine sanitarii și doctorii militari cu personalul civil medical.

Am văzut voință din partea tuturor și implicare în ajutorul celor care au jucat rolul de răniți, tratând situația ca pe una reală, nicidecum ca un antrenament, spune sergentul Ichim.

  • Plutonier Vasile Găbrian

Exercițiul Vigorous Warrior 19 a fost interconectat, vineri, 12 aprilie, cu exercițiul Sea Shield 19, în portul militar Constanța, printr-o secvență de evacuare medicală de la bordul fregatei Regele Ferdinand.

În cadrul activității au fost exersate procedurile specifice unui scenariu care ia în considerare producerea unui accident de scufundare, soldat cu multiple victime.

La finalul exercițiului, tot în portul militar Constanța, a fost organizată o zi a distinșilor vizitatori la bordul fregatei Regele Ferdinand. La eveniment au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, și șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă.

 

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu