Vigorous Warrior 19 este cel mai mare exercițiu medical din istoria Alianței Nord-Atlantice, organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România.

Acesta cuprinde simularea acțiunilor cu 39 de națiuni și parteneri NATO, implică diverse componente aeriene, terestre și navale și eșaloane multiple din structura de comandă a unităților desfășurate.

Foto: Sergiu Iosub

Alături de militari, participă și o componentă civilă considerabilă, formată din zece organizații (Departamentul pentru Situații de Urgență din România, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre, Organizația Națională Ungară pentru Servicii de Salvare, Malteser International și altele).

Exercițiul multinațional medical întrunit Vigorous Warrior 2019, ce se desfășoară în perioada 1-12 aprilie, este inclus în Programul de pregătire și exerciții, dar și în Inițiativa îmbogățită de pregătire întrunită combinată NATO.

Foto: Sergiu Iosub

După prima săptămână de pregătire, componenta practică a exercițiului (LIVEX) se desfășoară, între 7 și 12 aprilie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, ultima zi fiind dedicată Distinșilor Vizitatori.

O altă secvență a Vigorous Warrior va avea loc în București unde, în mai multe zone, se va desfășura un exercițiu în zilele de 11 și 12 aprilie, cu scopul de a realiza o acțiune coerentă și combinată a entităților medicale militare și civile, atât naționale, cât și multinaționale.

La aceasta va participa Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila.

Foto: Sergiu Iosub

Scopul exercițiului Vigorous Warrior 2019 este instruirea în comun în vederea acordării sprijinului medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO.

Astfel, se exersează procedurile necesare îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creșterii nivelului de pregătire și răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate.

De asemenea, participanții au în vedere dezvoltarea conceptelor, experimentarea și încorporarea sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.

Foto: Sergiu Iosub

Duminică, 7 aprilie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, a avut loc un exercițiu al cărui scop a fost instruirea și evaluarea abordării modulare a unui sistem de sprijin medical multinațional întrunit, dar și instruirea C4I (Comandă, Control, Comunicații, Calculatoare și Informații) medical,  la toate nivelurile implicate.

 

În primă fază, au fost aduși militari care au jucat rolul răniților, iar grupele medicale ale Statului Major al Forțelor Terestre au efectuat triajul primar, repartizându-i în funcție de urgențe.

Foto: Sergiu Iosub

Răniții au primit tratamentul medical specializat sub atenta supraveghere a observatorilor, le-au fost stabilizate funcțiile vitale și au fost pregătiți pentru evacuarea medicală către centrele medicale specializate.

În ziua următoare, a început partea spectaculoasă a exercițiului, în care aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili au asigurat continuitatea îngrijirii medicale, inclusiv evacuarea strategică cu aeronave militare.

Participanții au demonstrat că structurile medicale ale NATO și cele civile sunt capabile să exercite actul medical întrunit și în folosul trupelor Alianţei și populației civile.

  • Locotenent Sergiu Iosub
  • Foto: Sergiu Iosub

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu