Viperele negre sunt în plin proces de pregătire pentru misiunea Resolute Support, din Afganistan. Ne instruim în continuare și avem obiective foarte bine stabilite. Fiecare săptămână are un cuvânt nou, care ne reprezintă. Sunt cuvinte transmise de comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi, locotenent-colonelul Cristian Cristescu, care își motivează subordonații să fie mai buni. Etapa pluton a fost despre implicare, voință, disciplină și perseverență. Totul pentru a se ajunge la performanță pe timpul evaluării subunităților de nivel pluton.

Pregătire de comandament, zeci de patrule, de reacții la incidente și de drill-uri repetate până la însușire, așa s-a desfășurat instrucția, care a avut ca scop cunoașterea în detaliu a procedurilor standard de operare.

Evaluarea subunităților de nivel pluton a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, de la Cincu, și a constat în  exerciții tactice cu trageri de luptă. Pentru a fi cât mai aproape de condițiile unei zone de conflict, militarii au executat trageri cu armamentul ușor de infanterie, în diferite situații tactice, din deplasare și de pe loc, cu acordarea de prim ajutor și evacuarea unui rănit. Subunitățile au acționat și în cadrul unui scenariu care a inclus lupta în localitate, pentru a răspunde cât mai real la incidentele și situațiile care pot să apară într-un teatru de operații.

Doi comandanți de plutoane ne prezintă aspectele importante în ceea ce privește instruirea la nivel pluton. Foarte important pe timpul pregătirii este atitudinea militarilor și caracterul lor, spune sublocotenentul Corvin Iacob.

Consider că ceea ce trebuie să fie comun tuturor militarilor este spiritul de inițiativă, dorința de a învăța și coeziunea, comunicarea dintre ei. Am ajuns în etapa pluton la coeziune, ascultând problemele subordonaților și încercând să îi ajut de fiecare dată când au avut nevoie de ceva și fiind lângă ei pentru a-i sprijini și pentru a-i ajuta să își corecteze carențele, este convins Corvin.

În acest moment, în ceea ce privește pregătirea militarilor din subordine, pot spune că sunt instruiți, dar de fiecare dată este loc de mai bine, astfel avem o instruire continuă și dezvoltăm viteza de reacție și cunoștințele necesare, pe care trebuie să le avem pentru a ne îndeplini misiunea cu succes.

Militarii cu experiență în teatrele de operații i-au ajutat informal pe colegii lor fără experiență, cu sfaturi, păreri și lecții identificate și învățate. Formal, în cadrul plutonului, pe timpul orelor de instrucție, am ales instructori dintre cei mai experimentați militari, pentru a transmite mai departe cunoștințele lor. Sunt foarte importante exemplele lor, din timpul misiunilor executate și modul în care au acționat la diverse situații și incident, concluzionează comandantul de pluton.

Colegul său, locotenent Răzvan Gîrjob, va participa, pentru prima dată, la o misiune într-un teatru de operații. Încă din băncile școlii îmi doream să merg într-o misiune în Afganistan și astfel am optat să particip la selecție, pentru ocuparea funcției de comandant pluton, explică locotenentul Gîrjob.

În procesul de instruire, la etapa de nivel pluton, cele mai importante aspecte sunt reprezentate de cunoașterea subordonaților, trasarea sarcinilor corespunzătoare, cooperarea dintre militari pe timpul executării misiunilor, receptivitatea și, nu în ultimul rând, primirea feedback-ului de la subordonați, astfel încât să mă sprijine în procesul de luare a deciziei.

Surpriza mare pentru mine, a fost să văd cum militari din patru unități de vânători de munte au reușit să se integreze atât de repede și de ușor și să formeze plutonul pe care astăzi îl instruiesc și pot spune că este pregătit să execute o misiune într-un teatru de operații, spune ofițerul.

• Căpitan Mariana Dinu, Foto: căpitan Mariana Dinu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu